Intercity- of sprintervragen? 5 tips om jouw interview voor te bereiden

Leestijd: 3 minuten
Interview

Iedereen die wel eens een interview heeft afgenomen weet: een goed begin is het halve werk! Met een interview wil je stevig in je schoenen staan, jouw idee in de praktijk brengen en het interview zo soepel mogelijk laten verlopen. Maar een goede voorbereiding, hoe doe je dat eigenlijk?

 

1. Info is een interessante insteek

Voordat je een interview afneemt, is het belangrijk van tevoren relevante informatie te verzamelen over de persoon die je gaat interviewen. Met een simpele Google of LinkedIn search kom je vaak al veel te weten. Door goed voorbereid te zijn op de persoon die je gaat interviewen, kom je niet voor verassingen te staan. Ook zorgt een goede voorbereiding voor betere en interessantere vragen, door ze af te stemmen op de informatie die je al kent.

Interview je iemand over een bepaald onderwerp, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je de ins en outs van dit onderwerp bij de hand hebt.

 

2. Wat wil je?

Niet alleen helpt het opzoeken van informatie jou met het stellen van interessante vragen, het helpt je ook een doel te formuleren. Wat wil je over dit onderwerp/over deze persoon weten? En waarom wil je dit weten? Met een helder doel voor ogen, kun je tijdens het interview naar een kern toewerken. Hierop pas je je vragen aan. Moet je eerst wat luchtige vragen stellen om een gevoelig onderwerp aan te snijden? Wil je iemands vertrouwen winnen voor een openhartig gesprek?

 

3. Leef je in je lezer in

De persoon die je interviewt en het doel voor je interview zijn natuurlijk bedoeld om een publiek aan te spreken. Het is dus belangrijk om je doelgroep goed voor ogen te hebben. Het helpt om je in te leven in de ijkpersoon. Denk bijvoorbeeld na over de leeftijd, het werk en de leefomgeving van deze persoon: waar wil deze persoon over lezen? Wat wil diegene weten na het lezen van het interview?

Op deze manier weet je gerichter vragen te stellen aan de persoon die je interviewt en kun je het interview beter sturen. Wijkt de geïnterviewde persoon af van het onderwerp? Dan weet je, met de ijkpersoon in gedachte, welke kant je het interview op moet corrigeren.

 

4. Opnemen of aantekeningen maken?

De vraag waar toch veel interviewers mee zitten. Wat is nou beter? De meningen zijn hierover verdeeld en je moet vooral gebruiken wat voor jou het beste werkt. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Met opnames kun je alles precies terughalen en je focussen op het gesprek, maar het verwerken daarvan kost veel tijd. Wanneer je meeschrijft, heb je de kern te pakken, maar moet je je aandacht verdelen en kun je citaten niet exact noteren.

Journalist en trainer Meike Huber heeft gedurende haar carrière alles geprobeerd. Wat zij als tip meegeeft is een combinatie van beiden! Komt er een interessant stuk uit jouw interview naar voren? Schrijf dan de tijdcode van je opname op met één/een aantal steekwoorden. Zo weet je nog waar het stuk over ging, hoef je niet de hele tijd mee te pennen en kun je het makkelijk terugzoeken in je geluidsopname. Je transcribeert alleen de tijdcodes die je hebt opgeschreven en niet meer de gehele opname. Ook handig als de geïnterviewde aangeeft dat een citaat niet klopt, dan heb je alsnog de opname als referentiepunt.

 

5. Vragen voorbereiden: intercity of sprinter?

Heb je veel tijd en kun je uitgebreide, kleinere vragen stellen? Of zit je aan een bepaalde tijd vast en moet je je beperken tot de hoofdvragen? De hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt, bepaalt hoeveel vragen je kunt stellen om tot de kern te komen. Sprinter- of intercity vragen: veel tussenstops of alleen de hoofdlijnen.

Maar bij welke vragen je stelt, komt veel meer kijken. Is het bijvoorbeeld een zakelijk of persoonlijk interview? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? Wanneer stel je open/gesloten vragen, suggestieve vragen of vervolgvragen? Een goed interview afnemen is echt een kunst, en je weet wat ze zeggen: oefening baart…

 

Wil jij nou je interview-skills verbeteren en tips & tricks van ervaren interviewers krijgen? Volg dan de tweedaagse training Interviewen! Leer van de jarenlange ervaringen van de trainers en oefen met praktijkopdrachten.

Meer info & aanmelden

Lees meer tips over interviewen


Trainer Meike Huber (1972) is freelance journalist sinds zij in 1998 (cum laude) afstudeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze publiceert artikelen (achtergrondverhalen, reportages, interviews, columns) in diverse kranten, tijdschriften en online media. Ze publiceert o.a. in Volkskrant…
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×