Ellen Richter geeft de training Interviewen en interviews uitwerken een 10!

Leestijd: 2 minuten

Tekstschrijver en redacteur Ellen Richter volgde onlangs de Summerschool-training Interviewen en interviews uitwerken. Haar eindcijfer? Een 10! Ze klom voor De Redactie in de pen en schreef haar ervaring op.

De locatie was perfect

Vrijdag 2 juli jl. was het zover: de cursus ‘Interviews en interviews uitwerken’. Gelukkig vond hij weer ‘live’ plaats, want de lockdown-maatregelen golden niet (meer). Vanwege twee afmeldingen kon de 1,5 meter sowieso gewaarborgd worden, we waren met vier deelnemers, bijna privéles! De locatie Music Meeting Lounge in Amstelveen was perfect: prima ruimte, voldoende lekkers te eten en te drinken en een gastvrije receptioniste.

Oefenen per koppel

De docent Meike Huber was prima; een zeer open, spontane, makkelijke en flexibele dame. Zij voorzag ons van heel veel informatie; een presentatie die we later digitaal nog zouden ontvangen, gecombineerd met filmpjes uit de praktijk. Daarnaast oefenden we per koppel verschillende interviewtechnieken, die we daarna ‘klassikaal’ bespraken. Wat ik vooral leerde, was hoe je de regie als interviewer kunt houden. Een goede voorbereiding is daarbij van het allergrootste belang.

 

Kunstig om de hete brij praten

Zelf heb ik zowel leuke als minder leuke ervaringen met interviews en ik weet nu beter wat te doen. Juist door het inlezen en goed op de hoogte te zijn van de achtergrond van een persoon kun je gerichter vragen stellen en het gesprek sturen. Door er bijvoorbeeld op te letten dat de geïnterviewde bij zichzelf blijft en niet bijvoorbeeld gaat praten over ‘wij, binnen… – en dan de organisatie waar hij/zij werkt, noemen’. Heel duidelijk werden ook politiek getinte interviews: dat deze mensen kunstig om de hete brij heen kunnen praten: dus veel oreren, maar niks concreets zeggen. Meestervoorbeeld daarbij was de campagnedame van Trump. Meike liet een interview zien waarbij er precies gebeurde wat ik hierboven beschreef.

De baas blijven over het gesprek

Een ander voorbeeld is dat mensen vaak in de 3e persoon gaan praten: ‘je weet niet wat je overkomt’. Het is zo herkenbaar! Het gebeurde mij zelf ook toen ik een verhaal vertelde voor een oefening. En dat is nou precies wat Meike uitlegde: je moet niet verwachten dat je na deze cursus gelijk alles in 1x goed doet, maar juist dat je je bewust wordt van zaken die gezegd worden. Daardoor blijf je de baas over het gesprek. Je herkent dingen en kunt daardoor weer sturing aanbrengen.

Mijn plan is de wat grotere bedrijven een interne-communicatiekrant te gaan aanbieden, waarbij ik medewerkers interview met een verhaal over hun betekenis voor/band met het bedrijf, een betekenisvolle gebeurtenis zowel voor zichzelf als voor het bedrijf. Het is nog een idee, en het moet nog meer vorm krijgen. Maar daarom deed ik de cursus. Ik ben redacteur/tekstschrijver van beroep (woordgieter.nl of blogsite ellenschoices.nl).

Leren met humor

De training heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan, omdat ik veel geleerd heb. De verdeling actief/passief/interactie was zeer gebalanceerd. Meike kan goed informatie overdragen, ze is helder en daarbij moest ik vaak erg met haar lachen.

Meer lezen

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×