5 tips over creatief schrijven: Experimenteer eens met stijl!

Leestijd: 2 minuten

Je online teksten creatiever maken, dat is wat je in de training Creatief online schrijven leert. Je gaat gekke, maar nuttige schrijfoefeningen doen en leert creatiever omgaan met Google (SEO). Nieuwe inspiratie opdoen dus! Trainers Merel Roze (online expert) en Cathelijn Schilder (expert creatief schrijven) hebben alvast 5 tips voor je:

 

1. Googel andersom

Veel mensen maken online content omdat ze iets willen zenden: lekker eenrichtingsverkeer. Leuker is het om je te verplaatsen in de lezer en wat die echt zou willen weten. Hoe zou je zelf zoeken als je uit zou willen komen op jouw pagina of jouw onderwerp? Schrijf alle vragen op die je lezer zou kunnen hebben en maak op basis van die vragen boeiende, creatieve content.

Voorbeeld: je moet een pagina maken voor ouders die hun kind voor het eerst een mobiele telefoon geven. Dan kun je tips geven die je van andere pagina’s haalt, maar je kunt ook verder denken. Waar heeft zo’n ouder die hierop online zoekt écht behoefte aan? Waarschijnlijk aan verhalen van andere ouders, en waar die tegen aan zijn gelopen. Dus: interview een paar ouders en je hebt uniekere, en nuttiger content.

Zo maak je je werk voor jezelf en voor je lezer leuker.

 

2. Houd bij wat je zelf online leest en doet

Op welke Twitterberichten klik je? Welke nieuwsbrief lees je altijd? Welk bedrijf of organisatie schrijft blogs waar je blij van wordt? Maak een lijstje. En bedenk dan hoe het komt dat je fan bent. Wat doen ze om jou te verleiden?

 

3. Verzamel koppen die je goed vindt en koppen die je niks vindt

De kop van je tekst is online van nog groter belang dan in print, dus probeer te ontdekken waarom je sommige koppen aantrekkelijker vindt dan andere. Bewaar ook koppen die je niks vindt, ook daar leer je van.

 

4. Kies een ander perspectief

Dit is een spannende. Want we schrijven allemaal meestal vanuit hetzelfde perspectief. En zeker online wordt er maar weinig van het gebaande pad afgeweken. Maar probeer het eens. In plaats van:

“RandstadRail is een lightrail en snelbusnetwerk in Zuid-Holland die sinds 2006 in gebruik zijn. Een van de belangrijkste kenmerken van RandstadRail is de koppeling van het tracé van twee voormalige spoorlijnen (Zoetermeer Stadslijn en Hofpleinlijn) aan het tramnetwerk in Den Haag en het metronetwerk in Rotterdam.”

Kun je zo beginnen: “Mary (56), geboren Zoetermeerse, weet het nog goed. “Vroeger waren er twee spoorlijnen.”

Of zo: “Ruim één miljoen kilo staal en 4.000 kuub beton, aangevoerd door 350 vrachtwagens.”

 

5. Experimenteer met stijl

Je kunt tientallen muziekstijlen noemen en je hebt er meteen een gevoel bij. Klassiek voelt anders dan hardrock, toch? Wat zou er gebeuren als je je tekst eens schrijft in hardrockstijl? Probeer het eens, het kost je 15 minuten en je moet er vast om lachen. En ook al gebruik je de tekst misschien niet, we garanderen je dat het toch iets met je inspiratie doet.

De volgende stap is: kijk eens of je een andere stijl kunt kiezen die echt goed past bij de pagina die je schrijft. Schrijf je over een supersnelle trein, probeer dan eens supersnel te schrijven. Schrijf je een tekst over een massage? Probeer je lezer met je tekst al onder te dompelen in de ontspanning die de massage je geeft. Experimenteer. Durf. Daag jezelf uit. Kom dat vooral ook in onze training Creatief online schrijven doen!

 

Meer tips creatief schrijven

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×