In drie stappen naar De Bedoeling

Leestijd: 2 minuten
schrijfcoach De Bedoeling

Dolf Weverink is schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever. In zijn trainingen en workshops stimuleert hij deelnemers om teksten te schrijven ‘die er zin in hebben’ en om ‘te laten zien wat je belooft of vertelt’. Voor [De Redactie] ontwierp hij de Schrijfcoach masterclass. In één dag verander je van redacteur in coach. Je leert achter De Bedoeling te komen en ervaart wat er gebeurt wanneer je (te) snel naar taaltechniek en structuur gaat, en hoe NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt.

Dolf Weverink geeft de Schrijfcoach masterclass. Meedoen? Check hier alle info.

Vijf verrassende mededelingen over schrijfcoaches

  • Je hoeft zelf geen geweldige tekstschrijver te zijn om je rol als schrijfcoach goed in te vullen.
  • In 60 seconden achterhaal je in een gesprek De Bedoeling, én je beantwoordt de vraag ‘in hoeverre helpt deze tekst om De Bedoeling te realiseren?’
  • Als schrijfcoach krijg je geen extra aap op je schouder, want de coachee blijft verantwoordelijk voor zijn of haar tekst.
  • Je leert stimulerende, open vragen te stellen die je gesprekspartner verder helpen.
  • Door jouw interventies lever je een bijdrage aan een organisatie die helder communiceert en daardoor slimmer wordt.

Hoe kom je achter De Bedoeling?

Echte aandacht

Niets zo mooi als echte aandacht. Dus als een collega bij je komt met de vraag ‘wil je even naar mijn tekst kijken, beste schrijfcoach’ is je eerste neiging om… naar die tekst te kijken. Het is veel effectiever om dat niet te doen, maar om met je collega eerst De Bedoeling van de tekst te achterhalen. Want dan heb je een Echt Gesprek, ben je in staat om verbinding te maken met je gesprekspartner (het beroemde ‘rapport’) en met haar De Bedoeling van de tekst te achterhalen. ‘Dat staat erin, kijk maar’ is een veelgehoorde uitnodiging om toch te gaan lezen, maar als je dat niet doet, help je je collega pas echt. Want wanneer iemand gewoon vertelt wat ze wil bereiken met haar tekst, wat De Bedoeling is, dan heb je samen iets moois in handen.

Zeg het in gewone taal

Een alternatieve manier om De Bedoeling te achterhalen is je collega de vraag te stellen ‘Als je nu de bewoner/collega aan de telefoon had, hoe zou je het dan zeggen?’ Dat werkt heel goed, omdat je in spreektaal beter en helderder duidelijk maakt dan wanneer je aan het toetsenbord gaat zitten. Als je typt, krijgen de taalkwalen die zakelijke teksten teisteren, een kans. Dan zitten lijdende vormen en de naamwoordstijl De Bedoeling in de weg en duurt het vaak lang voordat de schrijver met haar (of zijn) belangrijkste boodschap komt.

Niet overnemen, maar coachen

Zie je, als je dan samen de tekst bekijkt, De Bedoeling luid en duidelijk bovenaan staan, dan complimenteer je je collega en ben je klaar. Veel vaker is de werkelijkheid weerbarstiger en moet er nog van alles aan de tekst gebeuren. Een goede schrijfcoach zorgt ervoor dat haar gesprekspartner dat zelf inziet, en ook zelf de volgende stap zet, op weg naar een heldere tekst. Want de tekst is en blijft van de auteur. Als je zegt ‘geef maar, ik doe het wel’, dan ben je geen coach meer, maar redacteur. Dat kan natuurlijk, maar in deze opleiding gaat het om de kunst van het coachen. Een techniek waar zowel de collega die jij coacht als jijzelf beter van worden. En uiteindelijk profiteert de hele organisatie, want als sneller duidelijk wordt wat De Bedoeling is, dan houd je je bezig met de dingen waar het echt om gaat.

Dolf Weverink geeft de Schrijfcoach masterclass. Meedoen? Check hier alle info.

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×