B1 schrijven krijgt een compleet nieuw impuls met webtool

Leestijd: 2 minuten
WizeNote

Communiceren in begrijpelijk Nederlands. Het is voor veel organisaties zowel een doelstelling als een uitdaging. Want een inhoudelijk interessante en informatieve tekst schrijven is één ding, maar hoe vertaal je vaktechnische termen naar woorden die voor iedereen begrijpelijk zijn? [De Redactie] Trainingen en WizeNoZe ontwikkelden samen een methode, waarmee communiceren in heldere taal voor elke organisatie, in elke branche, kan worden bereikt.

Verwarde lezers komen niet in actie

Zakelijke teksten zijn vaak te moeilijk geschreven. Websites, brieven, brochures; bijna altijd blijkt het taalniveau C1 of hoger te zijn, terwijl de meeste Nederlanders taalniveau B1 of lager goed kunnen lezen en begrijpen. Het gevolg: een boodschap komt niet of nauwelijks over bij de mensen voor wie de tekst geschreven is. Jim Paijens van WizeNoZe: ‘Als een lezer een tekst niet meteen begrijpt, haakt hij af. Verwarde lezers hebben geen neiging tot actie nemen. Ze klikken niet op links, ze kopen niks, ze doen niks. Dat is slecht voor uw doelstelling of conversie.’

Slimme webtool WizeNote

WizeNoZe ontwikkelde een tool dat inspeelt op dit veel voorkomende probleem. WizeNote is een webtool dat het taalniveau van teksten analyseert en inzichtelijk maakt waarom een tekst een bepaald niveau heeft. De tool signaleert waar de moeilijkheid zit en geeft suggesties om de tekst begrijpelijker te maken. Paijens: ‘Natuurlijk moet je als schrijver nog altijd heel kritisch blijven. Is je tone of voice goed? Klopt de kernboodschap? Gebruik ik één boodschap per zin? Is de structuur van de tekst helder? Maar hoe handig is het als je na het schrijven van je tekst nog even de proef op de som kan nemen met WizeNote om te checken hoe begrijpelijk de tekst is voor jouw doelgroep. En daarnaast tips te krijgen hoe je de tekst nog wat begrijpelijker kan maken.’

De succesformule: technologie van WizeNote in combinatie met schrijftraining van [De Redactie]                                                     

Het aanpassen en eventuele herschrijven van de teksten blijft mensenwerk, en hierbij helpt een op maat gemaakte schrijftraining. Anke Brummerhop van [De Redactie] Trainingen:  ‘In een of meerdere trainingssessies over B1 schrijven leren de deelnemers -afgestemd op hun ervaringsniveau- de grondregels van het B1 taalniveau. In diverse oefeningen leren zij deze regels in de praktijk toe te passen. Omdat wij de sessies tijdens de implementatie van het tool plannen, gaan de deelnemers de tool direct optimaal gebruiken en échte successen boeken. De combinatie van training én tool zorgt ervoor dat schrijven in begrijpelijke taal binnen organisaties een compleet nieuwe impuls krijgt. En in het DNA van de medewerkers gaat zitten!’

Alle voordelen op een rij

 • WizeNote maakt voor de gebruiker in één oogopslag zichtbaar waar zijn tekst nog niet voldoet aan het gewenste taalniveau (A1-C2).
 • Door de op maat gemaakte trainingssessies leren de gebruikers hoe zij teksten kunnen herschrijven om ze daadwerkelijk inzichtelijker te maken.
 • Aanpassen van teksten gaat nu veel sneller. Dat bespaart veel tijd.
 • Er is minder discussie over het leesniveau van een tekst.
 • De combinatie van webtool én trainingen zorgt ervoor dat schrijven in begrijpelijke taal binnen organisaties een compleet nieuwe impuls krijgt en in het DNA van de medewerkers gaat zitten.

Meer weten over de mogelijkheden van tool en trainingen? Wij komen graag voor een vrijblijvende presentatie bij u langs. Mail of bel a.brummerhop@deredactie.nl 0299-653853.

 

×
 • De Redactie
 • Van Heenvlietlaan 200A
 • 1083 CM Amsterdam

 • info@deredactie.nl
 • 020-3086460
 • Btw: NL8017.10.960B.01
 • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
 • KVK: 36040811
×