Jouw podcast op Spotify, iTunes of Google Podcasts zetten

Leestijd: 2 minuten
Afbeelding met de logo's van Spotify, Google Podcast en iTunes

Je eerste podcast is een feit en je wilt deze graag delen met de wereld. Een podcast op Spotify zetten of iTunes en Google Podcasts, hoe doe je dat? Het begint met een RSS feed.

De RSS feed

Wanneer je je aanmeldt bij Spotify (podcasters) valt gelijk iets op: Link to your RSS feed. De RSS feed (Really Simple Syndication) is een essentieel onderdeel van een podcast.

 

Bron: Spotify

 

Het zorgt er namelijk voor dat iedere keer wanneer je een nieuwe aflevering uploadt, streamingdiensten zoals Spotify en iTunes automatisch een seintje krijgen dat ze nieuwe content kunnen ophalen. Denk hierbij aan het geluidsbestand, maar ook de coverafbeelding, naam van de maker en titel van de aflevering.

Vervolgens zetten ze jouw podcast in hun store of platform en kunnen mensen de aflevering downloaden en beluisteren. RSS feeds worden voor meerdere doeleinden gebruikt, misschien ken je het al van nieuwswebsites, forums en blogs.

Hoe maak je een RSS feed?

Je hoeft tegenwoordig geen programmeur te zijn om een RSS feed te maken. Online vind je verschillende tools die je op weg helpen en het werk uit handen nemen. Kort gezegd is het een document met daarin informatie over je podcast zoals titel, afbeelding en auteur. Per aflevering beschrijf je hoelang deze duurt, wanneer het gepubliceerd is en plaats je een link naar het geluidsbestand.

Je kunt nu twee dingen doen:

  1. Een geautomatiseerde tool gebruiken
  2. Zelf een RSS feed maken

Tips voor geautomatiseerde RSS feed tools

Blubrry via PowerPress

Dit is een populaire tool voor WordPress websites. Met de plugin Blubrry kun je eenvoudig podcasts publiceren en een RSS feed link aanmaken op je eigen website.

 

 

Anchor

Heb je geen eigen website dan kun je podcasts uploaden naar een platform. Op Anchor.fm maak je eenvoudig een account aan, vervolgens vul je de podcastdetails in en upload je de afleveringen. Anchor meldt de podcast automatisch aan bij alle diensten zoals Spotify, iTunes en Google Podcast.

 

 

RSS.com

Een ander populair platform is RSS.com. Na het aanmaken van een account kun je aan de slag met het toevoegen van geluidsbestanden, beschrijving en coverafbeelding. Is de podcast toegevoegd, dan krijg je een RSS feed link.

 

 

SoundCloud

Ook op het platform SoundCloud voeg je podcasts eenvoudig toe. Na het uploaden van je geluidsbestanden, inclusief omschrijving en afbeelding, creëer je een RSS feed link.

 

Zelf een RSS feed maken

Heb je een eigen website, dan kun je je podcast hier hosten en zelf een RSS feed maken. Voordeel: je bent niet afhankelijk van tools en je hebt het volledig in eigen beheer. RSS Builder is bijvoorbeeld een goede open-source programma (gratis) die je hiervoor kunt gebruiken. Open source betekent vrij beschikbaar voor iedereen. Met RSS Builder kun je podcasts uploaden naar de website en de feed naar eigen inzicht aanpassen. Op rev.com vind je een uitgebreid stappenplan.

Linken naar Spotify, iTunes en Google Podcasts

Nu begint het podcast-feest! Meld jouw RSS feed link aan bij Spotify, iTunes (Podcast Connect) en Google Podcasts en mensen over de hele wereld kunnen nu jouw verhalen downloaden en beluisteren.

Leer podcasts maken als een pro

In de training Podcast maken leer je niet alleen een podcast opnemen, maar ook monteren, publiceren en verspreiden. En niet onbelangrijk: je hebt geoefend met het vertellen van een aantrekkelijk verhaal voor audio.

Ontdek meer >

Lees ook

 

In deze bezielende training leer je van Cathelijn Schilder hoe je de aandacht van de lezer vastgrijpt en hoe je de doelgroep meer betrekt bij wat je wilt vertellen.
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×