Opiniestukken schrijven

In een tijd waarin AI bakken met gladgestreken content genereert, is het belangrijk dat je als individu of organisatie laat weten waar je voor staat. We beginnen met de drie belangrijkste vragen voor elke opinieschrijver: wat wil de lezer weten, wat heeft nieuwswaarde en wat wil je zeggen? Ascha vertelt je welke opbouw voor een opiniestuk bijna altijd werkt en ik geef praktische tips over hoe je de kans dat je opiniestuk wordt opgepakt zo groot mogelijk kunt maken.

Daarna ga je zelf aan de slag met een (heel) kort opiniestuk van maximaal 250 woorden. Het is handig als je vooraf hebt nagedacht over een onderwerp en als je iets bij je hebt om op te schrijven of typen. Na het schrijven maken we groepen van 4 tot 5 mensen; als je dat wilt, lees je je opiniestuk voor, en is er wat ruimte voor korte feedback. Tot slot is er nog even tijd voor vragen en om te praten over wat er tijdens het voorlezen of het feedback geven naar voren is gekomen.

Na de workshop heb je genoeg handvatten om een opiniestuk te schrijven dat de lezer laat weten waar je voor staat.

Maak kennis met de trainer!

Columnist en schrijver Asha ten Broeke werkt al 13 jaar in de opiniejournalistiek. In die tijd schreef ze opiniestukken en columns voor onder andere Trouw, Vrij Nederland, OneWorld en Opzij. Al meer dan 10 jaar heeft ze een vaste, tweewekelijkse plek op de opiniepagina van de Volkskrant. Ze is als docent verbonden aan de schrijfcursus van de Stichting Cursussen Wetenschapscorrespondentie (SCW) en gaf hoorcolleges aan onder meer de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht. Ze schreef daarnaast twee non-fictieboeken, publiceerde een columnbundel en werkt momenteel aan haar eerste roman.

Expeditie Content 2024:

Dé meest veelzijdige expeditie voor communicatieprofessionals, contentspecialisten en (web)redacteuren. Dat is Expeditie Content, een evenement van Babbage Company. Een reis vol verrassende en inspirerende workshops over (online) redactie, content en communicatie.

Schrijf je in!
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×