374 tips voor uitzinnige teksten (maar niet in dit stukje)

Leestijd: 1 minuut
Foto van gekleurd papier in de kleuren geel en oranje.

Geschreven door Annemijn Molenaar

Wist jij dat Frans Timmermans tijdens de Libelle Zomerweek betrapt is met een blonde huidtherapeute uit Schijndel? Ik ook niet hoor, maar het rolde zomaar uit mijn pen toen Cathelijn Schilder ons tijdens de training Creatief schrijven de opdracht gaf een slaperig nieuwsbericht over politiek op idiote wijze te herschrijven tot bijvoorbeeld een Sinterklaasgedicht, tweet of … coverstory voor de Privé.

Mailtj

En dan gaan dus alle luiken open. Ook op maandagochtend 9.30 uur in Aristo bij Sloterdijk Amsterdam. Dat is alvast één gratis tip. Wil je creatiever schrijven, gooi een plons koud water in je gezicht en doe wat stijloefeningen. Stuur eens een mailtje zonder ‘e’s’. Schrijf een beleidstekst in dialect. Componeer een hartverscheurende #lovemylife-erige Instagrampost over spataderen en kijk wat er daarna met je nieuwsbericht voor die zorginstelling gebeurt.

In het riet liggen

Creatiever worden je teksten ook door ze heel bewust in elkaar te zetten. Niks ‘intuïtief’ doortikken dus. ‘Ga vooraf de montagekamer in’, zegt Cathelijn. Wissel quotes af met achtergrondinformatie en bouw er nog een paar actiescènes omheen. Welke elementen heb je nodig om je verhaal spannender te vertellen? Dé truc om tekstmontage onder de knie te krijgen, doe ik natuurlijk niet uit de doeken. Iets met Arie in het riet en ijsvogels.

Scene Madeleine

Behalve wat examinandi elektrotechniek waren we zo ongeveer de enige cursisten in het gebouw. Maar het voelde oprecht als een uitje, deze tweedaagse training, inclusief super-de-luxe lunch en persoonlijke barista. Met zes andere schrijvers (van Nierstichting tot One World) en Cathelijn bouwden we een post-quarantaine show, don’t tell-feestje. Oh ja, Marcel Proust en Roald Dahl kwamen ook nog even langs. Maar die scene, die bewaar ik voor later.

Ook leren schrijven ‘in het vuur’? Schrijf je in voor de training Creatief schrijven van Cathelijn Schilder.

Meer leren? Volg een training bij De Redactie

 

Een online eindbaas worden. In deze training leer je strakke en originele webteksten maken én de ander overtuigen van jouw wijzigingen.
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×