19 social media ideeën van Elja Daae

Leestijd: 3 minuten
training-de-taal-van-social-media

Social media is een vak. Als je serieus aan de slag wilt, als je echt ambitie hebt met je account (op welk netwerk dan ook) dan moet je aan de slag. Het draait allemaal om content. Maar wat ga je er doen? Hoe blijf je nieuwe dingen bedenken? Simpel: je werkt met formats. Concepten die je keer op keer kunt toepassen maar iedere keer net iets anders kunt invullen. Elja Daae, social media expert en docent van [De Redactie] Trainingen, geeft je er maar liefst 19 cadeau!

 1. Foto/video achter de schermen

  Wat zouden mensen normaal niet zien? Denk aan situaties, uitzichten en processen.

 2. Mensen en hun verhaal

  Denk: klanten, collega’s, uit actualiteit, prijswinnaars, genomineerden, iemand met een bijzondere verdienste

 3. Vraag van de week

  Gary Vaynerchuk heeft dit tot een kunst verheven. Laat je volgers vragen stellen en geef ze antwoord in een video/afbeelding/blog. Noem als het kan de vragensteller. (tip: je kunt ook gewoon doen alsof je een vraag gekregen hebt…)|

 4. Quotes (in een afbeelding?)

  Denk: motiverende spreuken maar ook korte tips of grappen.

 5. Feitjes

  Feitjes zijn altijd leuk. Vrijwel niemand weet wat jij weet over jouw business. Dus deel ze. Het liefst in of met een afbeelding.

 6. Infographics

  Als je cijfers hebt, onderzoeken of andere interessante feiten of processen: maak er een infographic van. Je schijnt het zelf te kunnen, met deze tools. Waaronder mijn favoriet, Canva.

 7. Deel andermans interessante content

  Vergeet niet af en toe andermans foto’s, tweets, video’s of andere dingen te sharen, reposten en te retweeten. Zo geef je anderen een platform én zorg je tegelijkertijd altijd voor interessante content.

 8. Grapjes

  Als je grappig bent, maak daar dan gebruik van. Ik weet niet hoe het moet want ik ben het niet. Video? Afbeeldingen? Tekst? Whatever it takes.

 9. Inhakers

  Heineken is de koning van de inhakers. Maar jij kan het ook. Het is een kwestie van vooruit plannen en goed nadenken. Valentijnsdag staat om de hoek… GO.

 10. Wist je dat … ?

  Oké, Oké: 10 is een beetje een herhaling van punt 5. Maar ‘wist je dat’ is een leuke manier om een feitje te delen.

 11. Uit de oude doos / op deze dag in / #tbt

  De wereld houdt van foto’s van vroeger. Hele accounts zijn er aan gewijd. Laat je inspireren en duik in het verleden.

 12. Twitter polls / Kies je favoriet

  Mensen laten graag weten wat ze vinden. Stel ze een vraag, laat ze kiezen tussen twee nieuwe producten of de twee ontwerpen voor je nieuwe boek… het werkt.

 13. Crowdsourcing

  Misschien hebben anderen wel goede input. Op Instagram is het heel normaal om mensen te vragen foto’s te delen rondom een thema met een hashtag, om die vervolgens op jouw account te delen. Zie #urbanjunglebloggers of #mooinederland.

 14. Best gelezen / meest populair / meest gedeeld

  Het kan nooit kwaad om even in de content te duiken en te delen wat het ‘beste’ was volgens je volgers. Levert misschien ook weer nieuwe views op…

 15. Take-overs

  Populair op Snapchat, Instagram en Twitter: take-overs. Gedurende een bepaalde periode laat je iemand anders posten op je account of post jij op andermans account. Met vermelding van elkaars gebruikersnaam, natuurlijk.

 16. Boek van de week / weetje van de week / docent van de week / uitje van de week / locatie van de week

  Wat het ook is, een wekelijks terugkerend format is iets om naar uit te kijken. Zorg voor een herkenbare visual of een herkenbare naam en wees consistent in het plaatsen (dag/tijdstip).

 17. Foto- of videoverslag van evenement

  Iedereen heeft wel evenementen. Vakbeurzen, congressen, lezingen, presentaties. Maak er een fotoverslag van op Facebook of een korte video voor Instagram … met omschrijvingen natuurlijk.

 18. Videoformats

  Video is zoveel meer dan een standaardopname. Speel met stopmotion, slowmotion, korte interviews en andere leuke formats. Alles is mogelijk. Alleen je creativiteit belemmert je. Deze vrouw maakt hele mooie.

 19. Afbeeldingen

  Bijna alle formats vragen om afbeeldingen. Je kunt niet meer zonder, op social media. Nergens. Ik maakte een screencast van mijn favoriete app, Canva. Photoshop voor dummies, zeg maar.

 

Meer leren van Elja Daae? Op haar website heeft ze nog veel meer tips. Voor [De Redactie] geeft ze  de training De taal van social media. Lees meer en schrijf je in!

×

  Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Noordeinde 5
  • 1141AE Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
  ×