Soms moet je praten, soms moet je duwen

Leestijd: 1 minuut

Je afval in Holle Bolle Gijs weggooien is toch veel leuker dan in een gewone prullenbak. De pratende afvalbak in De Efteling is een sprekend voorbeeld van nudging. Zo krijg je door nudging (letterlijk: een duwtje geven) handig in te zetten mensen wél in beweging om bijvoorbeeld hun koffiekopjes af te wassen, hun vuilnis in de bak te gooien of eindelijk je mails te beantwoorden.

Dit is nudging

Nudging draait om directe gedragsbeïnvloeding. Iemand wordt onbewust naar bepaald gedrag gestuurd zonder dat hij zich beïnvloed voelt. Ideaal voor situaties waarbij mensen zonder het zelf door te hebben in oud of fout gedrag vervallen. Een aantal publieke voorbeelden:

De trap nemen wordt ineens een stuk aantrekkelijker

bron: binnenlandsbestuur.nl

 

Glimlachend snelheidsbord (kijkt minder vriendelijk als je te hard rijdt)

bron: beemster.net

 

Hoe beweeg je mannen ertoe goed te richten in een urinoir?

Toen ze op Schiphol Airport ‘de vlieg’ vervingen voor de ‘golf-hole’, bereikte dit nieuws zelfs de grondlegger van nudging Richard Thaler.

Hoe bedenk je nou een goede nudge?

Jolijn Mes
Trainer Jolijn Mes

Gedrag beïnvloeden is behoorlijk lastig en om mensen echt zover te krijgen moet je meer inzetten dan alleen een goed beargumenteerd verhaal. Door ook in te spelen op het automatische deel van het brein vergroot je de kansen dat je de ander in beweging krijgt. Maar wanneer werkt dat? En welke instrumenten kun je inzetten?

Tijdens de training Nudging van Jolijn Mes krijg je inzicht wanneer je een onbewust duwtje (nudge) kunt gebruiken en hoe je een succesvolle nudge kunt ontwerpen. Je gaat experimenteren met het ontwerpen van persoonlijke strategieën waar je slim gebruik maakt van de vuistregels die ons onbewuste brein hanteert.

Lees meer over de training Nudging of schrijf je direct in >>

Bekijk het volledige trainingsaanbod

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×