De speechschrijver van koning Willem Alexander

Leestijd: 2 minuten

27 april 2019 – Afgelopen zaterdag kleurde heel Nederland oranje en in Amersfoort stonden Oranjefans in de rij om een glimp van de koninklijke familie op te vangen. De koning zelf is populairder dan ooit. Panelleden van het Een Vandaag Opiniepanel (2018) omschrijven de koning als betrokken, benaderbaar en open. Anders dan zijn moeder Beatrix, die liever meer afstand hield, stapt Willem Alexander op de mensen af en hugt hij erop los.

Met speechschrijver Jan Snoek aan zijn zijde weet de koning zijn stoffige imago flink op te poetsen. Wat weten we over de speechschrijver van de koning?

Unieke stap in het koningshuis

We gaan even terug in de tijd. Na de inhuldiging in 2013 zocht Willem Alexander naar een speechschrijver en persoonlijk adviseur voor zijn hofhouding. Het was zijn wens om een groter en jonger publiek aan te spreken, en zijn toespraken minder formeel en eenvoudiger te maken. Uniek, want voor het eerst kreeg een Nederlands staatshoofd een eigen speechschrijver. De keuze viel al snel op Jan Snoek die eerder speeches schreef voor ministers en premier Balkenende.

Componist en dirigent

Wat is typerend voor het werk van Jan Snoek? In de eerste plaats zien kenners dat de speeches van de koning door de jaren heen wat menselijker zijn geworden. De koning snijdt maatschappelijke problemen aan op een toon waardoor mensen zich persoonlijk aangesproken voelen. Beatrix had in haar regeerperiode meer een formele, bijna poëtische stijl. Snoek maakt de speeches van Willem Alexander juist heel behapbaar, dichtbij, concreet en verwerkt er een stukje humor in.

Snoek’s grote passie voor speeches schrijven is volgens oud-collega’s onderdeel van zijn succes. Zo herinnert speechschrijver Jan Sonneveld zich: ‘Jan zit bij het schrijven als een componist op zijn stoel te wippen. Hoe een zin voelt, wat het ritme van een tekst doet. Als hij deze uitsprak, sloeg hij soms zijn armen wijd uit, alsof hij zichzelf dirigeerde (bron: Algemeen Dagblad)’.

Ook nadat hij de speech aan de koning heeft overhandigd, blijft Snoek betrokken. Hij besteedt veel aandacht aan het non-verbale aspect, de setting en presentatie. Critici vinden dat de koning vaak weinig spontaan en stijfjes overkomt in gesprekken of toespraken. Tijdens de kersttoespraak in 2018 is de gespannen houding van Willem Alexander duidelijk waarneembaar voor de kijker.

Zelf een speech schrijven

Ben je benieuwd hoe je zelf een overtuigende speech kunt schrijven? Dan is de training Speech schrijven een absolute aanrader voor jou. Je volgt de training bij de ervaren speechschrijver Bob de Ruiter die onder andere werkte voor Wim Kok, Hans van Mierlo en Alexander Pechtold. Na de training krijg je ook persoonlijke begeleiding en zal de trainer je helpen bij je eerstvolgende speech voor jezelf of voor je leidinggevende.

Meer lezen

 

In korte tijd een spetterende speech schrijven. In deze training leer je van Bob de Ruiter een praktische methode om een overtuigend verhaal voor te bereiden en daar een mooie speech van te maken.
 

Begrijpelijke, taakgerichte teksten schrijven met een heldere boodschap: dat leer je in deze training. Trainer Eugène van Haaren legt uit waarom schrijven op B1-niveau belangrijk is, welke 'taak' de lezer heeft en meer.
×
Direct contactBel me terug

  • De Redactie
  • Gooische Kaai 15
  • 1141TV Monnickendam

  • info@deredactie.nl
  • 0299 - 65 38 53
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64TRIO 0781 515 858
  • KVK: 36040811
×