Eugène van Haaren kandidaat én trainer van De Redactie

Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Bemiddeld wordt een kandidaat van De Redactie geïnterviewd over zijn/haar bemiddeling bij een van onze opdrachtgevers. Eugène van Haaren werd bemiddeld als webredacteur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast geeft hij schrijftrainingen voor De Redactie.

Wie is Eugène van Haaren? Kun je jezelf in twee zinnen voorstellen?

Lezen en schrijven is voor mij als ademen: ik kan niet zonder. Ik hou ervan mensen te helpen dingen op een zo eenvoudig mogelijke manier te vertellen. Zodat hun lezers wijzer worden.

Wat zou je noemen als je sterke eigenschappen? Waarin onderscheid jij je van collega redacteuren?

Ik ben een echte woordvinder. Achter elk woord gaan werelden van betekenissen en gevoeligheden schuil. Ik heb een goed gevoel voor wat ik vertellen moet en mag. Ook probeer ik af en toe of er nog iets meer mag, omdat de lezer daarbij is gebaat.

Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

‘Mag ik dit wel zo zeggen?’ Dat is een, deels onbewuste, angst die bijna elke ambtenaar weleens heeft. Daardoor verschuilen ze zich soms achter wollige of technische taal. Zo’n situatie probeer ik met een kwinkslag te benoemen. Als ik dan iemand het vertrouwen kan geven dat een heldere tekst voor iederéén beter is, geeft me dat veel energie.

Je bent namens De Redactie als webredacteur bemiddeld bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wat hielden je werkzaamheden daar in?

Voor de website Verkeersveiligheid2030.nl schreef ik nieuwsberichten, interviews en achtergrondartikelen. Ook was ik de ghostwriter voor verschillende gastcolumnisten.

Wat zocht de opdrachtgever en waarom was jij de juiste persoon voor deze ‘klus’?

Het ministerie was op zoek naar een tekstschrijver met gevoel voor journalistiek en politiek. Dat trof want ik ben opgeleid als journalist en heb jarenlange ervaring als webredacteur voor de rijksoverheid.

Hoe kwam deze bemiddeling tot stand?

Een vriendin vertelde dat ze bij het ministerie iemand zochten. Toen heb ik even gebeld met De Redactie. En na een telefonisch kennismakingsgesprek met het ministerie tijdens mijn vakantie in Spanje was het voor elkaar.

Je hebt inmiddels veel ervaring met het werken voor (semi)overheden. Moet je hiervoor bepaalde talenten of karaktereigenschappen bezitten?

Heb je geduld en ben je vasthoudend? Dan zit je goed bij de overheid. Tekstvoorstellen gaan soms langs veel personen en afdelingen, allemaal met hun eigen belang. Jouw taak is het dan om ervoor te zorgen dat er toch op tijd een leesbaar eindresultaat komt.

Waar en hoe heb je De Redactie leren kennen?

De Redactie en ik gaan lang terug. Ik schreef als freelancer al voor de website van Rijksoverheid.nl. Toen de overheid ging werken met raamcontracten koos ik ervoor om met De Redactie verder te gaan. Ook geef ik trainingen voor De Redactie op het gebied van toegankelijk (taalniveau B1) en taakgericht schrijven.

Hoe is dat in zijn werk gegaan?

Als zelfstandig trainer gaf ik al cursussen over pr en persberichten schrijven. Door mijn ervaring als tekstschrijver bij de overheid wist ik dat de behoefte groot was aan kennis over hoe je dat nou doet, eenvoudig schrijven. Omdat De Redactie een vertrouwd baken is voor opdrachtgevers bij de overheid, leek het me logisch om samen te werken. Als ik eerlijk ben: ook omdat ik trainen leuker vind dan werven. En de combinatie van trainen en schrijven bevalt me goed. De obstakels, frustraties en uitdagingen van tekstschrijvers herken ik maar al te goed. Cursisten vinden het geweldig als ze merken dat ze niet alleen staan. En ze waarderen de praktische oplossingen waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Heb je een tip voor andere kandidaten die bij De Redactie ingeschreven staan?

Laat zien wat je in huis hebt. Zo heb ik het boek Zakelijk schrijven voor Dummies geschreven en geef ik schrijftrainingen. Hierdoor hebben opdrachtgevers meteen het vertrouwen dat het, hoe ingewikkeld hun verzoek ook is, altijd goed zal komen als ze jou kiezen.

Ben jij ook op zoek naar een vaste baan of een tijdelijke opdracht in media of communicatie? Schrijf je dan in bij De Redactie of kijk bij onze actuele vacatures. Je kunt natuurlijk altijd voor meer informatie eerst met onze recruiters bellen op: 0299 – 65 38 53

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×