Welke factoren vind jij belangrijk in een nieuwe baan?

Leestijd: 3 minuten
Jonge vrouw achter laptop is op zoek naar vacatures

Op zoek naar een nieuwe baan tijdens de coronacrisis, dat is best spannend. Misschien keek je voor de crisis al naar vacatures of ben je plotseling je baan kwijtgeraakt. Een nieuwe baan geeft een hoop stof tot nadenken: Waar wil je aan de slag, voor welk salaris en waar kom je het beste tot je recht? Diverse factoren spelen een rol in hoeverre we blij zijn met een (nieuwe) baan. Welke dat zijn, dat lees je hier.

Tevreden volk

Over het algemeen zijn Nederlanders blij met hun baan. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS (gepubliceerd in april). Vorig jaar gaven mensen aan meer tevreden te zijn over hun werk en de arbeidsomstandigheden ten opzichte van 2018. De onderzoekers plaatsen in het rapport wel een kanttekening. Welke gevolgen de lockdown en het coronavirus gaan hebben voor de economie en de arbeidsmarkt, dat valt nu nog niet te overzien. 

Groot deel werklozen vind snel nieuw werk

We doken verder in de cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek. Intelligence Group, een groot data- en techbedrijf, monitort elk kwartaal de Nederlandse arbeidsmarkt en publiceerde onlangs een update. Hun conclusie is (verrassend) positief. ‘Natuurlijk, de werkloosheid is opgelopen en de werkgelegenheid gedaald, maar het effect van de coronacrisis op de aanbodzijde van de arbeidsmarkt is vooralsnog beperkt’, schrijven ze. Voornamelijk jongeren en flexwerkers verloren hun baan maar een groot deel vond ook weer snel nieuw werk. De grootste verandering lijkt het aantal baanwisselingen te zijn: minder mensen zijn actief op zoek naar (ander) werk.

1 op de 3 benaderd door een werkgever of bureau

Bijna één op de drie personen uit de Nederlandse beroepsbevolking werd minimaal één keer per kwartaal benaderd door een werkgever of bureau voor een nieuwe baan. Hoe zit het in de praktijk? We vragen het aan onze recruiter Wilma. ‘Waar het voor corona schaars was qua kandidaten zijn de tijden veranderd en zijn meer mensen op zoek naar een nieuwe opdracht of baan. Vooral de laatste tijd merken we dat er meer opdrachten zijn vanuit de overheid, waar op dit moment vooral om uitvoerende (web)redacteuren wordt gevraagd.’

Van de recruiters wordt verwacht dat ze snel schakelen. Vaak hebben ze maar een paar dagen de tijd om kandidaten voor te stellen. ‘Zie je een leuke vacature voorbijkomen, reageer daar dan snel op. Er is in deze tijd meer concurrentie dus wees kritisch op je motivatie en je cv’, tipt Wilma. Laat zien waarom een opdrachtgever jou moet kiezen en hou het kort en bondig. Vooral in motivaties zien we vaak een opsomming van werkervaring, dat is zonde.’ Deze tijd vraagt volgens Wilma ook om flexibiliteit: digitale sollicitatiegesprekken en thuiswerken zijn meer regel dan uitzondering. Blijf positief, er komen volop leuke opdrachten voorbij. Dus hou onze website goed in de gaten.’ 

Factoren die meespelen in baantevredenheid

Hoe tevreden mensen zijn met hun baan blijkt samen te hangen met een aantal factoren. Hoewel drijfveren en wensen heel persoonlijk zijn, ontdekten onderzoekers toch een aantal overeenkomsten. 

  1. Goed salaris
  2. Werksfeer
  3. Vast contract
  4. Inhoud van het werk
  5. Dicht bij huis / acceptabele reistijd
  6. Uitdaging van het werk
  7. Zelfstandigheid in functie
  8. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
  9. Afwisseling van het werk
  10. Acceptabele werkdruk

(bron: Intelligence Group) 

Een goed salaris: belangrijk, maar niet doorslaggevend

Salaris staat stipt op 1. Niet meer dan logisch, want er moet brood op de plank en niemand wil voor een hongerloontje werkenToch blijkt de hoogte van een salaris niet altijd doorslaggevend te zijn zolang de overige arbeidsvoorwaarden maar goed zijn. Denk aan reiskostenvergoeding, auto van de zaak, een eindejaarsbonus, trainingsbudget of korting op een sportschoolabonnement. Opvallend is dat voor vrouwen een leuke werksfeer bijna net zo belangrijk is als een goed salaris terwijl mannen daar minder waarde aan hechten. 

Met plezier naar je werk

Een positieve werksfeer, collega’s met wie je successen kunt delen maar bij wie je ook je ei kwijt kunt als het even niet gaat. Een bedrijfsfilosofie die bij je past, een manager die complimenten uitdeelt maar ook (opbouwende) feedback geeft: Dit draagt voor veel mensen bij aan hun werkplezier en heeft veel invloed op de baantevredenheid. 

Uitgedaagd worden

Is het al 5 uur? Komt er voor je gevoel maar geen einde aan je werkdag, dan ligt een bore-out op de loerVariatie en uitdaging zijn voor veel mensen een belangrijke factor. Ook de mogelijkheid om opleidingen, trainingen en workshops te volgenmaakt voor veel mensen het verschil in hoe tevreden ze zijn met hun werk. 

Flexibiliteit: geven en nemen

Veel bedrijven vinden het belangrijk dat werknemers zich flexibel opstellenMaar die flexibiliteit moet wel wederzijds zijn, vinden veel werkzoekenden. Zo vindt een grote groep het geen probleem om extra taken op te pakken of over te werken, maar verwachten ze andersom de mogelijkheid om ad hoc een dagje vrij te nemen of om zelf de werkdag in te delen. 

Zingeving

Steeds vaker kiezen mensen bewust voor een werkgever met een bedrijfsfilosofie die aansluit bij de persoonlijke idealen. Deze (vaak jonge) jobhoppers willen graag het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan de maatschappij.

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren bij het kiezen van een nieuwe baan? 

Meer lezen

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×