5 tips voor het perfecte interview

Leestijd: 1 minuut
interviewen

Evert de Vos en Luuk Sengers geven de training Interviewen. Je krijgt tips en technieken uitgelegd en je interviewt de trainers en elkaar, terwijl de rest toekijkt en feedback geeft. Hierdoor worden de technieken optimaal aangeleerd.

Evert de Vos geeft je hier alvast vijf waardevolle tips, gebaseerd op de psychologische aspecten van het interview.

 1. Benoem zichtbare emotie. Ik zie dat het u emotioneert, mag ik vragen waarom? Ik merk dat hierover praten u boos maakt, waardoor wordt dit veroorzaakt? Zie ik goed dat u twijfelt aan dit antwoord?
 2. Zwijgen is goud waard. Wees niet bang om stiltes te laten vallen. Laat de geïnterviewde praten. Een pauze kan juist nuttig zijn om iemand letterlijk de ruimte te geven om te praten.
 3. Doe je dommer voor dan je bent. Vraag wat de geïnterviewde precies bedoelt, zeg dat je het niet helemaal begrijpt, dan is iemand geneigd om meer informatie te geven dan hij eerst van plan was.
 4. Let op lichaamstaal – Vergeet niet te spiegelen. En kijk naar degene die je interviewt. Non verbaal krijg je soms andere informatie dan wat de geïnterviewde verbaal met je deelt.
 5. Denk aan Colombo. Deze detective uit de jaren ’90 kwam bij het verlaten van een scène meestal terug naar binnen met de woorden: ‘O, just one more thing’. Waarna de verdachte/getuige alsnog ging praten. Het interview is eigenlijk afgelopen, je legt je pen neer, zet eventueel de recorder uit. Vervolgens stel je een vraag of maak je een opmerking die het nagesprek van start doet gaan. Bijvoorbeeld: U heeft inderdaad een zware tijd gehad.’ Vaak gaan mensen dan vrijuit praten. Achteraf moet je natuurlijk nog wel om toestemming vragen om delen uit dat gesprek te gebruiken.

Binnenkort start start de vijfdaagse training Interviewen. Lees meer en meld je aan!

×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×