Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan is de kans groot dat het via Skype of Zoom plaatsvindt. Bij een online sollicitatiegesprek is non-verbale communicatie nog belangrijker. Het zijn je ogen, gezicht en schouders die jouw verhaal vertellen op de webcam. We verzamelden samen met communicatie-expert Simon Groen 10 tips over hoe je een goede eerste indruk achterlaat.
Macro- en micro-expressies
Non-verbale communicatie kun je opdelen in twee niveaus: macro en micro. Macro-expressies zijn plotselinge, maar duidelijk waarneembare uitdrukkingen. Denk aan je armen over elkaar slaan, fronsen, wegkijken en lachen.
Micro-uitdrukkingen zijn veel korter waarneembaar. Anders dan op macroniveau kun je micro-expressies niet beïnvloeden. Het geeft informatie over hoe iemand zich (echt) voelt, al moet je wel tussen de regels doorlezen om zo’n expressie te ontdekken. Ben je echt enthousiast of zeg je dat alleen maar? Verberg je je emotie achter een grote glimlach? Is het vertrouwen dat uitgesproken wordt, echt gemeend? Zo kan een micro-expressie ook verraden of iemand liegt of de neiging heeft tot ‘ik weet het beter’ gedrag.
Wat lichaamstaal zegt over jou
Kennis van non-verbale communicatie helpt je beter begrijpen hoe je overkomt op andere mensen. Deze kennis kun je weer gebruiken om een goede indruk te maken op je toekomstige werkgever. Probeer deze (macro) tips eens uit en doe er je voordeel mee!
1 Observeer je houding
Begin met het observeren van je houding. Open een videobeldienst zoals Skype of Zoom en bekijk eens aandachtig hoe je erbij zit. Is je rug recht, hang je in je stoel, staan je voeten op de grond of sla je je benen over elkaar.
Tijdens het gesprek ben je maar half in beeld. Bedenk dus goed hoe je het liefst in beeld komt en waar je je prettig bij voelt. Toon je alleen je gezicht, reikt het beeld tot je schouders of houd je je laptop een beetje schuin? Neem vooral de tijd om dit te testen. Zo weet je precies waar je veranderingen kunt aanbrengen.
2 Neem een belangstellende houding aan
Neem tijdens het gesprek een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt en ontspannen overkomt. Je kunt dit doen door recht op je stoel te gaan zitten, met je rug tegen de leuning. Draai je schouders naar je gesprekspartner toe, wanneer hij aan het woord is, en leun iets naar voren. Benadruk dat je belangstelling toont door je hoofd iets schuin te houden terwijl je luistert.
3 Breng je armen in beeld
Je armen en handen kun je gebruiken om je verhaal te ondersteunen. Pas wel op dat je er niet uit gaat zien als een verkeersregelaar. Maak je geen handgebaren, leg je armen dan losjes op je schoot of ontspannen op de leuning van je stoel. Op tafel kan ook, leg ze dan liever niet tegen of over elkaar.
Wrijf je wel eens langs je wang? Krap je op je hoofd wanneer je met iemand praat? Dat zijn troostgebaren. Lichaamstaal voor: ik voel me ongemakkelijk of ik twijfel aan mezelf. Soms kruizen we onze armen omdat het een gevoel van zekerheid geeft. Doe dit liever niet, dit is een teken van weerstand.
4 Licht op je gezicht
Je gezicht komt het mooiste uit wanneer het licht van voren of van opzij valt. Valt het licht van opzij, creëer dan evenwicht door een lamp aan de andere kant te plaatsen. Zit vooral niet met je rug tegen een raam, want dan blijft er alleen een vage silhouet van je over.
5 Maak oogcontact
Laat je ogen spreken: Je blik, wenkbrauwen en lach vertellen wie je bent. Oogcontact maak je door recht in de lens te kijken. Dat voelt in het begin misschien gek, maar op deze manier zijn je ogen goed zichtbaar voor je gesprekspartner. Doe het af en toe, wanneer je non stop in de camera kijkt komt dat heel onnatuurlijk over. Wissel af door naar je beeldscherm of opzij te kijken.
6 Zoom niet te ver uit
Simon Groen noemt dit een onderschat effect, ook in offline communicatie. Zoom je te ver uit, of neem je veel afstand, dan verlies je het persoonlijk contact. Hier is een handige compositietip voor die fotografen veel gebruiken: de ‘regel van derden’. Ga voor je scherm zitten en beweeg net zolang totdat je ogen op 2/3 van onder of 1/3 van boven in beeld zijn. Je kunt als hulpmiddel een grid gebruiken die het scherm in drie vlakken verdeelt.
7 Op ooghoogte
Stel de lens in op ooghoogte. Op deze manier zit je gelijkwaardig aan je gesprekspartner. Kijk je van bovenaf in de camera, dan kun je arrogant overkomen. Zit je lager, dan kijk je naar de ander op en dat komt minder competent over. Wat helpt is je laptop hoger zetten op bijvoorbeeld een stapel boeken.
8 Lach
Met een glimlach kom je warm en vriendelijk over, maak hier gebruik van!
9 Maak jezelf goed verstaanbaar
Gebruik een koptelefoon of oordopjes met microfoon om jezelf goed verstaanbaar te maken. Vaak werkt dit beter dan het geluid via de laptop. Praat niet te snel, maar articuleer rustig en duidelijk. Benadruk dingen die je belangrijk vindt extra met je stem. Ben je enthousiast, laat het horen en zien!
10 Volg de taal van je gesprekspartner
Wanneer je bewust bent van je eigen lichaamstaal kun je ook de taal van jouw gesprekspartner beter volgen. Win-win! Wat bijvoorbeeld werkt is zijn gedrag kopiëren om te laten zien dat jullie op dezelfde golflengte zitten. Wanneer je de houdingen en bewegingen van iemand anders volgt, kun je er ook achter komen of iets niet werkt. Neemt je gesprekspartner een defensieve houding aan of slaat hij zijn armen over elkaar, dan is het tijd voor een ander onderwerp.
Over trainer Simon Groen
Simon ontwikkelde als eerste in Nederland zakelijke trainingen op het gebied van lichaamstaal. Daarna werd hij pionier op het gebied van ‘geweldloze communicatie’. Hij vertaalde deze bijzondere methode naar de praktijk. In de training Geweldloze communicatie leer je zo communiceren dat je je lezers meekrijgt in de meest uitdagende situaties. De eerstvolgende training is >