Recruiten op afstand: Tamar en Wilma werken volledig online

Leestijd: 2 minuten
Recruiters Wilma en Tamar

Werken vanuit huis, online vergaderen, video-intakes en online sollicitatiegesprekken. Voor de recruiters van De Redactie is er de afgelopen weken veel veranderd. Collega’s Tamar Verbeek en Wilma van Ittersum vertellen in dit artikel meer over de impact van de coronacrisis en welke online oplossingen ze hebben bedacht om door te kunnen werken.

WhatsApp is momenteel hun beste vriend; veel communicatie verloopt via dit medium en dat gaat volgens recruiter Tamar best goed. ‘Voor de wat meer inhoudelijke vragen of opmerkingen en sparringssessies gebruiken we Microsoft Teams. Daarnaast mailen we veel en bellen we elkaar als het nodig is.’

Direct nadat de veiligheidsmaatregelen ingaan, bellen de recruiters zoveel mogelijk kandidaten op. ‘We vroegen hoe het ging en of de kandidaten hulp nodig hadden. Ik merk dat het persoonlijke contact erg gewaardeerd wordt. Iedereen heeft zijn eigen zorgen in deze tijd. Vaak is een luisterend oor al voldoende’, vertelt Wilma.

Het werven van nieuwe kandidaten gaat volledig online

Alle communicatie verloopt voorlopig online of telefonisch, ook het werven van nieuwe kandidaten. Zo plaatsen de recruiters nieuwe vacatures en opdrachten direct op de website, Villamedia en in de WhatsApp-groep. ‘Daarnaast overleggen we elke werkdag om te kijken of we zelf geschikte kandidaten kunnen benaderen voor een nieuwe vacature of opdracht. Daarbij komt WhatsApp weer handig van pas!’, zegt Tamar.

Normaal gesproken nodigen we kandidaten uit op kantoor voor een persoonlijke kennismaking. Nu gaat dat digitaal via videobellen. Hoewel de voorkeur uitgaat naar een face-to-face gesprek, zijn de recruiters blij met deze mogelijkheid. ‘Een fijne oplossing die we in de toekomst – als alles weer terug naar normaal is – vaker kunnen inzetten als een kandidaat weinig tijd heeft of ver moet reizen voor een intakegesprek’, vindt Wilma.

Online sollicitatiegesprekken voeren

Veel opdrachtgevers voeren inmiddels online sollicitatiegesprekken via Skype of WhatsApp. Wilma blikt terug op een bemiddeling bij de Belastingdienst. ‘Tijdens het gesprek werd al snel duidelijk dat onze kandidaat was aangenomen. Een paar dagen later werd voor de deur een rugzak met laptop afgeleverd en kon ze direct aan de slag. Onze snelste bemiddeling ooit! Het is mooi om te zien hoe creatief iedereen is in deze tijd.’ Ze hoopt dat deze nare crisis toch een hoop positiefs oplevert voor de toekomst.

Het valt Tamar op dat kandidaten die tot voor kort alleen beschikbaar waren voor freelance klussen nu open staan voor detachering. ‘Zoals elke crisis brengt ook deze crisis veel onzekerheid met zich mee’, vult Wilma aan. ‘De meeste opdrachten en verlengingen gaan door, een enkele opdracht of project wordt on hold gezet. In het laatste geval doen we ons uiterste best om voor deze kandidaten een leuke, nieuwe opdracht te vinden.’

Ook interessant

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×