1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
1

Creatief schrijven

In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je wilt vertellen.

Beschrijving

Training Creatief schrijven

Als tekstschrijver of redacteur wordt er veel van je verwacht. Je schrijft teksten voor verschillende doelgroepen. De teksten moeten kort en krachtig zijn, geschikt voor het web, social media, B1 of juist C1. De tijdsdruk is groot en het pad dat je bewandelt lijkt steeds smaller te worden. Ondertussen wordt de lezer meer dan ooit overspoeld met tekst en content. Hoe pak je de aandacht van de lezer? En hoe houd je de aandacht van die lezer vast? Kortom: hoe krijgt je tekst de aandacht die het verdient? Je leert het in de training Creatief schrijven.

Wat je kunt na de training

 • Verschillende beproefde schrijftechnieken toepassen: show don’t tell, perspectief, storytelling, cliffhangers, stijloefeningen, inzoomen en monteren.
 • Mooie en creatieve teksten voor het web, social media of traditionele kanalen schrijven.
 • Met je schrijftechniek de lezer tot actie bewegen.

Wat je van de training Creatief Schrijven kunt verwachten

Tijdens de interactieve 2-daagse training Creatief schrijven gaan we op zoek naar tips en trucs uit de literatuur. We bestuderen succesvolle reclamecampagnes en lezen teksten waar we in het dagelijks leven mee bestookt worden. Welke beproefde schrijftechnieken kun je inzetten om de lezer nog meer te betrekken bij wat je wilt vertellen?

Met een schrijftechniek die we afkijken van Roald Dahl wordt een tekst over winterbanden of het halen van een griepprik een spannende aangelegenheid. En een oude Franse meester helpt ons om de lezer meer te betrekken bij wat je wilt vertellen. Met originele en prikkelende oefeningen word je klaargestoomd om je dagelijkse schrijfpraktijk creatiever aan te pakken.

Voor wie is de training bedoeld?

Je bent tekstschrijver, (bedrijfs)journalist, redacteur of beleidsmedewerker en je wilt ontdekken hoe je jouw teksten krachtiger en levendiger kunt maken. Je bent op zoek naar inspiratie en praktische schrijftechnieken die je direct kan inzetten in de dagelijkse schrijfpraktijk.

Voordelig leren bij De Redactie

Schrijf je je in voor meerdere trainingen, dan leer je nog voordeliger! Wanneer je je aanmeldt voor twee trainingen, of je schrijft je tegelijk in met een vriend of collega, dan ontvang je 5% korting op het totaalbedrag. Schrijf je jezelf of anderen in voor drie of meer trainingen dan levert dat in totaal 8% voordeel op. De korting wordt automatisch toegepast in het winkelmandje op het moment dat je meer trainingen toevoegt. Zo stel je voordelig je eigen leertraject samen.

Extra voordeel voor ZZP-ers

Ben je zelfstandige? Dan krijg je bij De Redactie extra voordeel! ZZP-ers krijgen altijd 5% extra korting op ons hele trainingsaanbod met reductiecode ZZPDEREDACTIE.

Wat je vooraf moet weten

 • Voor de training lever je een eigen tekst aan.
 • Neem een laptop mee naar de training.
 • Wij geloven in de kracht van kleine groepen: er is een maximum van 10 deelnemers.
 • Wist je dat de kosten voor deze training voor zzp-ers nog steeds fiscaal aftrekbaar zijn?
 • Deze training is onderdeel van de leergang Schrijven compleet.
 • Je ontvangt een certificaat van deelname.

Incompany training Creatief schrijven

Deze cursus is ook als incompany training te boeken. Op locatie of online. Een incompany training is maatwerk waar en wanneer jij wilt.

Aantal dagen Tweedaagse training
Locatie Regio Amsterdam
Tijd 09.30 - 16.30 uur, lunch is inbegrepen
Niveau HBO+
Certificaat Ja
Marjolein Streur
Freelance journalist - LEF Leefstijlcoaching
10

Echt een heel leuke cursus, zou het iedereen aanbevelen die iets met tekst doet, op wat voor manier dan ook.

Susanne van de Water
Redacteur online - Stichting NTR
8,0

De training Creatief Schrijven daagt je echt uit om op een andere manier naar je teksten te kijken em geeft je heel veel nieuwe inzichten. Je gaat naar huis met veel bruikbare tips en technieken.

Sophie van der Zwan
Content marketeer - Beercoo Schoonmaakgroep
9,0

Hele leuke en leerzame training, zowel voor mensen die in hun functie dagelijks met teksten bezig zijn als voor mensen die af en toe schrijven. Goed om uit je vaste, zakelijke schrijfpatroon te komen en met een frisse blik een tekst te (her)schrijven. Ontdek je sterke schrijfstijlen (Goh, dat ik dit kan?!) en welke 'schrijfspieren' je nog kunt oefenen. Aanrader.

