Senior webredacteur Melita Mulder bijt zich vast in complexe content bij Rijkswaterstaat

Leestijd: 4 minuten
Senior webredacteur Melita Mulder.

Als zelfstandige werkte ze vaker thuis, maar vrijwel nooit de hele week. Tot de coronacrisis. Een praatje bij het koffieapparaat, een lunchwandeling met collega’s: dat mist contentspecialist Melita Mulder het meest.

Toch ziet ze ook veel voordelen in thuiswerken. ‘Zo maak ik bijna iedere ochtend rond een uur of 7 een fietsrondje door de polder. Verder vond ik mijn uitzonderlijke 24/7-aanwezigheid thuis een uitgelezen kans voor het opstarten van een moestuinproject op mijn balkon’, vertelt ze in een interview met De Redactie. ‘En bij een telefonische vergadering ga ik soms met mijn koptelefoon op lekker buiten zitten tussen de uit de grond schietende rucola en komkommerplanten.’

De Redactie bemiddelde Melita voor de functie senior webredacteur bij Rijkswaterstaat. In dit interview vertelt ze meer over de opdracht, werken op afstand en de bemiddeling.

Je bent via De Redactie aan het werk bij Rijkswaterstaat. Wat houdt je functie als senior webredacteur precies in?

‘Bij mijn huidige opdracht als Webredacteur voor de website aandeslagmetdeomgevingswet.nl bij Rijkswaterstaat zit ik precies op mijn plek. Aan complexe content geen gebrek, en ik mag zowel tekstueel als qua structuur aan de inhoud sleutelen. Als onderdeel van het redactieteam van het Informatiepunt Omgevingswet migreer ik content van diverse websites naar dit kennisplatform voor met name professionals die met deze nieuwe wet aan de slag moeten’.

‘Momenteel hou ik me vooral bezig met het redigeren van de infobladen van het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) bij de Omgevingswet. Ik leer dagelijks nieuwe afkortingen en word omringd door hyperspecialisten die altijd bereid zijn om tekst en uitleg te geven en met wie het prettig samenwerken is. Ook mag ik deelnemen aan webinars over diverse aspecten van de Omgevingswet. Kortom: de ideale werkomgeving voor een leergierig persoon. En extra interessant omdat ik van origine sociaal geograaf ben’.

Je hebt veel ervaring opgedaan in het communicatievak. Kun je wat meer vertellen over je achtergrond?

‘In 2008 startte ik – nota bene twee weken voor de uitbraak van de kredietcrisis – als zelfstandige. Ondanks de jaren van economische malaise die volgden, heb ik gelukkig nooit lang zonder opdracht gezeten. Destijds was ik van plan om me te specialiseren op kwaliteitscontent voor het toerisme. In de huidige coronacrisis ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb…’

‘Naast freelance copywriting en vertaalopdrachten voor kleine opdrachtgevers in het buitenland deed ik steeds meer contentmigraties voor grote organisaties in Nederland. Projectmatig werken heb ik altijd het prettigst gevonden. Een begin en een eind, en allemaal samenwerken met hetzelfde doel. Qua takenpakket combineer ik redigeren graag met het (her)inrichten van websites. Ik word er niet blij van als ik geredigeerde teksten in Word moet aanleveren en me niet met de structuur in het cms mag bemoeien. En moeilijke materie ga ik daarbij niet uit de weg. Of het nu om pensioenregelingen gaat of om de technische specificaties van cv-ketels: hoe moeilijker, hoe leuker’.

Het coronavirus heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Hoe ervaar jij dat? En heeft het effect op je werk bij Rijkswaterstaat?

‘Op mijn nieuwe werkplek in Rijswijk ben ik nog nooit geweest. Alles is tot nu toe via Skype, Zoom, Google Duo en/of Webex gegaan. Toen ik 15 april begon, waren ook mijn nieuwe collega’s nog aan het wennen aan de nieuwe situatie. Toch voelde het door de uitgebreide virtuele voorstelrondjes meteen als een warm bad. En ondanks de technische strubbelingen lukt het inmiddels best aardig om op afstand een lijvig document te bespreken dat zwart ziet van de opmerkingen in de kantlijn. Maar na zo’n vergaderdag ben ik eerlijkgezegd wel Zoom-moe’.

Hoe vind je het om vanuit huis te werken?

‘Dat thuiswerken heeft ook zo zijn voordelen. Zo maak ik bijna iedere ochtend rond een uur of 7 een fietsrondje door de polder. Verder vond ik mijn uitzonderlijke 24/7-aanwezigheid thuis een uitgelezen kans voor het opstarten van een moestuinproject op mijn balkon. Het begon met één bak, maar het zijn er inmiddels een stuk of twaalf. Tussen de bedrijven door loop ik van mijn kantoor linea recta het balkon op om te gieten, voor een korte bladluisinspectie of om de rijpe aardbeien te oogsten voordat de vogels dit doen. En bij een telefonische vergadering ga ik soms met mijn koptelefoon op lekker buiten zitten tussen de uit de grond schietende rucola en komkommerplanten’.

Wat mis je het meest t.o.v. werken op locatie bij Rijkswaterstaat?

‘Als zelfstandige werk ik natuurlijk wel vaker thuis, maar vrijwel nooit de hele week. Dus ik mis het praatje bij het koffieapparaat en de lunchwandeling met collega’s. En hoewel er tijden zijn geweest dat ik overvolle treinen en trams en lange files vervloekte, is onderweg zijn wat ik nog het allermeeste mis tijdens deze crisis. Dat merkte ik toen ik eindelijk weer eens in de auto kon stappen om mijn Rijkspas op te halen bij een Rijkswaterstaat-locatie in de buurt. Heerlijk de weg op. Wat een bevrijdend gevoel’.

Welke uitdagingen brengt thuiswerken met zich mee voor jou?

‘Ik ben vaak geconcentreerd bezig en heb de neiging om dingen af te willen maken. Daardoor blijf ik veel te lang achter elkaar op mijn bureaustoel zitten. Op kantoor heb je altijd wel even een loopje. Thuis moet ik mezelf echt dwingen om regelmatig even op te staan. Verder mis ik de dynamiek, de spontane interactie met mensen aan je bureau, in de wandelgangen en onderweg. Verandering van omgeving, het onverwachte. ‘Changer de décor’, zoals de Fransen zeggen. Want dat geeft mij altijd nieuwe impulsen en energie. Dus als ik eerlijk ben, vind ik het best een beetje saai momenteel’.

Hoe vond je het contact met De Redactie tijdens de bemiddeling?

‘Ik ben erg blij dat ik samen met De Redactie deze opdracht heb weten binnen te slepen in deze onzekere tijden. Ik waardeer het zeer dat de dames van De Redactie mijn kwaliteiten op waarde wisten te schatten en meteen zagen dat er een potentiële match was. Prettig ook om snel te kunnen schakelen met een klein team, dat ook op afstand efficiënt samenwerkt. Complimenten! Fijn om via jullie aan de slag te gaan bij Rijkswaterstaat’.

 

Wil je net zoals Melita Mulder door De Redactie bemiddeld worden bij een van onze opdrachtgevers? Schrijf je dan nu in als kandidaat! Of ben je op zoek naar de juiste kandidaat voor een tijdelijke klus of vast dienstverband? We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden! Neem contact met ons op via info@deredactie.nl of tel. 0299 653853.

Meer lezen?

 

Van plan tot uitvoering. In deze training leer je van Etienne Donicie hoe je de strategische doelstellingen van je organisatie vertaalt in een contentplan en hoe je dat plan vervolgens via verschillende kanalen uitvoert.
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×