Een Up[Date met Joeri Donsu, Redacteur (a.i.) Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Leestijd: 3 minuten
Joeri Donsu, redacteur bij UHT

Bij de aanpak van de kinderopvangtoeslag is in het verleden veel niet goed gegaan. De Belastingdienst/Toeslagen heeft daarbij de gevolgen voor en de impact op de betrokken ouders uit het oog verloren. In 2020 is de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) opgericht.

De UHT is gestart met herstellen van dat wat niet goed is gegaan en repareert de financiële gevolgen van die fouten zo goed als mogelijk. Joeri Donsu (op de foto te zien met zijn 10-jarige zelf) is via De Redactie onderdeel van het Brieven-team als interim redacteur. Zijn jarenlange ervaring in de jeugdtijdschriftenwereld maakt hem de ideale kandidaat. “Het feit dat ik voor jeugdbladen eenvoudig en begrijpelijk moest schrijven, heeft me bij de UHT gebracht.”

 

Hoi Joeri! Je werkt via De Redactie bij UHT. Wat doe je daar precies?

“Het team waar ik in werk, probeert alle moeilijke brieven te vertalen naar A2-taalniveau. Dat is best een uitdaging, want soms heb je materie die zich moeilijk laat vertalen naar A2. A2 is het niveau van iemand die het inburgeringsexamen gedaan heeft. In A2 heb je bijvoorbeeld geen samengestelde zinnen en ook de woordkeuze is anders. Het is de bedoeling zo eenvoudig mogelijk te schrijven.

Ik doe dit werk nu sinds januari 2022 en het bevalt mij heel erg. Het is een stap die voor mij logisch is, ook een beetje ingegeven door het feit dat ik te oud ben geworden voor de jeugdbladenwereld.”

 

Kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik wilde vroeger filmregisseur worden of voor de tv werken. De Filmacademie leek dus een vanzelfsprekende keuze. Toch ging ik Bouwkunde studeren in Eindhoven. Dat was meer om mijn vader te plezieren. Ik was er na twee weken al achter dat het niks voor mij was”.
Het studentenleven beviel Joeri wél. “Ik ben twee jaar in Eindhoven gebleven en ben daar gaan schrijven voor een studentenblad. Dat heeft me op het schrijverspad gebracht.

Artikelen schrijven voor tijdschriften, scenario’s schrijven voor strips en voor mijn eigen boeken, voornamelijk young adult-boeken, ik vind het allemaal heel leuk. Ik ben vooral trots op mijn boeken, want dan is je verbeelding je eigen beperking. En ik schrijf dus voor UHT. Dat je over jezelf kan zeggen ‘ik ben schrijver van beroep’, dat vind ik geweldig.”

 

Wat zijn de uitdagingen bij de UHT?

“Toen ik begon bij deze opdracht werd ik in het diepe gegooid. Veel van mijn eerste kennismakingsgesprekken waren vergaderingen via video call. In die vergaderingen werden heel veel afkortingen gebruikt en die kende ik natuurlijk niet allemaal in het begin. Daar moest ik wel aan wennen.

Verder is de werkwijze bij UHT niet zo snel als dat ik gewend was van de bladenwereld. Nu moeten veel mensen goedkeuring geven, zowel intern als extern. De UHT staat heel erg in de publieke schijnwerpers, dus moeten veel mensen meekijken.
In de brieven die wij schrijven, staan veel juridische termen. Die dekken de volledige inhoud, maar die zijn lastig te vertalen naar simpele taal. Toch moeten we dat doen, want de ouders voor wie de brieven bedoeld zijn, moeten de inhoud wel begrijpen terwijl het juridisch blijft kloppen. Op dat vlak heb ik nog veel te leren, maar dat maakt het ook leuk en uitdagend.”

 

Heb je een advies voor de lezers?

“Je moet doen wat je gelukkig maakt, maar met mate. Dat zal ik uitleggen. Vroeger had ik de droom filmregisseur te worden of voor de televisie te werken. Ik kwam erachter dat die wereld niets voor mij was. De offers die ik daarvoor moest doen, waren te groot.

Toen ik hoofdredacteur was voor een kinderblad kon ik mijn passie voor schrijven helemaal kwijt. Maar ik werkte 60 uur per week, dat leverde ook veel stress op. Nu werk ik met mate op verschillende opdrachten, zoals dit project bij UHT. Ik haal er veel voldoening uit en kan het combineren met artikelen schrijven over film en speelgoed. Zo kan ik alles doen wat ik leuk vind.”

 

Wat zijn jouw ervaringen met De Redactie?

“Mijn ervaringen met De Redactie zijn heel positief. Het zijn hele leuke mensen, die verder kijken dan de huidige functie. Ik werd benaderd voor een andere functie als mijn contract bij UHT af zou lopen, maar ik heb het hier erg naar mijn zin.

De Redactie denkt echt met je mee. En toen ik net bij de UHT zat, kreeg ik een bos bloemen van ze. Die persoonlijke aandacht maakt De Redactie voor mij een bijzonder bedrijf.

Verder vind ik het fijn dat De Redactie zich vooral richt op overheid en semi-overheid, ik zie daar mijn toekomst in.”

 

___________________________________________________________________________________________________

 

Ben jij ook toe aan jouw next step?

Schrijf je dan inof  bekijk onze vacatures

We gaan graag in gesprek met je over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via info@deredactie.nl of tel. 0299 65 38 53.

Lees ook

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×