Joop Snijder
Project manager/IT Architect - Info Support
10

De training heeft mijn verwachting overtroffen. Veel afwisselende oefeningen die goed praktijkgericht zijn.

Emile Schra
Communication Trainer - Hogeschool Utrecht
9,0

Een stimulerende, goed opgebouwde training in het meer effectief inzetten van teksten!

Danielle Lok
Interim Content Manager - Lokmeijer Creatieve Projecten
8,0

Interessante en leuke training! Door het enthousiasme van de trainer kreeg ik echt zin om aan de slag te gaan met het geleerde.

Soraya Doelgani
Communication Advisor - Xenomedia
10

Wat een boost aan inspiratie! Ik wil notitieboekjes vol schrijven met verhalen

Roos Haasnoot
Fondsredacteur - Boom uitgevers Amsterdam
9,0

Dit is een perfecte basiscursus; leads, koppen, schrijfstijlen en de optimale indeling van alinea's. Van kop tot slotzin; alles komt langs. Je krijgt tips en tools om te schrijven en bespreekt goedgeschreven inspirerende voorbeelden.

Marije Heijkoop
Redacteur klantcommunicatie  - UWV
9,0

Cathelijn heeft de training tot in de puntjes verzorgd. Ze geeft actuele voorbeelden en laat je die direct in de praktijk toepassen. Haar vrolijke verschijning, kennis van zaken én enthousiasmerende manier van uitleggen, maken deze training tot een succes.

Marjolein Hovius
Medewerker Marketing & Communicatie - Kunst Centraal
9,0

Ik heb in korte tijd veel geleerd. Cathelijn is een superfijne trainer: heel inspirerend en motiverend!

Marloes Veldman
Communicatiemedewerker - Gemeente Geertruidenberg
8,0

Tijdens de training kreeg ik praktische tips waarmee ik informatieve teksten kan ombuigen naar creatieve teksten die leuk zijn om te lezen.

Bas Bijman
Consultant MI - Vivat
9,0

Van saai naar over-the-top, en weer terug naar een creative spannende tekst! Handvaten die elke tekstschrijver direct kan toepassen op zijn/haar copy.

Kim Asma
Contentspecialist en (eind)redacteur - CreatiePrikkels
8,0

Veel informatie en vooral veel doen in een fijne omgeving met een enthousiaste docent. Ik heb geleerd op een andere manier naar mijn teksten te kijken en flink wat praktische tips gekregen.

Peter Beijer
Zelfstandig tekstschrijver - Woordvaardig
10

Terwijl de februarizon door de lamellen schijnt drink ik mijn eerste cappuccino van deze morgen. De aandacht is gevestigd op Cathelijn die enthousiast, vakkundig en vooral met liefde voor de taal mij kennis laat maken met allerlei creatieve schrijfstijlen. Ondertussen trekt ze de lamellen dicht. Dan kunnen jullie deze handeling over de scéne de Madeleine van Marcel Proust beter lezen. Cathelijn geeft tips, vertelt over handige trucs en zorgt voor inspiratie. Wat een leuke cursus, wat een heerlijke maandagen in het Amsterdamse Aristo. Het is geen cursus, het is inspiratie voor schrijven.

Margot Drullman
Junior communicatieadviseur - Lamar communicatie.nl
8,0

Wat een inspirerende training! Opdrachten zijn concreet én je leert ze direct toepassen op jouw werk en vakgebied.

Marjolijn Poulssen
Zelfstandig eindredacteur/contentmanager
9,0

Een geweldig leuke, creatieve training door een enthousiaste en kundige trainer. Heel inspirerend om verschillende schrijfstijlen toe te passen op je eigen en andermans teksten. De opdrachten zijn niet alleen leuk om te doen, je boort er ook onvermoede nieuwe bronnen mee aan. Een echte aanrader voor wie meer uit zijn/haar teksten wil halen.

Loretta de Smaele
Creative Producer - Beeld en Geluid
8,0

Je leert echt te spelen met woorden en tekst en raakt bewust van alle creatieve mogelijkheden die er binnen het schrijven zijn. Het is fijn om uit je schrijfbubbel te komen en out of the box te denken. Niets is gek en alles kan! Met die insteek worden je teksten beter en leuker om te lezen. Dat heb ik bij deze training geleerd.

