Henny Wouters werd bemiddeld als webredacteur

Leestijd: 3 minuten
Henny Wouters

Henny Wouters (53) is een freelance webredacteur, tekstschrijver en hobbyrecensent. Geboren en getogen in Leiden, maar na jaren werken in Den Haag inmiddels ook een beetje Hagenees. Door De Redactie is hij als webredacteur bemiddeld bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wat zijn je sterke eigenschappen? 

Ik ben een hypergeneralist, in die zin dat ik alles leuk vind wat met redactie en tekstschrijven te maken heeft, en al die dingen in meer of mindere mate beheers. Van teksten schrijven, redigeren, webanalyse, beeldbewerking, content management, eindredactie en social media tot eenvoudiger klussen als het jagen op dooie linkjes en het betere knip- en plakwerk. Ik heb uiteraard wel mijn voorkeuren; niets maakt mij gelukkiger dan cryptische beleidstaal omzetten in begrijpelijk Nederlands.

Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

Als freelancer kom je steeds op nieuwe plekken voor korte tijd. Het blijft een uitdaging om zo snel mogelijk alle facetten van zo’n nieuwe functie te beheersen. Nieuw CMS, nieuwe organisatiecultuur, nieuwe collega’s, nieuwe werkprocessen, nieuwe redactierichtlijnen, van die dingen.

Je bent namens De Redactie als webredacteur bemiddeld bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wat hielden je werkzaamheden daar in?

Ik moest zorgen dat een sub-site van I&M klaar stond voor Prinsjesdag. Voornamelijk migratie van teksten, vullen van de site. Mijn opdracht stopte anderhalve week voor Prinsjesdag, dus ik moest ervoor zorgen dat alles zodanig was ingesteld dat om klokslag 15.00 de boel live zou staan.

Wat zocht de opdrachtgever en waarom was jij de juiste persoon voor deze ‘klus’?

De opdrachtgever zocht iemand die ervaring had met het CMS Hippo en die niet bang was voor enigszins monotoon werk. Aangezien ik dezelfde klus ook al het jaar ervoor had gedaan, bleek ik de juiste persoon.

Hoe kwam deze bemiddeling tot stand?

Ik kreeg een berichtje van De Redactie, of ik deze opdracht ook dit jaar weer wilde doen. Ik hoefde verder niet op gesprek bij het ministerie, ze kenden me nog van het jaar ervoor.

Je hebt inmiddels veel ervaring met het werken voor (semi)overheden. Moet je hiervoor bepaalde talenten of karaktereigenschappen bezitten?

Specifieke talenten niet, karaktereigenschappen wel. Je hebt sowieso wat meer geduld nodig dan in het bedrijfsleven, je moet soms ook wat meer water bij de wijn doen. Verder moet je accepteren dat bepaalde beslissingen genomen worden op basis van politieke argumenten en niet op redactionele. Als je eenmaal lang genoeg voor de overheid werkt begrijp je gelukkig steeds beter het waarom hiervan. Al deze ‘mindere’ zaken wegen trouwens niet op tegen de aantrekkelijke kanten van werken voor de overheid.

Waar en hoe heb je De Redactie leren kennen?

De Redactie is me ooit aangeraden door een oud-studiegenoot. Die wist dat ik plannen had om redacteur te worden en dat ik geen idee had waar te starten. Het bleek een gouden tip, want ik werk inmiddels al meer dan 10 jaar regelmatig voor De Redactie.

Wat is je ervaringen in deze bemiddeling met de recruiters van De Redactie?

Het ging allemaal heel soepel. Vanaf het eerste mailtje tot de meer formele acties, zoals het tekenen en insturen van het contract. Korte lijntjes, heldere communicatie, precies zoals ik De Redactie heb leren kennen en waarderen.

Heb je een tip voor andere kandidaten die bij De Redactie ingeschreven staan?

Zorg ervoor dat je niet blijft hangen in één specialisme en stel je open voor klussen die misschien wat minder uitdagend zijn. Het minste wat het je oplevert is een groter netwerk, naar mijn idee het allerbelangrijkst om als freelancer aan de slag te blijven.

Ben jij ook op zoek naar een vaste baan of een tijdelijke opdracht in media of communicatie? Schrijf je dan in bij De Redactie of kijk bij onze actuele vacatures. Je kunt natuurlijk altijd voor meer informatie eerst met onze recruiters bellen op: 0299 – 65 38 53

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×