Luisteraars op het puntje van hun stoel – 5 tips voor een perfect podcast interview

Leestijd: 3 minuten
podcast interview

Podcast zijn in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Audio wordt steeds meer gezien als een mooie en interessante manier om verhalen te vertellen. Het afnemen van een goed interview is essentieel voor het succes van een podcast. Als interviewer is het jouw taak om de luisteraars te boeien, de juiste vragen te stellen en ervoor te zorgen dat je gast zich op zijn gemak voelt. Wil jij graag leren hoe je een geweldig interviews afneemt tijdens jouw podcast? Podcastmaker en trainer Andy Clark geeft je alvast 5 tips.

1. Doe een voorgesprek

Hoe weet je of je gast een goeie spreker is als je niet van tevoren met elkaar hebt gesproken? Sommige mensen zijn wel boeiend op papier, maar niet echte goeie sprekers – of ze hebben geen geschikte stem of blijven gewoon heel feitelijk. Als je dit pas ontdekt tijdens de opname, is dat te laat. Ook kan een voorgesprek het ijs breken. Een podcast opnemen in een studio of een interview op locatie kan voor een gast heel spannend zijn. Door een voorgesprek weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn.

 

2. Relax, it’s not live!

Podcast is (meestal) niet live, dus neem je tijd en zorg dat je gasten ook weten dat een zin of antwoord bij fouten opnieuw kan. Op die manier haal je de spanning voor veel mensen eraf en krijg je een natuurlijker gesprek.

 

3. Waar gaat het over?

Een goed gesprek bevat een hoofdvraag en daaronder een aantal sub-thema’s. Na afloop moet je in één zin kunnen vertellen waar het over ging. Kies tijdens de voorbereiding je hoofdvraag, logische sub-thema’s en gebruik deze om structuur aan te brengen in het gesprek. Spits de vragen toe op je doelgroep – uiteindelijk ben je daar als interviewer om de vragen van je doelgroep te beantwoorden.

 

4. Een podcast met emotie

Emotie is heel belangrijk in een goed gesprek en dat is ook zo in een podcast interview. Dus waar komt de emotie in het gesprek vandaan? Vraag bijvoorbeeld om anekdotes en ervaringen, want dan komt vaak de emotie naar boven. En vraag ook letterlijk naar verhalen en emoties: ‘Vertel eens over een tijd toen je keihard moest lachen of huilen’.

 

5. Luister

Ja, een goed podcast gesprek is vooral een goed gesprek. En bij een goed gesprek is een actief luisteren een belangrijke vaardigheid als interviewer. Luister en reageer op je gast. Laat de gast uitpraten en vraag door op interessante punten. De gast voelt zich gehoord en er ontstaat een goede sfeer tijdens het gesprek. Het werkt niet wanneer je als een robot een lijst vragen afgaat, laat ruimte over voor verrassingen. Als iets onverwachts naar voren komt: ga er vooral op in!

 

Het afnemen van een goed interview voor een podcast is een kunst die je kunt leren. Met een goede voorbereiding, de gast op het gemak stellen en flexibel zijn tijdens de opname, kun je een boeiend gesprek voeren en jouw luisteraars op het puntje van hun stoel houden!

Heb jij het idee dat jouw podcast-kennis wel een opfrisser kan gebruiken of sta je nog helemaal aan de start? Met de training Podcast maken krijg je alle tips en tricks van begin tot eind voor een podcast die bij jou of jouw organisatie past. Trainer Andy Clark:

‘Tijdens de training wil ik de deelnemers een realistisch beeld geven van wat het precies inhoudt om een podcast te maken. Hoeveel tijd, energie en geld erin gaat zitten. En hoe haalbaar het voor jou is om te maken wat je in je hoofd hebt. Na afloop van de training heb je daar wel echt een goed beeld van. We gaan aan de slag met een tienstappenplan om tot een goede podcast te komen. We denken na over de verschillende formats die er zijn en welke het best bij jou past. Maar ook over de tijd die je erin wil stoppen en hoe realistisch dat is.’

Bekijk de training

Lees ook


Is mijn kop H1? Staan er voldoende zoekwoorden in mijn tekst? Voldoet mijn blog aan het juiste format? Online teksten worden steeds meer geoptimaliseerd. Hoe blijf je creatief wanneer je tekst aan allerlei regels moet voldoen? We bellen met schrijftrainer…
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×