Week van de Mediawijsheid: Wat is jouw digitale balans?

Leestijd: 2 minuten
Vrouw houdt een smartphone vast.

Van 6 t/m 13 november is het de Week van de Mediawijsheid. Met deze campagne willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Dit jaar is het thema ‘media en gezondheid’. Online media brengt veel (sociaal contact, ontspanning), maar het kan ook veel van je vragen (bijv. de druk om altijd bereikbaar te zijn). Alles bij elkaar opgeteld, hoelang ben jij gemiddeld per dag aan het scrollen, liken, appen, swipen en streamen? Hoe bewaak je de balans tussen online en offline tijd?

Online met De Redactie

Wilma, recruitmentlead en projectcoördinator: ‘Ik schrik er altijd een beetje van hoeveel uur dit is. Ik denk dat ik op een gemiddelde dag (buiten werktijd) wel 4 – 5 uur online ben. De hele dag word je geprikkeld. Mails die binnenkomen, nieuwe berichten op LinkedIn. Op mijn telefoon scroll ik vaak door social media. Af en toe ben ik er klaar mee, helemaal na een drukke werkdag, dan leg ik mijn telefoon aan de kant en zet ik het geluid op stil. Heerlijk is dat. Om vervolgens de volgende dag meteen weer te checken of ik niet iets gemist heb.’

Karin, financiële administratie: ‘Ik ben ongeveer 6 uur per dag online: op de computer, mijn telefoon of wanneer ik tv kijk. De balans bewaar ik op verschillende manieren.  Door een-op-eengesprekken te voeren, hobby’s uitoefenen die niets met social media te maken hebben, kranten lezen of gezellig samen zijn met andere mensen.’

Dominique, contentmarketing: ‘Sinds we zoveel thuis zijn, is mijn online tijd denk ik wel verdubbeld. Ik videobel doordeweeks niet alleen met mijn collega’s, ook mijn familie en vrienden ontmoet ik steeds meer digitaal. Op een werkdag zit ik al gauw 8 uur achter mijn computer. Aan het eind van de dag vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan en alle elektronica even thuis te laten. Mijn telefoon ligt vaak binnen handbereik, dat zou ik wel willen veranderen. Notificaties en pushberichten schakel ik bewust zoveel mogelijk uit.’

Loes, recruiter en projectcoördinator: ‘Ik ben VEEL online, zeker sinds we thuiswerken, dan is appen toch wel de meest gebruikte manier om contact te houden met collega’s. Sowieso zet ik ’s nachts mijn telefoon op stil zodat niemand mij kan bellen. Als ik ga wandelen laat ik bewust mijn telefoon thuis en doe ik lekker ouderwets een horloge om voor de tijd. In het weekend probeer ik mijn telefoon zo min mogelijk aan te raken (maar dat is wel moeilijk).’

Conny, intakeredacteur en vormgever: ‘Ik denk dat ik gemiddeld 4 uur per dag, buiten mijn werk om, online ben. Bewust leg ik mijn telefoon weg om mezelf te beschermen tegen dat ’turen’ op dat schermpje (social media) en om niet meteen te reageren op alle appjes. Tenzij het nodig is natuurlijk.’

Meer lezen

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×