5 schrijftips om je teksten nieuw leven in te blazen

Leestijd: 2 minuten
Cathelijn Schilder

Als je al jaren (professioneel) schrijft, weet je echt wel hoe je het een en ander krachtig en beeldend op papier moet krijgen. Toch loop je weleens vast en is de inspiratie soms ver te zoeken. Cathelijn Schilder, docent van [De Redactie] geeft op 3 en 10 oktober de inspirerende training Creatief schrijven. Je krijgt weer plezier in het schrijven en je teksten worden sprankelender, boeiender en winnen aan overtuigingskracht.

1. Geef jezelf elke dag één maffe/moeilijke schrijfopdracht

Een hardloper traint niet alleen zijn beenspieren. Een timmerman heeft meer nodig dan alleen spijkers en een hamer. Maak gebruik van alle mogelijkheden van de taal en verken die taal. Geef jezelf bijvoorbeeld de opdracht: schrijf een mailtje aan een collega en doe dat zonder woorden te gebruiken waar de letter e in zit.

2. Schrijf eens in een andere stijl dan je gewend bent

Stel je schrijft een bewonersbrief over de nieuwe data van de afvalophaaldienst. Dit kan een standaard, zakelijke tekst zijn. Maar je kunt mensen met een tekst ook wakker schudden. Ze enthousiast maken. Ze betrekken bij wat je te vertellen hebt. Schrijf bijvoorbeeld eens met zoveel mogelijk bijzinnen, bijvoeglijk naamwoorden, archaïsch taalgebruik als je maar kunt. Schrap vervolgens ook weer heel veel. Maar laat de beschrijvingen die sfeer en kleur aan je tekst geven staan.

3. Verplaats je in de ontvanger

Je kunt een tekst schrijven waarin je de nieuwste en zuinigste cv-ketel aan de man probeert te brengen. Of waarin je mensen wil vragen of ze alstublieft hun fiets in de daarvoor bestemde rekken willen plaatsen. Maar deze teksten hebben vaak weinig effect. Als je dezelfde boodschap tussen de regels door verwerkt in een verhaal waar de lezer zich mee kan identificeren werkt het vaak een stuk beter.

4. Schrijven is jatten

Welke schrijver (van een roman of een verhaal) brengt je vanaf de eerste zin naar het puntje van je stoel? Welk boek kun je onmogelijk wegleggen? Welke personages gaan zo onder je huid zitten dat het voelt alsof je ze persoonlijk kent? Dat is toch wat jij als tekstschrijver ook graag zou willen bereiken? Bestudeer deze boeken en verhalen eens en kijk welke literaire trucs je kunt overnemen voor jouw eigen teksten.

5. Vertonen versus vertellen

‘Dit is de mooiste keuken. Dat is het beste vakantiehuisje. Kom naar deze prachtige voorstelling. Lees dit bloedstollend spannende boek. Koop het lekkerste brood’, etc. De lezer wordt bedolven onder de superlatieven en geboden, maar ze gaan het ene oor in en het andere oor uit. Vaak werkt het beter om de lezer een verhaal te vertellen waardoor de lezer dénkt: het is daar geweldig. Dat moet ik zien, etc. Dat is het verschil tussen vertonen vs. vertellen. Geef jezelf bijvoorbeeld de schrijfopdracht: Ik ga dit product beschrijven zonder te noemen hoe geweldig het is. Maar wel zo dat de lezer dénkt: dit is het helemaal.

Meer leren? Schrijf je in en doe mee!

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×