u bent hier: Home > de redactie trainingen > alle trainingen > Masterclass Schrijfcoach

Masterclass Schrijfcoach

Steeds meer organisaties hebben eigen schrijfcoaches, omdat professionals steeds vaker zelf hun teksten moeten schrijven. Communicatieafdelingen houden zich bezig met zaken zoals social media, en budget om mensen in te huren voor het schrijven is er niet altijd. Dus ben je als inhoudsverantwoordelijke steeds vaker je eigen tekstschrijver en kun je wel wat hulp gebruiken.

Een schrijfcoach is een medewerker die gevraagd en ongevraagd collega’s helpt om betere teksten te maken. De coach zegt niet ‘geef maar hier, ik doe het wel’ – dan is zij geen coach meer, maar redacteur. De coach achterhaalt in een gesprek wat de bedoeling is van de tekst en kijkt vervolgens samen met de schrijver in hoeverre de tekst helpt om die bedoeling te realiseren.

In de eerste 60 seconden achterhaal je als coach met je gesprekspartner De Bedoeling, zonder dat je de tekst leest. In die eerste minuut ben je echt met elkaar in gesprek en dring je, door open vragen te stellen, door tot de kern. Wanneer de inhoudseigenaar die kernboodschap, De Bedoeling, heeft uitgesproken, is het tijd om te kijken naar de tekst.

Vaak geeft de coach nog wat concrete tips over volgorde en techniek (‘begin met je tweede alinea’, ‘maak je zinnen actief, laat de lijdende vormen achterwege’). Belangrijk is dat de inhoudseigenaar zelf de tekst aanpast en de verbeterde versie nog even bespreekt met de coach. Dat kan ook per e-mail. Dan is de coachcyclus rond.

Tijdens deze dag oefen je gesprekken met collega-deelnemers. Je neemt eigen teksten mee of gaat aan de slag met teksten die de trainer inbrengt. Je ervaart wat er gebeurt wanneer je (te) snel naar taaltechniek en structuur gaat, en hoe NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt. Ook voor schrijfcoaches geldt: veel oefenen, dan word je beter.

Wat komt aan bod tijdens de Schrijfcoach masterclass?

  • schrijfcoaching als vorm van collegiale intervisie
  • de eerste 60 seconden: wat is De Bedoeling?
  • Socratisch coachen: de goede vragen stellen
  • van De Bedoeling naar concrete tips
  • jezelf, je collega én de organisatie slimmer maken

Na deze training ben je in staat om:

  • collega’s te helpen betere teksten te schrijven
  • zwakke plekken in teksten te herkennen
  • beter te luisteren
  • onafhankelijk te denken

Schrijfcoach masterclass incompany? Dat kan! Neem contact op met Goof van de Winkel of Michiel de Zwart, op tel. 0299 653 853 of info@deredactietrainingen.nl.

 

PRIJS:
€ 460,- excl. 21% btw
LOCATIE:
Aristo Amsterdam
TIJDSTIP:
09.30 - 16.30 uur, lunch is inbegrepen
DATUM:

Meld je aan!

direct aanmelden voor deze training

vraag informatie aan over deze training

Trainer: Dolf Weverink

Dolf Weverink

Dolf Weverink is schrijftrainer, tekstschrijver en uitgever. In zijn trainingen en workshops stimuleert hij deelnemers om teksten te schrijven ‘die er zin in hebben’ en om ‘te laten zien wat je belooft of vertelt’. Levendige en dialogische teksten die de lezer helpen en belonen. Geschreven met vakkennis, creativiteit en liefde voor een goede tekst.

 

lees meer over Dolf Weverink

Ervaringen

9

Dolf Weverink geeft op heel verfrissende manier les waardoor je anders gaat kijken naar het schrijfproces en wat daarbij belangrijk is. Je krijgt een veel bredere blik door niet alleen in tekst te denken. Daarnaast leer je veel over wat het betekent om een coachende houding aan te nemen in plaats van de klassieke redacteurrol. De masterclass werkte heel inspirerend en heeft mij een aanzet gegeven om daadwerkelijk te coachen.

9 - Marianne Eggink
Freelance tekstschrijver, journalist, redacteur, coordinator

meer klantervaringen