Up[Date: “Ik moet soms nee zeggen tegen mijn ideeënmachine”

Leestijd: 3 minuten

Tekstschrijver Pascale Veerling studeerde Journalistiek en Culturele Antropologie. Ze is gek op tekst en taal en is geïnteresseerd in de mens als verhalenverteller. Vorig jaar deed ze de opleiding Film and Editing, zodat ze de verhalen van mensen ook in beeld kan vatten.

“Ik wilde graag leren hoe je een goed verhaal schrijft en ben nieuwsgierig aangelegd. Daarom ging ik in 2005 journalistiek studeren in Utrecht. Ik deed de opleiding met veel plezier en vond het jammer toen ik in 2010 klaar was. Ik kreeg een paar schrijfopdrachten, maar ik was nog jong en besloot de master Culturele Antropologie te gaan doen. Deze studie sloot naadloos aan op mijn interessegebied. Mensen geven bijvoorbeeld betekenis aan hun leven door het vertellen van verhalen. En dat vind ik een geweldige eigenschap van de mens. In 2014 studeerde ik af en ging ik verder met schrijven.”

 

De Redactie

“In de vijf jaar na mijn studie kreeg ik altijd opdrachten vanuit mijn netwerk. Eind 2019 had ik een klus bij een theatergezelschap die niet bij me paste. Ik dacht toen: ik ga De Redactie eens benaderen, om te vragen of zij iets voor me hebben. We hadden meteen een prettig contact. Mijn eerste opdracht via De Redactie was bij Talpa Network. Ik mocht daar als redacteur een halfjaar meewerken aan de try-outversie van een nieuwe app. Dat was superleuk, maar vanwege corona trokken ze helaas de stekker uit het project. Half maart ging Nederland gedeeltelijk in lockdown en stopte mijn opdracht.”

 

Leefstijl

“Vrij snel daarna vond ik via mijn eigen netwerk een opdracht bij Salut. Ik hielp mee bij het opzetten van een app en een online magazine over beweging, voeding, ontspanning en gewoonte. Het was leuk om over gezondheid te schrijven en mensen inzicht te geven in hun eigen leefstijl. Tijdens de opdracht bij Salut raakte ik zwanger en in juni 2021 werd mijn dochter geboren. Eind van dat jaar was er weer een lockdown. Mijn dochter kon nog niet naar de opvang, mijn vriend werkte vijf dagen thuis en ik had geen opdracht. Ik vond het heerlijk om met mijn kindje te knuffelen, maar ik wilde ook iets te doen hebben.”

 

Film and Editing

“Daarom startte ik met de opleiding Film and Editing. Het is een droom van mij om ooit een documentaire te maken. Ik heb zo vaak gedacht: wat een fantastisch verhaal, hier zit een documentaire in. Tijdens mijn opleiding heb ik een korte documentaire gemaakt over een vrouw die al haar geld en tijd besteedt aan het opvangen van oude paarden die anders naar de slacht zouden gaan. Ik vind dat interessant en denk dan: waarom doe je zoiets? Het is interessant om zo’n verhaal in beelden te vatten. Net als bij schrijven moet je in een film spanning opbouwen en de lezer aan je binden.”

 

GGD Haaglanden

“Na de filmopleiding had ik weer zin in een schijfopdracht en zag ik op de website van De Redactie een leuke vacature bij GGD Haaglanden. Ze zochten iemand die de hele website kon herstructureren en herschrijven. Dat leek me een gave klus. De doelgroep van de website bestaat uit meer dan een miljoen mensen. En al die mensen konden veel informatie op de website moeilijk vinden. Als iemand zich bijvoorbeeld wilde laten vaccineren voor zijn reis, was het niet duidelijk waar die informatie stond. Super zonde, want de GGD is een autoriteit op het gebied van gezondheid. De opdracht liep eerst tot februari, maar is verlengd tot en met juli 2023.”

 

Sieradenlijn

“Naast de opdracht bij de GGD werk ik in mijn vrije tijd aan een korte documentaire. Over mensen die zich zorgen maken over het klimaat en kiezen voor een leven zonder enige luxe. Ik kies er bewust voor om die film nu te maken. Mijn persoonlijke uitdaging is dat ik soms nee moet zeggen tegen mijn eigen ideeënmachine. Ik word snel enthousiast over iets en wil er dan honderd procent voor gaan. In 2017 heb ik de sieradenlijn Mara & Villosa opgericht. Een edelsmid in Utrecht maakt sieraden uit elektronisch afval dat ik samen met scholen heb verzameld. Dat project heb ik stilgezet, omdat ik te weinig tijd heb. Als ondernemer met twee jonge meiden moet ik keuzes maken.”

 

Magisch

“De komende tijd ga ik me focussen op de korte documentaire en mijn schrijfwerk. Het is toch mooi dat ik al zo lang schrijf en daar nog steeds enthousiast over ben? Het vertellen van een verhaal is iets magisch. Ik ben er trots op dat ik als zzp’er vanaf 2014 veel verschillende opdrachtgevers heb gehad. Als ik een opdracht kreeg via De Redactie, was de samenwerking altijd goed. De recruiters zijn toegankelijk en denken mee over wat het beste bij me past. Het is belangrijk dat ik me bij elke opdracht kan ontwikkelen, zonder ontevreden te zijn. Dan denk ik: dit is een gave opdracht, wat kan ik hier leren?”

Wil je meer Up[Dates lezen?

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×