Renske Siskens
Redacteur - Nyenrode Business Universiteit
9,0

Je krijgt creatieve input om een tekst eens helemaal anders aan te pakken. En dat je dat dan vervolgens weer kan toepassen in de praktijk. Cathelijns enthousiasme is aanstekelijk. Ook het sparren met andere deelnemers vond ik waardevol. Goed om te ervaren en vaker zelf ook op te zoeken.

Monique Bons
Hoofdredacteur ForYou Magazine - ForYou B.V.
9,0

Een absolute aanrader!

Mirelda Kewal
Communications advisor - Ministerie van Financiën
8,0

Je krijgt nieuwe en praktische invalshoeken.

Anne van der Laan
Knowledge Manager - T-Mobile Netherlands B.V.
9,0

Fijne verdeling tussen theorie & oefenen.

Caroline Coenen
Procescoördinator Backoffice - VGZ
9,0

Wat een interessante, leerzame en verrassende training! Heel praktijkgericht en een goede mix tussen theorie en praktijk. Bovendien een toplocatie!

Heleen Versteeg
Communicatie adviseur en redacteur - Stichting Welzijn Bergen
9,0

Cathelijn is een professional met een gedegen kennis van taaltoepassingen. Ze weet taaie taalkost op een luchtige en humorvolle manier toe te dienen. Dat maakt dat je na twee dagen training met een voldaan gevoel weer achter je bureau gaat zitten om vol goede moed aan de slag te gaan met je teksten.

Ghislaine Starmans
Coordinator webcontent - Hogeschool Zuyd
9,0

Cathelijne is zeer kundig en sympathiek. Ze stimuleert de deelnemers en geeft goede tips en hints om je teksten te verbeteren. Voorbeelden en lesmateriaal zijn actueel en leuk. Er zit variatie in de opdrachten, de dag vliegt voorbij.

Bregje Linssen
kwaliteitscoördinator in het HBO - Fontys
9,0

Dit is een leuke en inspirerende, interactieve training!
Goed op niveau en toepasbaar in vele segmenten door knap werk van de trainster.

Sjaak Kempe
ICT Adviseur - RDW
9,0

Een leuke, goed gebrachte training, van nut bij vakmatig schrijven, inspirerend bij eigen schrijfsels.

Marijn de Vries
Contentspecialist - Babbage Company/De Redactie
9,0

Een les die ik na de training Creatief Schrijven nooit meer zal vergeten: omarm bij het schrijven het rare.

Lotte van den Broek
ZZP-er - The Copy Revolution
9,0

Ook voor zzp-ers in de copywriting-wereld is dit een fijne training om jezelf weer creatief uit te dagen en je teksten tot een hoger level te brengen. Cathelijn moedigt je op een hele fijne en ongedwongen manier aan, waardoor het niveau van de deelnemers overduidelijk steeg in 2 dagen, tof om te zien. De onderwerpen en schrijfopdrachten zijn ook heel boeiend en de manier waarop de opdrachten ingestoken zijn (adhv schrijfstijl van auteurs als Roald Dahl en Proust) was heel creatief gevonden. Ik kijk weer met een frisse blik naar mijn teksten en heb meer dan genoeg inspiratie om te gaan schrijven, so thanks Cathelijn (en de Redactie, uiteraard)!

Hans Sijbers
communicatie manager - Vitelia
9,0

Duidelijke uitleg, leuke oefeningen die je makkelijk in de praktijk kunt toepassen.

Eleonoor van den Dool
Redacteur - NS
9,0

De training was heel erg leuk. Ook als je al jaren ervaring als redacteur hebt en behoorlijk creatief bent, haal je hier goede tips vandaan. Er werd veel geoefend met een prettige verdeling tussen alleen en in een groepje werken.

Myra
Tekstschrijver - Octrooicentrum Nederland
9,0

Perfecte training waarin je leert om even op te kijken van je dagelijkse tekstgeploeter en te ervaren hoe het óók kan - en beter, en leuker, en grappiger en ga zo maar door. Trainer Cathelijn heeft mij het plezier in het schrijven van teksten weer teruggegeven. Deze training is gewoon een feest.

Joanna Ligorio
Opleidingscoördinator - De Redactie
10

Cathelijn prikkelt, inspireert, moedigt aan en neemt je bij de hand naar de wondere wereld van woorden.

Liesbeth Mol
Tekstschrijver - Tekst in Balans
9,0

Een echte aanrader de training ‘Creatief schrijven’. Twee dagen bomvol schrijftechnieken, originele oefeningen en een flinke dosis creatieve inspiratie voor mijn gereedschapskist als tekstschrijver. Veel zelf oefenen/schrijven tijdens de training. Het is net als leren fietsen. Met alleen droge kost over hoe de trappers werken, leer je het niet. Zelf op dat zadel klimmen en het stuur in handen nemen. Proberen, bijsturen en veel meters maken. Wetende dat trainer Cathelijn Schilder enthousiast naast je loopt om je tips en een duwtje in de rug te geven.

