Vakantiedip? Zo houd je het vakantiegevoel vast!

Leestijd: 2 minuten
Wekker en koffiecups: Let's go to work!

De wekker gaat om 7 uur, je grist een kop koffie mee en start je laptop. Na 3 weken vakantie ben je helemaal opgeladen. Je voelt je goed en bruist van de energie. Eerst open je je mailbox: 200 onbeantwoorde mails. Oef. Daarna bekijk je je agenda. De week is zo goed als volgepland en de eerstvolgende deadline is over 4 uur. Ondertussen belt je collega met een brandende vraag. Oh en hoe je vakantie was? Dat lijkt alweer lang geleden.

Wanneer je thuiskomt van vakantie en het ‘gewone leven’ weer oppakt is het niet zo eenvoudig om dat fijne vakantiegevoel vast te houden. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders last heeft van een vakantiedip. Hoe houd je dat fijne vakantiegevoel vast? We hebben 7 tips voor je!

1. Start als een dieselmotor

De meest effectieve manier om je vakantiegevoel te laten verdwijnen is een te snelle start op je werk. Net zoals je afbouwt voor je vertrek, is het belangrijk na je vakantie de tijd te nemen om op te starten. Loop dus niet meteen de benen onder je lijf vandaan en begin rustig. Laat je overvolle mailbox even voor wat het is en praat eerst even bij met collega’s. Wat zijn de prioriteiten? Wat is er gebeurd toen je op vakantie was? Je kunt er ook voor kiezen om een paar uur later te beginnen of een halve dag te werken.

2. Houd de herinneringen levendig

Een schelpenarmband uit Griekenland, koken met Toscaanse olijfolie of een steen van jullie favoriete strand: souvenirs herinneren je weer even aan de fijne vakantietijd. Neem die herinneringen mee naar je werk. Zet een mooie vakantiefoto op je bureau, stel een vakantiekiekje in als bureaubladachtergrond of maak een playlist van jullie favoriete vakantiemuziek. Zo houd je de herinneringen levendig.

3. Doe iets onverwachts

Het leuke van vakantie is dat het spannend en ontspannend tegelijk is. Veel aantrekkelijker dan de alledaagse werkweek die vol zit met gewoontes. Door iets onverwachts te doen, wordt een duffe werkdag een stuk minder gewoon. Neem een keer een andere route naar je werk, lunch buiten de deur of haal koffie bij dat nieuwe tentje.

4. Neem voldoende (slaap)rust

Snel uitgeblust na je eerste werkweek? Niet gek, want je lichaam heeft een paar dagen nodig om te wennen aan je nieuwe ritme. Het helpt om, voor je vakantie voorbij is, alvast wat vroeger te gaan slapen en op te staan.

5. Focus minder op de klok

Wij Nederlanders zijn dol op tijd. We proberen onze tijd zo efficiënt mogelijk in te delen en zoveel mogelijk werk in weinig tijd gedaan te krijgen. Deadlines, dienstregelingen, afspraken, (kook)wekkers… Voor je het weet zit je week volgepland en is er weinig ruimte voor spontaniteit. Op vakantie is het makkelijker om losser met tijd om te gaan, toch kun je er thuis ook iets aan doen. Zet bijvoorbeeld in het weekend eens je telefoon uit, zet de klok op stil en doe dingen in je eigen tempo.

6. Maak nieuwe plannen

Wegdromen bij zomerse plaatjes, aftellen tot de laatste werkdag: Uit onderzoek blijkt dat ons geluksgevoel het grootst is vóórdat we op vakantie gaan. Hoelang de trip duurt of wat voor uitstapje het is, dat maakt niet uit. Plan na je vakantie gelijk een leuk uitje of dagje weg en de voorpret kan weer beginnen.

7. Durf niets te doen

Probeer thuis vaker even helemaal niets te doen. Door de duinen struinen, urenlang een boek lezen of uitgebreid koffie drinken in de zon: Gebruik niet alleen de vakantie om te onthaasten. Voel je vooral niet schuldig als je even niet productief bent en ontspan!

Meer lezen

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×