Drongo festival hét evenement voor taalliefhebbers

Leestijd: 3 minuten
Drongo

Werk je in de taalsector, studeer je talen of ben je gewoon een taalliefhebber? Dan is het DRONGO talenfestival op 29 en 30 september 2017 hét evenement voor jou. Ook dit jaar heeft de organisatie van het DRONGO talenfestival weer een tweedaags programma samengesteld vol met leuke sessies, interessante lezingen, uitdagende labs en actuele debatten. 

Artificially Intelligent Language

Tientallen jaren lang hebben we ‘de computer’ kunnen uitlachen om zijn gebrekkige taalvermogen. Vertaalmachines leverden zulke kreupele taal op, dat het niet eens meer grappig was. Dat begint te veranderen, onder andere doordat de computer heeft geleerd te leren. In alle vormen van taalvaardigheid maakt de computer spectaculaire vorderingen. Gratis downloadbare apps helpen woorden op te zoeken en teksten te begrijpen. Schrijver Ronald Giphart probeert zelfs in samenwerking met een robot literatuur te produceren.
Wat kan er op dit moment al wel, en wat nog niet? Moeten tekstschrijvers en zelfs auteurs vrezen voor hun boterham? Technologiejournalist Herbert Blankesteijn (BNR) ondervraagt Daniel Prou (EC), Marije Ferwerda (IBM), Boris Boonzajer Flaes (Onlane), Frieda Steurs (INL), Georg Rehm (DFKI en META-NET) en bestseller auteur Ronald Giphart. 

Slechte Slogans

Een reclame- of bedrijfsslogan is net zo makkelijk ‘tenenkrommend slecht’ als ‘stiekem best leuk’ te noemen. Met een ‘slechte’ slogan kun je bovendien zoveel free publicity krijgen dat het de vraag is of hij wel zo slecht is. Wat maakt een slogan slecht of goed? Christine Liebrecht en Tefke van Dijk verzamelen sinds 2011 slogans op Slechteslogans.nl. In deze interactieve workshop tijdens het DRONGO talenfestival vertellen ze alles over de do’s en don’ts van slogans, waarbij zij praktische en theoretische inzichten met elkaar combineren. In de workshop gaan de deelnemers ook zelf aan de slag om pakkende korte teksten te verzinnen, zoals een slogan of een reclameleus.

Spoedcursus Emoji maken

Lilian Stolk onderzoekt hoe communiceren verandert in ons digitale bestaan. Met onze smartphones zijn we gaan schrijven met de snelheid en directheid van praten. Het apparaat kan bovendien veel meer dan een boodschap in het alfabet versturen. Het alternatief is zelfs sneller. Zo is een emoji in één tik verstuurd en een foto in een seconde gemaakt.
Stolk focust zich op het beeldender worden van onze taal en doet onderzoek naar emoji en het gebruik van emoji. Door haar achtergrond als historicus en kunstenaar bekijkt ze de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief. Als emoji-expert wordt ze regelmatig uitgenodigd om symbolen te duiden. Momenteel schrijft ze een boek over haar onderzoek naar het gebruik van emoji. Daarnaast organiseert ze The Hmm, avonden over beeldcultuur, geeft ze workshops en ontwerpt ze eigen digitale stickers.

Veranderd taalgebruik in de media

Tijdens het DRONGO talenfestival op 30 september spreken Chris Buur (chef V Volkskrant), Arnoud van Struijk (redactiebaas Blendle), Jean-Pierre Geelen (mediajournalist Volkskrant), Hans Bennis (algemeen secretaris de Taalunie) en Lilian Stolk (emoji onderzoeker) over het veranderende taalgebruik in de media tijdens de sessie KORT!. Krijg inzicht in wat kortere teksten en gebruik van sociale media voor jou als tekstschrijver betekent.

‘Er staat een paard in de gang’ bij het DRONGO talenfestival 

‘Er staat een paard in de gang’ is een prima zin. Je kunt ook zeggen ‘Daar staat een paard in de gang’, of ‘Hier staat een paard in de gang’. Zo kun je ook zeggen ‘Er zijn 26 letters in het alfabet’. Maar de zin ‘Daar zijn 26 letters in het alfabet’ klinkt gek, net als ‘Hier zijn 26 letters in het alfabet’. Waarom is dat? Het gebruik van het woordje ‘er’ is behoorlijk moeilijk in de Nederlandse taal. Terwijl wij het niet op school geleerd krijgen. Hoe en wanneer (en wanneer niet) wij ‘er’ moeten gebruiken kunnen we gewoon. In het lab (live wetenschap) van de Universiteit Utrecht tijdens het DRONGO talenfestival wordt je je bewust van de finesses van er. Lukt het jou om de regels van ‘er’ op te stellen? ‘Er staat een paard in de gang’ vindt plaats op zaterdag 30 september van 11:30 tot 13:45 uur.

Woordenboeken bij het DRONGO talenfestival

Woordenboeken: we hebben er vaak een duidelijke mening over. De rol van het woordenboek is door de jaren heen erg veranderd; snel en gratis zijn hierbij sleutelwoorden. Gelukkig zijn veel woordenboeken tegenwoordig online raadpleegbaar, of zelfs alleen op internet beschikbaar. Ook zijn er veel gratis onlinewoordenboeken, die zeer wisselend van kwaliteit kunnen zijn. Voor tekstschrijvers is het natuurlijk heel belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe woordenboekprojecten én om woordenboeken te gebruiken.

In hun workshop demonstreren Vivien Waszink en Josefien Sweep (Instituut voor de Nederlandse Taal) het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), een onlinewoordenboek van modern Nederlands. Hierbij worden ook concrete oefeningen gedaan om het ANW beter te leren kennen.

Meer weten? Kijk op www.drongotalenfestival.nl en koop direct je ticket met 50% korting als je de kortingscode DeRedactie#DRONGO2017 gebruikt!

Check het volledige programma van het DRONGO talenfestival op 29 en 30 september 2017 op www.drongotalenfestival.nl.

 

 

×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×