10 tips voor ThuisTiepers (en maak voldoende vitamine Z aan)

Leestijd: 2 minuten
Tips voor ThuisTiepers van Dolf Weverink

Daar zit je dan, thuis aan je toetsenbord. Tieperdetiep, dat tiept heel anders dan op je werk of op kantoor bij een opdrachtgever. Voor je het weet, komt er niets uit je handen. Want je moet eerst even opruimen. Een ander kussen op je stoel leggen. Een boek onder je beeldscherm. Nee, twee.

Koffie dan maar. Oh, eerst even de afwas. Waar zijn de schone theedoeken? De was! Ja, laat ik die even doen. De witte eerst. Hèhè. Tijd om even te zitten. Koekje erbij? Ja, joh, hebben we wel verdiend. Nu zie ik pas hoe vuil die ruiten zijn, was me nooit opgevallen….

Als je dan eindelijk zit, voor je scherm, is het natuurlijk leuker om eerst even te kijken naar de likes op je post van gisteren – en, wat een leuk bericht van… en zo ben je, na je mandje socials en je e-mail, al behoorlijk bezig geweest voordat je aan de slag gaat. En daar voel je je slecht over… zodat echt aan de slag gaan nóg moeilijker wordt…

Dan is het nu tijd voor de tips

 1. Ruim op, doe de was, check Facebook, LinkedIn, Insta en wat je meer volgt. E-mail? Doen, zorgen dat je helemaal bij bent. Ramen lappen? Als je vindt dat het moet: gewoon doen. Stofzuigen, afwassen, badkamer poetsen… gewoon doen. Waarom? Omdat het je in de weg zit als je het niet doet.
 2. Voel je niet schuldig. Waarom zou je? Het moest toch een keer gebeuren, beter dat je het nu allemaal gedaan hebt.
 3. Als je toch bezig bent: ruim je werkplek op. Of het nu de keukentafel is, of je bureau, of die deur op twee schragen: berg alles wat je niet nodig hebt op, leg het weg, uit het zicht als het kan.
 4. Maak je scherm en je toetsenbord schoon. Dat werkt lekkerder. Ga rustig naar het toilet.
 5. Leg wat je nodig hebt voor je klus naast je toetsenbord. Plus een notitieblok of een paar lege vellen voor krabbels, droedels en aantekeningen.
 6. Maak een lekkere kop koffie of thee, waar je maar zin in hebt.
 7. Ga zitten en geniet. Van het idee dat je hebt opgeruimd. Dat je hoofd nu leeg is. Dat je klaar bent voor de klus. Neem een slok, en geniet nog even.
 8. Je hebt nu voldoende vitamine Z (van Zin) aangemaakt om lekker aan de slag te gaan.
 9. Lees de briefing of de opdracht. Denk ‘dit kan ik, hier ben ik goed in!’ Zo maak je het tweede bestanddeel aan van vitamine Z en dat is Zelfvertrouwen.
 10. Doe het. Doe het goed. Doe het meteen goed. Dat gaat nu bijna vanzelf, want alle kleine en grote drempels zijn weg en die stemmetjes in je hoofd zijn uitgepraat. Je komt in de flow. Je schrijft tekst, je bént die tekst.

Je beloning?

Een voldaan gevoel. Tevreden opdrachtgever. Strakke tekst. Goed werk. Een fijne factuur. Een wandelingetje, kop thee of koffie. De was ophangen, je mail checken en door…

Over de trainer

Dolf Weverink is tekstschrijver en schrijftrainer. Gewend om thuis te tiepen. Net zo snel afgeleid als ieder ander; Vitamine Z sleept hem erdoorheen. Z is een lichaamseigen vitamine. Met deze tips maak je je eigen dagelijkse portie aan. Vitamine Z Helpt tegen Writers’s Block, Allerhande Afleiding en Stemmetjes in je Hoofd. Bij

De Redactie geeft Dolf onder andere de training Schrijfcoach en Direct duidelijk schrijven.

Ook interessant

 

In deze training leer je van Dolf Weverink je collega’s helpen betere teksten te schrijven door het doel te achterhalen en ze het dan zelf te laten doen.

Steeds meer organisaties hebben eigen schrijfcoaches. Waarom? Communicatieafdelingen zijn vaak te druk met andere zaken waardoor professionals steeds vaker zelf hun teksten moeten schrijven. ‘Niet iedereen vindt het makkelijk om een zakelijke brief of websitebericht te schrijven. Het voordeel van…
 

In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je wilt vertellen.
×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×