Een online sollicitatiegesprek voeren via Skype, Zoom of FaceTime: dat is even andere koek. De inhoudelijke voorbereiding voor de baan blijft hetzelfde, maar hoe maak je een goede, professionele indruk voor het oog van de camera? We helpen je op weg met 7 tips!
1. Dubbelcheck je verbinding
Test voor het gesprek je internetverbinding. Niets is irritanter, voor jou en je gesprekspartner, dan een verbinding die continue wegvalt. Heb je thuis slechte WiFi? Maak dan een hotspot met je telefoon zodat de verbinding goed blijft. Oefen daarna met een vriend of vriendin via de app waarmee je gaat bellen. Doet alles het? Staat je geluid aan, is het beeld scherp, ben je goed in beeld?
2. Dress to impress
Kies kleding die je naar een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek zou dragen. Netjes, professioneel maar ook een outfit waar je je fijn in voelt, want dan voel je je meteen een stuk zelfverzekerder. Doe research naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. Wil je werken bij een hip marketingbureau dan kun je een creatievere outfit kiezen dan wanneer je solliciteert bij een bank. Een paar algemene adviezen:
- Zowel voor mannen als vrouwen is een blouse een heel geschikt kledingstuk voor een sollicitatiegesprek.
- De juiste maat: niet te groot en niet te krap.
- Kies een kleur. Blauwe en witte kleuren staan voor betrouwbaarheid, geloofwaardigheid en rust. Beige, taupe en zalmroze geven een warmer gevoel én een zakelijke uitstraling. Meer opvallende kleuren, zoals rood, geel of blauw geven je meer een energieke en creatieve uitstraling.
- Pas op met (drukke) printjes. Dit kan afleiden tijdens het gesprek.
- Laat die gekke stropdas met regenboogkleuren in de kast en kies een neutrale kleur.
- Kom verzorgd voor de dag, kies voor minimale sieraden en subtiele make-up. Vestig de aandacht op wat je te vertellen hebt.
3. Denk aan je lichaamshouding én lichaamstaal
Tijdens een online sollicitatiegesprek ben je maar half in beeld. Bedenk dus goed hoe je het liefst in beeld komt en waar je je prettig bij voelt: toon je alleen je gezicht, reikt het beeld tot jeschouders of houd je de laptop een beetje schuin? Wanneer je de armen in beeld brengt, kun je wel meer van jezelf laten zien. Gebruik bijvoorbeeld gebaren om je verhaal te ondersteunen.
Maak tijdens het gesprek zoveel mogelijk oogcontact door recht in de camera te kijken. Probeer niet teveel naar jezelf te kijken op het scherm, want dan ziet de opdrachtgever jou alleen naar beneden kijken. Let goed op je stem en ondersteun wat je zegt in je gezichtsuitdrukking. Ben je enthousiast, laat het dan horen én zien!
Trainer Simon Groen geeft je in dit artikel meer tips over non-verbale communicatie.
4. Zorg voor een goede gespreksruimte
Kies een gespreksruimte in huis zonder afleiding, zonder rommel en met een neutrale achtergrond. Controleer de lichtinval: voorkom dat er schaduw op je gezicht valt of dat je gezicht juist overbelicht is.
5. Maak een spiekbriefje voor je online sollicitatiegesprek
Maak je gebruikvan een spiekbriefje, plak deze dan naast de camera van je laptop zodat je niet plotseling wegkijkt tijdens het gesprek. Zet op het spiekbriefje bijvoorbeeld belangrijke steekwoorden of vragen die je graag wilt stellen tijdens het interview.
6. Als de verbinding toch wegvalt
Je bent tot in de puntjes voorbereid, maar soms werkt techniek niet mee. Steek je net van wal met je enthousiaste verhaal, heeft je gesprekspartner de helft niet gehoord. Andersom kan het net zo goed gebeuren. Blijf rustig, meld het als het probleem aanhoudt en maak eventueel opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist. Wanneer je aan het woord bent, check dan tussendoor of er mogelijk vertraging in de communicatie zit. Laat je gesprekspartner af en toe weten dat je hem of haar goed verstaat door te knikken of ‘ja’ te zeggen.
7. Rond het gesprek goed af
Videogesprekken zijn statischer en vaak korter dan live gesprekken. Vaak komt je gesprekspartner snel ter zake en is er weinig tijd voor small talk. Zorg dat je aan het eind van het gesprek goed weet waar je aan toe bent. Zijn al je vragen beantwoord en heb je een duidelijk beeld van de functie en het bedrijf?
We wensen je veel succes bij je sollicitatie! Heb je vragen of wil je graag een keer sparren met onze recruiters? Mail naar info@deredactie.nl en we helpen je graag verder.