Milieudefensie leert begrijpelijker schrijven

Leestijd: 4 minuten

victor van den Belt MilieudefensieVictor van den Belt is (senior) communicatieadviseur Milieudefensie, een van de grotere milieuorganisaties in Nederland. In een incompanytraining B1 schrijven leerden hij en zijn collega’s van de afdeling communicatie in 2018 om voortaan toegankelijker teksten te schrijven.

Wat is jouw functie bij Milieudefensie?

Mijn specialisme is corporate of organisatiecommunicatie. Dat betekent dat ik werk aan de bekendheid, de waardering en de zichtbaarheid van (het merk) Milieudefensie.

Hoe hebben jullie [De Redactie] leren kennen?

Wij zochten een geschikte trainer om ons te leren hoe je op taalniveau B1 schrijft. Iemand binnen de organisatie herinnerde zich [De Redactie]. Ik heb toen op de website gekeken en contact opgenomen.

Waarom heeft jullie organisatie gekozen voor een training van [De Redactie]?

Omdat [De Redactie] precies dat kon bieden wat wij zochten. En omdat er voldoende flexibiliteit was om het voor ons op maat te maken. Bovendien viel de prijs (net) binnen ons budget.

Kun je iets over de inhoud van de genoten training vertellen?

Milieudefensie is bezig met een nieuwe website. Daarvoor moeten veel nieuwe teksten geschreven worden. En oude teksten moeten worden aangepast. Wij hebben dat moment aangegrepen om  te leren toegankelijker te schrijven. Wij willen dat onze teksten beter en sneller leesbaar zijn en voor meer mensen begrijpelijk. De oude website is geschreven op taalniveau C1 en zelfs deels op C2. Dat is maar door een klein deel van de Nederlandse bevolking te volgen. De training was erop gericht ons te leren schrijven op taalniveau B1. 80% van de bevolking begrijpt tekst op dit taalniveau.

Heeft de training voldaan aan jullie trainingsvraag?

Het doel was te leren schrijven op taalniveau B1 en om tips en tricks te leren. We hebben flink geoefend en veel handige tips gekregen. Die hebben we verwerkt in een eigen schrijfwijzer, zodat ook nieuwe medewerkers hier gelijk mee aan de slag kunnen. We hebben gemerkt dat de training eigenlijk over veel meer ging dan alleen B1. Onze hele manier van schrijven is erdoor beïnvloed. Dus ja, de training voldeed aan de verwachtingen en overtrof die zelfs op sommige punten.

Wie deed er mee aan de training, hoeveel collega’s en van welke afdeling(en)?  Hoe is deze selectie gemaakt?

We waren eigenlijk met een te grote groep. Maar we wilden de kans niet missen om alle communicatiemedewerkers, persvoorlichters en marketingmensen te trainen. In totaal deden 16 mensen mee.

Wat is het eerste dat jullie met de tips en adviezen uit de training, concreet hebben gedaan?

We passen het geleerde direct toe bij het werk voor de nieuwe website. En we hebben de adviezen en tips verwerkt in een schrijfwijzer, waarin we ook een woordenlijst hebben opgenomen.

Wat zijn de zaken die door de training zijn veranderd of doorgevoerd?

B1 is de standaard geworden. En we schrijven veel meer taakgericht. We vragen ons met andere woorden meer af wat het doel is van een tekst en waar de lezer naar op zoek is. B1 is ook buiten Communicatie ineens een begrip geworden. Andere collega’s zijn nieuwsgierig, willen er meer over weten of vinden er iets van. Dat helpt ons weer om het binnen de organisatie tot gemeengoed te maken.

Wat is het belangrijkste dat jij persoonlijk hebt geleerd? Wat is je het meest bijgebleven?

Ik merkte dat ik mijn teksten eigenlijk al op B1-niveau schreef. Maar ik heb juist geleerd dat ik veel doelgerichter kan schrijven. Ik denk dat dit voor veel meer collega’s geldt. Veel van onze teksten waren te lang en vertelden de lezer nauwelijks wat hij wilde weten.

Wat waren de reacties van de medewerkers achteraf?

Iedereen is positief. We passen het toe en kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat we het ooit anders deden.

Wat vond je van de docent?

Eugene van Haaren was onze docent. Dat is een oude bekende van mij en een aantal van mijn collega’s. Eugene heeft lang geleden als persvoorlichter bij Milieudefensie gewerkt. Hij heeft een enorme hoeveelheid tips met rust en humor met ons gedeeld. Een prettige docent.

Hoe heb je de samenwerking met [De Redactie] ervaren?

De Redactie is flexibel en behulpzaam.  Goed om mee samen te werken.

Waarom zou je andere organisaties een van onze trainingen aanraden?

Op basis van deze ervaring zou ik zeggen dat je bij [De Redactie] krijgt wat beloofd wordt. En dat een training altijd aan je eigen wensen kan worden aangepast.

De trainer van deze cursus was Eugène van Haaren:

Eugene van Haaren, trainer van [De Redactie] Trainingen

‘De deelnemers van Milieudefensie hadden een enorme honger naar kennis over eenvoudiger schrijven. Ze werden enthousiast dat de eerste training al direct betere teksten opleverde. De deelnemers hadden soms een spervuur aan vragen. Leuk vind ik, omdat het betrokkenheid bij de training laat zien. Ook weet je dan dat er een hele open en veilige sfeer is waarin mensen niet bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen. Ik stimuleer dat ook: wie een vraag stelt is ‘dom’ voor heel even, maar wie zwijgt, de rest van z’n leven.

Vooraf heb ik de deelnemers gevraagd om teksten op te sturen waarmee ze aan de slag wilden. Die heb ik geanalyseerd, zodat ik in de training gericht kon ingaan op bepaalde problemen en handreikingen kon doen voor oplossingen.

Belangrijke doelen voor mij als trainer waren: als eerste moeten deelnemers zelf het nut in gaan zien van begrijpelijk én taakgericht schrijven (zodat de lezer doet wat jij wilt). Dan heb je de basis voor het tweede doel: diezelfde dag nog het geleerde in de praktijk brengen. Het ultieme doel is dat mensen zo enthousiast worden dat ze collega’s die er niet bij waren, kunnen uitleggen hoe het zit. Dat is gelukt: deelnemers organiseerden naderhand instructiebijeenkomsten voor andere medewerkers.’

Hoe was jouw gevoel na afloop?

‘Als je merkt dat wat in je hoofd zit als trainer, bij een ander uit de handen komt als een betere tekst, dan kan ik niet anders dan tevreden zijn.’

Incompany trainingen

Een incompany training is scholing op maat voor je team, afdeling of redactie. Bij coaching (on the job) krijg je een-op-een sessies, toegespitst op persoonlijke vraagstukken. Je kunt ons volledige aanbod cursussen, workshops en trainingen als incompany training of coachingstraject boeken.

Bekijk hier het volledige aanbod  trainingen >>

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×