Een echte woordkunstenaar – mijn ervaring van de cursus Creatief Schrijven door Cathelijn Schilder

Leestijd: 3 minuten
Creatief schrijven Frederique Moor

Geschreven door: Frederique Moor

Wat voorafging…

*pling* Mijn ogen schieten naar het tabblad waar een ééntje tevoorschijn schiet. Een melding van LinkedIn. Normaal gesproken laat ik geen social media open staan op mijn computer. Maar het is donderdag middag en rustig op werk. Benieuwd klik ik erop.

De cursus creatief schrijven behandelt acht schrijftechnieken die je toepast om je teksten op te laten vallen. Schrijven zoals Roald Dahl bijvoorbeeld, waarin je midden in je verhaal begint. Dit zorgt voor spanning en wekt interesse op bij de lezer om door te lezen.

 

Een vermelding van Romy de Ruiter, Medewerker Trainingen bij De Redactie. Haar heb ik sinds de middelbare school niet meer gesproken, denk ik bij mijzelf. Ik klik op de melding en kom terecht bij een vacature post voor content manager. Tsja, dat is wel een ambitie van mij. Toch vraag ik mijzelf af: heb ik daarvoor wel genoeg kennis en kunde van content schrijven? Ik klik op het profiel van Romy en neem een kijkje. Huidige baan: trainingen verzorgen bij De Redactie. Mijn interesse wordt opnieuw gewekt bij het lezen van de bedrijfsnaam en ik wil meer weten.

Ook Romy haalt een hoop herinneringen op: “Een netwerk opbouwen kost tijd maar nooit had ik gedacht dat dit al begon vanaf de bassischool. Zo hang je samen aan het klimrek en doe je de eindmusical van groep 8 en zo stuur je elkaar 13 jaar na dato een berichtje op LinkedIn. Binnen Babbage en De Redactie zijn we altijd opzoek naar nieuwe young professionals die zich willen ontwikkelen in de communicatie en contentbranche. Toen ik Frederique haar bericht op LinkedIn zag over dat zij zich had ingeschreven bij de KVK, ging er daarom bij mij gelijk een lichtje branden.

 

Ongedwongen, onbezonnen en ongeremd schrijven

Deze cursus wordt gegeven door Cathelijn Schilder, schrijfdocent en coach. Zij struint, naast mijzelf, graag de LinkedIn profielen van haar cursisten af om ze te leren kennen, en geeft opdrachten op basis van de tekst die je instuurt. Haar karakter en aandacht voor het individu inspireert cursisten om bij elkaar te komen en ongedwongen, onbezonnen en ongeremd te schrijven. Voor het samenkomen worden de meest unieke locaties uitgekozen. De locatie waar ik belandde? De kunstuitleen in Amsterdam.

Ondertussen neus ik rond op de website van De Redactie. “Helpt communicatieprofessionals op elk mogelijk vlak.” Ik ben pas drie maanden copywriter en ondanks dat mijn vrienden en familie mij een “professional” noemen, ben ik er niet helemaal zeker van. Ik besluit me in te schrijven voor de cursus creatief schrijven. Ik wil meer kanten van het tekstschrijven leren kennen. Hierna stuur ik Romy enthousiast een bericht over mijn geboekte cursus.

“Nog geen dag nadat ik haar had gefeliciteerd met het officieel inschrijven van haar bedrijf had ze zich al ingeschreven voor de training Creatief schrijven om haar copywriting skills nog verder uit te breiden,” reageert Romy enthousiast. “Hoe leuk dat een oud klasgenoot zich via onze trainingen verder kan ontwikkelen in het vakgebied wat we na 13 jaar delen!”

 

Buiten je schrijf-comfortzone

Het doel van deze cursus? Grenzen verleggen! Ondanks dat de cursisten uit verschillende werkvelden komen met verschillende opvattingen over schrijven, daagt deze cursus je uit om deze opvattingen niet te gebruiken. Met de schrijftechnieken leer je dat het mogelijk is om elk moment, met korte of lange teksten, in zakelijke of informele situaties duidelijker en pakkender te schrijven. Hoe je dat doet, kun je uitproberen tijdens de vele praktijkopdrachten van deze cursus.

Door het enthousiaste antwoord van Romy op mijn bericht aan haar, zitten we een paar dagen later bij het plaatselijke café in de bruine fauteuils koffie te drinken. Ik bedank haar voor de vermelding en we kletsen honderd uit, over vroeger, nu en de toekomst. Ik voel mijn wangen warm worden en een lach zich ontwikkelen, wat een heerlijk nostalgisch gevoel.

Die afspraak is nu de reden dat ik deze blog schrijf.

 

De training creatief schrijven wordt elke paar maanden gegeven op een andere locatie. Weten wanneer hij in jouw omgeving gegeven wordt?

Bekijk de training

Of bekijk één van onze andere trainingen >>

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×