Verhalen waar je van kunt leren

Leestijd: 2 minuten

Welke schrijver (van een roman of een verhaal) brengt je vanaf de eerste zin naar het puntje van je stoel? Welk boek kun je onmogelijk wegleggen? Welke personages gaan zo onder je huid zitten dat het voelt alsof je ze persoonlijk kent? Dat is toch wat jij als tekstschrijver ook graag zou willen bereiken? Bestudeer deze boeken en verhalen eens en kijk welke literaire trucs je kunt overnemen voor jouw eigen teksten. We vroegen trainer en tekstschrijver Cathelijn Schilder om boekentips.

Nora Ephron’s Apartment

bron: The New Yorker

Soms schrijf ik zinnen die zo houterig zijn als een trekpop. Dan lees ik even een essay van Ephron en dan voelt het alsof ze naast me zit en mij persoonlijk een verhaal vertelt. Daarna gaat het schrijven altijd beter! Ze schrijft bijvoorbeeld over de periode in haar leven dat ze dacht dat ze een fortuin zou erven; over de keer dat ze verliefd werd op een appartement; over ouder worden; over alle historische gebeurtenissen waar ze bij was, maar waar ze desondanks niets van heeft meegekregen.

Heel grappige en troostrijke verhalen van iemand die ook maar wat doet, en daar heel goed in is. Er zit een heel fijn ritme in haar teksten. Lange, beschrijvende zinnen worden afgewisseld met zinnetjes van een enkel woord. Er zit veel dialoog in. En bijna alle verhalen spelen zich af in New York. Altijd een pluspunt. Dit is een van mijn lievelingsverhalen.

Ik heet Lucy Barton

Teksten zijn geen verzameling van SEO-woorden op B1 niveau. Jij bent iemand die nadenkt over welke informatie jouw lezer wanneer nodig heeft. Toch? Zo vaak lees ik teksten met zo’n hoge informatiedichtheid dat ze voelen als vier ongevraagde volle verhuisdozen in mijn mailbox. Informatie doseren en die informatie verwerken in verhalen met mensen van vlees en bloed: dat is wat de lezer nodig heeft. En voor goede voorbeelden kunnen we ook nu weer terecht bij de literatuur.

Lees bijvoorbeeld: Ik heet Lucy Barton van Elisabeth Strout. Sowieso een van de mooiste boeken ooit. Maar ook een heel mooi voorbeeld van alle uitleg schrappen, informatie doseren en hoe je de lezer vervolgens vloert.

Meer leren

 

In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je wilt vertellen.
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×