8,8

102 reviews

 • 18 maart 2024 , 25 maart 2024 de 2de dag
 • Tweedaagse training
 • Regio Amsterdam
 • 09.30 - 16.30 uur, lunch is inbegrepen
Nog 3 plekken beschikbaar

 990,00 exclusief btw

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Privacybeleid*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leergang: Schrijven compleet

 • Visualiseren, concept & copywriting
 • Creatief schrijven
 • Begrijpelijk schrijven op taalniveau B1 
Marjolein Streur
Freelance journalist - LEF Leefstijlcoaching
10

Echt een heel leuke cursus, zou het iedereen aanbevelen die iets met tekst doet, op wat voor manier dan ook.

Soraya Doelgani
Communication Advisor - Xenomedia
10

Wat een boost aan inspiratie! Ik wil notitieboekjes vol schrijven met verhalen

Peter Beijer
Zelfstandig tekstschrijver - Woordvaardig
10

Terwijl de februarizon door de lamellen schijnt drink ik mijn eerste cappuccino van deze morgen. De aandacht is gevestigd op Cathelijn die enthousiast, vakkundig en vooral met liefde voor de taal mij kennis laat maken met allerlei creatieve schrijfstijlen. Ondertussen trekt ze de lamellen dicht. Dan kunnen jullie deze handeling over de scéne de Madeleine van Marcel Proust beter lezen. Cathelijn geeft tips, vertelt over handige trucs en zorgt voor inspiratie. Wat een leuke cursus, wat een heerlijke maandagen in het Amsterdamse Aristo. Het is geen cursus, het is inspiratie voor schrijven.

Margot Drullman
Junior communicatieadviseur - Lamar communicatie.nl
8,0

Wat een inspirerende training! Opdrachten zijn concreet én je leert ze direct toepassen op jouw werk en vakgebied.

Hans Sijbers
communicatie manager - Vitelia
9,0

Duidelijke uitleg, leuke oefeningen die je makkelijk in de praktijk kunt toepassen.

Eleonoor van den Dool
Redacteur - NS
9,0

De training was heel erg leuk. Ook als je al jaren ervaring als redacteur hebt en behoorlijk creatief bent, haal je hier goede tips vandaan. Er werd veel geoefend met een prettige verdeling tussen alleen en in een groepje werken.

Myra
Tekstschrijver - Octrooicentrum Nederland
9,0

Perfecte training waarin je leert om even op te kijken van je dagelijkse tekstgeploeter en te ervaren hoe het óók kan - en beter, en leuker, en grappiger en ga zo maar door. Trainer Cathelijn heeft mij het plezier in het schrijven van teksten weer teruggegeven. Deze training is gewoon een feest.

Liesbeth Mol
Tekstschrijver - Tekst in Balans
9,0

Een echte aanrader de training ‘Creatief schrijven’. Twee dagen bomvol schrijftechnieken, originele oefeningen en een flinke dosis creatieve inspiratie voor mijn gereedschapskist als tekstschrijver. Veel zelf oefenen/schrijven tijdens de training. Het is net als leren fietsen. Met alleen droge kost over hoe de trappers werken, leer je het niet. Zelf op dat zadel klimmen en het stuur in handen nemen. Proberen, bijsturen en veel meters maken. Wetende dat trainer Cathelijn Schilder enthousiast naast je loopt om je tips en een duwtje in de rug te geven.

De trainer

Cathelijn Schilder
Meer over Cathelijn Schilder

Cathelijn Schilder werkt al 15 jaar als schrijfdocent en coach in alle lagen van het onderwijs. Naast haar werk als docent op de Hogeschool van Amsterdam en haar werk voor De Redactie ontwikkelt ze lessen creatief schrijven en literatuuronderwijs voor de landelijke campagnes van het CPNB. Daarnaast schrijft ze zelf korte verhalen en romans.

Download (gratis) tips over creatief schrijven

Als je al jaren (professioneel) schrijft, weet je echt wel hoe je het een en ander krachtig en beeldend op papier moet krijgen. Toch loop je weleens vast en is de inspiratie soms ver te zoeken. Met deze 5 tips van trainer Cathelijn Schilder krijg je weer plezier in schrijven.

PDF met tips die je op de website van De Redactie kunt downloaden

We maken je er op attent dat de door jouw verstrekte persoonsgegevens zoals naam en e-mailadres worden opgenomen in ons gegevensbestand. Voor meer informatie verwijzen we je naar ons Privacybeleid.

 

×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×