Gemeente Steenbergen leert verhalen vertellen in incompanytraining

Leestijd: 3 minuten

Anouk DenissenAnouk Denissen is stagiaire op de afdeling communicatie van de gemeente Steenbergen. Met een aantal van haar collega’s volgde zij in februari 2018 de incompanytraining Online storytelling van trainer Paulus Veltman.

 

Waarom heeft de gemeente Steenbergen gekozen voor een training van [De Redactie]?

Via Google zochten we naar deze training. Het voordeel van [De Redactie] was dat we samen met trainer Paulus Veltman de inhoud verder konden bepalen en het helemaal werd afgestemd op onze leerwensen.

Kun je iets over de inhoud van de genoten training vertellen?

Tijdens de training Online storytelling leerden we wat de voordelen zijn van het vertellen van verhalen (via social media). Hoe je met verhalen je boodschap kan vertellen, hoe je dit aanpakt en hoe je mensen hier in meeneemt.

Wat waren de verwachtingen vooraf, wat was het trainingsdoel?

We wilden graag in de training leren, hoe je met behulp van verhalen inwoners kunt meenemen in de activiteiten van de gemeente. We horen vaak dat de inwoners het gevoel hebben dat de gemeente ver van hen afstaat en ook dat men eigenlijk geen duidelijk beeld heeft over wat de gemeente nu eigenlijk doet. De verwachting was dan ook dat we zouden leren hoe je (via social media) vertelt over de gemeente en dan wel op zo een manier dat inwoners geïnteresseerd zijn en het daadwerkelijk lezen (gewoonlijk lezen mensen liefst zo min mogelijk gemeentenieuws).

De training heeft hieraan voldaan. We leerden hoe je een verhaal moet insteken (inwoner als held van het verhaal. Gemeente dus niet in de hoofdrol, maar meer als mentor van de held).

Wie deed er mee aan de training, hoeveel collega’s en van welke afdeling(en)?  Hoe is deze selectie gemaakt?

In totaal hebben we met 11 collega’s de training gevolgd. Dit waren collega’s van de volgende afdelingen: communicatie, jongerenwerk, juridisch (juridisch controller).

Wat is het eerste dat jullie met de tips en adviezen uit de training, concreet hebben gedaan?

Voor het omgekeerd inzamelen hebben we leerlingen van een basisschool gevraagd filmpjes te maken waarin zij het omgekeerd inzamelen uitleggen. Wij hebben hen de informatie gegeven en geholpen met een aantal voorzieningen (bv. vuilnisbak) zodat zij hiermee aan de slag konden.

Wat zijn de zaken die door de training zijn veranderd of doorgevoerd?

We willen meer filmpjes gebruiken op onze social media, waarin we mensen hun verhaal laten doen. Dit komt in het social media beleid (is nog in de maak).

Wat is het belangrijkste dat jij persoonlijk hebt geleerd? Wat is je het meest bijgebleven?

Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat een verhaal het overtuigendst is wanneer het vanuit een ander perspectief wordt verteld dan vanuit de gemeente. Oftewel dat het verhaal wordt verteld door of over een ‘held’, waarbij de rol van gemeente slechts die van helpende hand was.

Wat waren de reacties van de medewerkers achteraf?

Mijn collega’s gaven aan het een erg leuke training te vinden. Ze waren er erg door geïnspireerd en hadden een hoop ideeën opgedaan.

Wat vond je van de docent?

De docent was erg kundig. Hij gaf veel voorbeelden uit de praktijk waardoor we echt een beeld kregen hoe storytelling werkt. Hij gaf ons ook voldoende ruimte om het over onze eigen werkzaamheden te hebben maar gaf ook aan wanneer dit soort overleg teveel afweek van de training. Hierdoor bleven we gefocust op de training.

Hoe heb je de samenwerking met [De Redactie] ervaren?

Ik heb de samenwerking met [De Redactie] als heel prettig ervaren. Ik heb voor de training veel contact gehad met Jasmijn. Samen met haar heb ik afspraken gemaakt (inhoud en praktische afspraken) over de training. We vonden het fijn dat we de verwachtingen van te voren konden doorgeven, zodat de training hierop werd aangepast.

Waarom zou je andere organisaties een van onze trainingen aanraden?

Ik zou andere organisaties een van de trainingen van [De Redactie] aanraden omdat de inhoud van de trainingen worden aangepast op de verwachtingen en het niveau van de medewerkers die de training gaan volgen. Dit zorgt ervoor dat de trainingen echt een bijdrage leveren aan de werkzaamheden van de medewerkers.

Paulus Veltman was de trainer van deze incompany:

‘Bij deze incompany training bij de gemeente Steenbergen zaten er cursisten uit diverse disciplines in de groep. Naast communicatiemensen ook jongerenwerkers en financieel specialisten. Al die invalshoeken maakten de training extra levendig. Wat me opviel, was de gretigheid waarmee iedereen mijn tips en leerpunten naar de praktijk vertaalde. Dat lukte erg goed, en het gaat in de toekomst zeker een bijdrage leveren aan meer verhalende communicatie vanuit de gemeente. Door de prima briefing vanuit de organisatie en [De Redactie] sloot de training volgens mij goed aan op de wensen en verwachtingen van de deelnemers.’

Incompany trainingen

Een incompany training is scholing op maat voor je team, afdeling of redactie. Bij coaching (on the job) krijg je een-op-een sessies, toegespitst op persoonlijke vraagstukken. Je kunt ons volledige aanbod cursussen, workshops en trainingen als incompany training of coachingstraject boeken.

Bekijk hier het volledige aanbod  trainingen >>

 

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×