De zon in! 7 schrijfoefeningen die je buiten kunt doen

Leestijd: 2 minuten

Werk je elke dag op dezelfde plek of in dezelfde ruimte, dan heeft dat impact op je creativiteit. Deze schrijfoefeningen helpen de ideeënstroom weer op gang te brengen. Klap je laptop dicht en ga weer eens ouderwets met pen en papier op pad.

1. Aapjes kijken

Ga een dagje naar de dierentuin en bestudeer de dieren. Wat doen ze, wat zijn hun handelingen en hoe uiten ze zich? Koppel nu de karaktereigenschappen van de dieren die je hebt geobserveerd aan menselijke personages. Wat voor interessante verhalen kun je nu bedenken?

2. Luistervinken

Installeer je op een terras of grand café en observeer de mensen om je heen. Luister naar hoe de mensen met elkaar praten en welke zinnen ze gebruiken. Schrijf een aantal zinnen op en gebruik ze ter inspiratie van een verhaal.

3. Personages creëren

Ga op een bankje zitten in het park, loop door het winkelcentrum of kies een andere locatie waar je mensen goed kunt observeren. Kies iemand uit en verzin details over zijn of haar leven. Waar gaat diegene naartoe, waar werkt hij, heeft hij een relatie, wat doet hij in zijn vrije tijd? Werk dit uit tot een personagebeschrijving die je kunt gebruiken voor een verhaal.

4. Paparazzi

Als je het leuk vindt, kun je net als Edwin Smulders de bosjes induiken maar dat hoeft natuurlijk niet. Loop voor deze oefening naar buiten en neem je smartphone mee. Maak actiefoto’s van willekeurige personen en kies daarna een aantal foto’s. Wat zijn die mensen aan het doen en waar hebben ze het over? Verzin op basis van wat je ziet een eigen verhaal.

5. Plaats delict in de Warmoesstraat

Kies een grote stad met veel bezienswaardigheden en selecteer 4 locaties. Schrijf de locaties op strookjes papier en hussel ze door elkaar. Leg de strookjes papier op volgorde en houd de volgorde van locaties aan wanneer je door de stad loopt. Maak op elke locatie aantekeningen: wat zie je, wat hoor je en wat voel je? Neem alles tot in de kleinste details op. Schrijf vervolgens een verhaal waarin alle locaties (in chronologische volgorde) een rol spelen. Je kunt er bijvoorbeeld een spannend verhaal van maken waarin een geheimzinnige moord gepleegd wordt.

6. Het ei en de zonnebloem

Kies twee producten of objecten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Neem bijvoorbeeld een ei en een zonnebloem. Probeer in 5 minuten zoveel mogelijk overeenkomsten te verzinnen.

7. Herinneringen ophalen

Kies een locatie uit je jeugd. Dit kan het huis zijn waar je bent opgegroeid, je oude basisschool of de sportclub waar je kind aan huis was. Graaf in je geheugen en probeer een gebeurtenis te herinneren die je daar hebt meegemaakt. Beschrijf deze in een verhaal.

Meer leren? Volg een training bij De Redactie

 

Steengoede webteksten.  In deze verfrissende training leer je van Merel Roze en Cathelijn Schilder originele en overtuigende online teksten schrijven.  
 

In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je wilt vertellen.
 

Ontdek de kracht van audio! In deze praktische en interactieve training leer je van Andy Clark een podcast opnemen, monteren, publiceren en verspreiden.
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×