Marjolein leerde een hele rits aan tips en trucs tijdens de training Creatief schrijven

Leestijd: 2 minuten

Marjolein Streur, moeder van 3, is gezondheidswetenschapper en leefstijlcoach. Ze werkt voornamelijk als freelance wetenschapsjournalist op het gebied van voeding, gezondheid en leefstijl. Marjolein volgde de training Creatief schrijven van Cathelijn Schilder en vertelt in dit artikel hoe ze de training ervaren heeft.

Je bent zelfstandig ondernemer en eigenaar van LEF Leefstijlcoaching. Is schrijven een vast onderdeel van je werk?

In 2015 ben ik voor mezelf begonnen als leefstijlcoach en tekstschrijver. Tijdens de opleiding als leefstijlcoach leerden we -natuurlijk- vooral coachen, maar ik kwam erachter dat ik het veel leuker vond om over leefstijl en alles wat daarbij hoort te schrijven. Toen ik me daarop ging richten via LEF ging het snel en binnen de kortste keren vulde ik al mijn werkuren met schrijven. Via LEF werk ik voor verschillende opdrachtgevers en doe ik eigen projecten. Omdat ik helemaal niet opgeleid in het schrijven ben, volg ik daar nu cursussen voor om mij verder te ontwikkelen.

Waarom was de training Creatief schrijven voor jou relevant?

Ik heb al eerder cursussen gedaan over hoe je teksten goed opbouwt en aantrekkelijk schrijft, maar ik merkte dat ik een beetje in hetzelfde patroon van schrijven terecht kwam. Ik wilde wat meer variatie in mijn teksten en vond dat zeker bij wetenschappelijke teksten lastig om te doen.

Wat heb je geleerd en kun je dat toepassen in de praktijk?

Tijdens de training heb ik geleerd om teksten op allerlei verschillende manieren op te bouwen, zonder af te doen aan de inhoud van de tekst. Ik heb geleerd op verschillende manieren te beginnen, sfeer te creëren, in twee zinnen de lezer nieuwsgierig te maken, pakkende koppen te schrijven, verschillende stijlen toe te passen en ga zo maar door. Ik heb een hele rits aan trucs en tips, stijlen en technieken gekregen om te gebruiken in de teksten.

Al die trucs heb ik opgeschreven in een notitieboek, één per pagina. Als ik nu bij een artikel even niet weet hoe ik moet beginnen of merk dat ik weer in mijn vaste patronen verval, pak ik mijn boek, sla ik een willekeurige pagina open en gebruik ik die stijl of opbouw voor dat artikel. Zo blijft het altijd verrassend, ook voor mezelf.

Wat vond je van de trainer?

Cathelijn is een ontspannen, ervaren trainer. Ze is ‘echt’ en enthousiast. Ondanks dat we met 8 mensen zaten met heel verschillende achtergronden en soorten teksten, heeft ze een training neergezet waar iedereen iets mee kan en was er voldoende ruimte voor individuele feedback, koffie en humor. Ze creëerde een sfeer waarin iedereen -in het begin wat onzeker- zijn of haar tekstbrouwsels voor durfde te lezen en nog het gevoel kreeg iets te kunnen ook. Bovendien heeft ze mij op goede ideeën gebracht voor nieuwe projecten, waar ik nu hard mee aan de slag ben.

Lees hier meer over de trainingen die je kunt volgen bij Cathelijn Schilder >>

Of bekijk het volledige trainingsaanbod >>

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×