Van keigoede koppen tot Marcel Proust: creatief schrijven en de kunst van het content creëren

Leestijd: 3 minuten
cursus creatief schrijven

Ken je dat: het hebben van losse gedachten en ideeën die je maar niet op papier krijgt? Het schrijven van een tekst lijkt misschien vanzelfsprekend, maar heb je er ooit wel eens écht bij stilgestaan? Wat is jouw schrijfstijl en ken je de vele mogelijkheden die er zijn? Ik volgde de cursus Creatief Schrijven van De Redactie en ontdekte hier meer over.

Bij binnenkomst zit de sfeer er meteen goed in: de mooie locatie Kasteel Woerden, kaarsjes die branden en een lekker bakje koffie of thee. Er is een gezelschap aanwezig van zes cursisten met allemaal verschillende achtergronden. De kleine groep zorgt ervoor dat iedereen elkaar snel leert kennen en het al meteen gezellig is.

De cursus Creatief Schrijven wordt gegeven door schrijfdocent en coach Cathelijn Schilder. Tijdens de cursus geeft ze een aantal handvatten om jouw content een boost te geven. Acht schrijftips worden behandeld in twee dagen. Nadat ze iedere schrijftip uitlegt, is het tijd voor een leuke, creatieve en soms maffe opdracht.

Doen, durven en creativiteit

Met haar aanstekelijke enthousiasme worden we door Cathelijn bij de eerste schrijftip aan de slag gezet en krijgen we de ruimte om onze creativiteit de vrije loop te laten. Dat is een van de leukste aspecten van deze cursus: het uitproberen van verschillende schrijfstijlen en –technieken. Cathelijn creëert een open sfeer, waarin we allemaal de vrijheid voelen om de stijlen en technieken écht uit te proberen. De opdrachtjes bestaan uit een mix van individueel schrijven en samen met een stuk tekst aan de slag gaan. Na iedere opdracht krijgen we opbouwende feedback en is er ruimte om op elkaar te reageren, juist doordat de groep niet groot is.

Cathelijn heeft zich goed verdiept in de cursisten en de bedrijven waar ze werken. Tijdens de opdrachten geeft ze praktische tips hoe iedere cursist de oefeningen in de praktijk kan inzetten. Ze moedigt ons aan om dit ook naar elkaar te doen, en dat werd ook zeker gedaan! Op deze manier werpen meerdere mensen een onwetende en frisse blik op jouw teksten en op de schrijfstijl van jouw bedrijf. En dat geeft een hoop nieuwe perspectieven! Naast het geven van tips motiveert ze ons om met het creëren van hun content buiten onze comfort zone te stappen en andere schrijfstijlen uit te proberen: ‘je moet een feestje van taal maken, want zo maken we het leven veel leuker!’

Voordat ik door heb dat mijn maag begint te knorren, is het al tijd voor lunch. De goed verzorgde lunch in het restaurant van het kasteel geeft iedereen een fijne break. We delen ervaringen over het schrijven van content en leren elkaar beter kennen. Na nog even een korte wandeling door het centrum van Woerden gemaakt te hebben, gaat iedereen vol enthousiasme weer zitten voor de volgende schrijftip.

 

Trek de stoute schoenen aan

De tips van Cathelijn en medecursisten helpen enorm om zelf bewust te worden van je eigen schrijfstijl en om de mogelijkheden te zien als je vast zit in een bepaalde stijl. Ook het buiten de comfort zone durven stappen slaat bij de cursisten goed aan. We lachen regelmatig om de creatieve en grappige teksten die we zelf schijven of behandelen. Iedereen raakt geïnspireerd om wat vaker de stoute schoenen aan te trekken bij het maken van content voor een werkgever. ‘Je kunt beter sorry zeggen dan toestemming vragen!’ hoor ik naast mij van een medecursist.

De tweede cursusdag, een week later, is weer net zo’n feestje als de eerste dag. Van een tekst schrijven met extreem lange en gedetailleerde zinnen à la Marcel Proust tot het verzinnen van de leukste koppen. Steeds duidelijker wordt hoe we de schrijftips in de praktijk kunnen brengen. We sluiten de cursus dan ook af met het herschrijven van een artikel uit de cursus of een eigen gekozen tekst, waarin we alle tips en tricks kunnen uitproberen. Iedereen gaat druk aan de slag en blijft elkaar helpen. Met het nabespreken aan het einde van de dag is één ding duidelijk: iedereen is net zo over deze cursus enthousiast als ik.

De positieve beoordelingen die deze training krijgt zijn dan ook zeer terecht. Ik kan het iedereen die (online) content maakt aanraden om deze cursus te volgen. Bruikbare schrijftips, nuttige feedback en genoeg nieuwe perspectieven van mede cursisten. Én dat allemaal met een goede dosis humor.

 

________________________________________________________________________________________________

 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de cursus Creatief Schrijven? Meld je dan aan voor deze cursus op 7 en 14 maart. Of ben je op zoek naar een andere leuke training, zoals Inclusief Communiceren of Verleidend schrijven: Toegepaste Lezerspsychologie? Bekijk dan de volledige trainingsagenda!

Lees ook

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×