Ook AD stopt reactiemogelijkheid 

Leestijd: 2 minuten
Geen reactiemogelijkheid meer

Het AD heeft de reactiemogelijkheid onder artikelen tijdelijk gesloten. Er is op dit moment te weinig zinvolle interactie, stelt hoofdredacteur Hans Nijenhuis in een reactie. De beweegredenen om voorlopig geen reacties meer te accepteren zijn gelijk aan die van andere media die de afgelopen tijd reacties uitschakelden.

Het modereren van de reacties wordt steeds bewerkelijker, aldus Nijenhuis op Villamedia.nl: ‘Het kost steeds meer tijd en geld, tijd en geld die wij liever aan journalistiek besteden,’ Bezoekers stellen de krant ook steeds vaker de vraag of hen de soms ongezouten reacties bespaard kunnen blijven. ‘En ook wel van de auteurs’, aldus Nijenhuis.

Andere media, waaronder Elsevier en het Financieele Dagblad sloten vorig jaar de reactiemogelijkheid. Op de valreep van het jaar vond het internationale nieuwsplatform Vice dat het genoeg tijd aan modereren van ‘bagger’ had verspild.  ‘In theorie is commentaar fantastisch, maar zonder moderators of geavanceerde algoritmes wordt de rubriek een racistische, vrouwonvriendelijke draaikolk waar alleen de luidst verkondigde, meest aanstootgevende en domste meningen komen bovendrijven’, aldus hoofdredacteur Jonathan Smith van moederbedrijf Vice.com. Casper Sikkema, sinds april 2016 editor in chief van Vice Benelux, is het roerend met Smith eens: ‘We kunnen simpelweg geen tijd of zin meer vrijmaken voor het toezien op deze bagger. Je wilt niet weten hoeveel lezers wereldwijd al een ban hebben gekregen vanwege bedreigingen aan het adres van lezers, aan geportretteerden, of haatzaaien tegen zo’n beetje elke groep die je je kunt voorstellen.’ Hij betreurt overigens dat deze maatregel ook betekent dat constructieve en intelligente bijdragen worden geweerd.

Eind 2015 besloot De Gelderlander dat het reacties dicht zet onder artikelen met bepaalde thema’s, zoals vluchtelingen en asielopvang.

Nijenhuis zegt dat de krant graag interactie mét en de tussen de bezoekers wil, maar dat de journalistiek voorrang heeft. ‘Dus daar concentreren we ons op. Op een later moment, als we een betere techniek hebben om bezoekers zich te laten registeren, hopen we wel weer mogelijkheid te geven om te reageren.’ Er zijn volgens Nijenhuis ook zonder reacties onder artikelen nog voldoende mogelijkheden om de mening van de lezer te peilen, via bijvoorbeeld een poll op de site of hen uit te nodigen de redactie te mailen.

NRC publiceerde onlangs een stuk over media die genoeg hebben van ‘de rotzooi’ onder artikelen. Daar geen reactiemogelijkheid onder, enkel een ‘Mail de redactie’-button.

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×