Hoe zit je erbij? Tips voor een goede werkhouding

Leestijd: 2 minuten
Vrouw zit achter haar bureau en werkt op een laptop

De kans is groot dat je niet in een optimale houding achter je computer zit nu je thuis aan het werk bent. Misschien voel je dit ook al aan het einde van de dag: je hebt een pijnlijk en zeurend gevoel in je nek en schouders of je onderrug.

Spanning in je nek en schouders ontstaat deels door hoe je je voelt en hoe je ademt. Zodra je gespannen of gefocust bent, trek je vaak onbewust je schouders wat op ga je wat hoger ademen. Daarnaast zorgt een verkeerde houding voor klachten in je nek, schouders en (onder-)rug.

In dit blog deel ik wat eenvoudige tips voor een goede werkhouding, mét een video waarin ik de houding uitleg.

 

Waar moet je op letten?

 1. Het is allereerst belangrijk om rechtop te zitten. Het is heel verleidelijk om met je hoofd bijna in je computerscherm te duiken, waardoor je gaat hangen in je rug, en je schouders naar voren hangen. Door rechtop te zitten met een actieve rug, voorkom je klachten in je nek en schouders.
 2. Je benen zijn recht voor je (dus niet over elkaar heen gekruist), en je onderbenen maken een hoek van 90 graden met je bovenbenen. Je voeten raken de grond.
 3. Ook je onderarmen maken een hoek van 90 graden met je bovenarmen. Als je bureau te hoog of te laag is, creëer je alleen al door je houding een continue spanning in je schouders. Het is ook aan te raden om een toetsenbord en muis te gebruiken.
 4. Misschien wel de belangrijkste: beweeg af en toe, zodat je niet te lang achter elkaar in dezelfde houding bent. Je kan wat oefeningen doen vanuit je stoel, of even weg van je computer. Regelmatig (mini-)pauzes nemen, zorgt ervoor dat je brein weer even alles kan verwerken en kan opladen, en in combinatie met een fysieke oefening voorkom je ook klachten in je nek, schouders of onderrug. Win-win!

 

De basis voor een goede werkhouding

In onderstaande video laat ik je zien hoe je mooi rechtop kan zitten, met je benen recht voor je. Ik noem dit de basishouding. Vanuit deze houding kan je verschillende oefeningen, zoals de ademhalings-oefening uit mijn vorige blog. Deze video komt uit de bonusmodule bij mijn online training ME TIME Van gehaast naar slowww op vier makkelijke manieren. In deze bonusmodule zitten verschillende makkelijke oefeningen die je vanuit je stoel kan doen tijdens je werk.

 

Meer lezen van Miriam?

×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×