Interviewen? Dit zijn de 7 grootste valkuilen

Leestijd: 3 minuten
Een vrouw maakt notities terwijl ze een telefoongesprek voert.

Het kan de beste interviewer overkomen: je bent in de haast niet goed voorbereid op het gesprek of je hebt een goed interview gehad, maar je kunt je eigen aantekeningen niet meer ontcijferen (zucht). Iemand interviewen is best ingewikkeld. Je moet luisteren en nadenken tegelijkertijd, kritisch zijn, goed doorvragen en ervoor zorgen dat je een verrassend verhaal boven water haalt. We verzamelden de 7 grootste interview-valkuilen.

 

1. Je gaat slecht voorbereid het gesprek in

‘Ik ben al een jaar geleden gestopt als raadslid, ik houd me nu bezig met jongerenwerk binnen de gemeente.’ In deze situatie sla je als interviewer niet alleen een enorme flater, de kans is groot dat jouw interviewpartner not amused is door je slechte voorbereiding. Hij of zij maakt tijd voor jou vrij, dus dan is het jouw taak om goed voorbereid voor de dag te komen. Laat oprecht zien dat je interesse hebt in de persoon die voor je zit, dan zal hij of zij makkelijker praten en meer informatie delen.

 

2. Je let niet op lichaamstaal

Terwijl je verder gaat met je vragensalvo, begint zijn been te trillen en wrijft hij ruw in zijn ogen. Of het voor je interview nou een goed of slecht teken is, je gesprekspartner is niet blij met je. Timing en sfeer is cruciaal tijdens een interview. Hoe peuter je informatie los bij een persoon die nauwelijks open staat voor een gesprek? Weinig kans. En hoe kun je beoordelen of jouw interviewgast de waarheid spreekt? Lichaamstaal vormt een belangrijk aspect van communicatie. Dit zijn 9 signalen die je niet wilt missen tijdens het interviewen.

 

3. Je laat je vragenlijstje niet meer los

‘Daar heb ik al antwoord op gegeven.’ Een vragenlijstje voorbereiden is handig, maar het kan ook een valkuil zijn. Je luistert half naar de persoon die tegenover je zit en bent met je gedachten alweer bij de volgende vraag. Vaak vertelt de geïnterviewde al veel meer waardoor je direct antwoord krijgt op meer vragen. Veel mensen zijn ook geneigd om in het begin al het hele verhaal te vertellen. Luister je niet goed, dan is de kans groot dat je het antwoord al een keer gehoord hebt. Durf je vragenlijstje opzij te leggen en toon oprecht interesse tijdens het gesprek. Aan het eind van het interview kun je altijd nog de vragenlijst doorlopen om te kijken of je iets vergeten bent.

 

4. Het interview schiet alle kanten op

‘Afgelopen maand heeft onze organisatie 5000 euro opgehaald voor het goede doel met een zwemwedstrijd. Voorheen was ik niet zo sportief hoor, ik ben jarenlang vrijwilliger geweest op een basisschool. Die kinderen waren zo schattig! Eén keer heb ik meegemaakt dat (…)’. Soms loopt een interview helemaal uit de hand en ben je al gauw een uur verder zonder een concreet verhaal. Hoe krijg je de regie weer in handen? Het helpt om je gesprekspartner in het begin even te laten praten, zodat hij zijn verhaal kwijt kan. Stuur het gesprek daarna weer in jouw richting door het verhaal samen te vatten en direct een nieuwe vraag te stellen.

 

5. Jouw persoonlijke mening schittert door het interview heen

Het zal vaak voorkomen dat je het persoonlijk niet eens bent met wat je gesprekspartner zegt. Dat kan natuurlijk, maar laat het vooral niet merken. Blijf neutraal en vraag door.

 

6. Je hebt te weinig informatie

Het is heel vervelend als je er na een interview achter komt dat je geen pakkende quote hebt of beter had moeten doorvragen op een onderwerp. Het helpt om tijdens het gesprek een aantal trucs toe te passen. Vind je iets onduidelijk, ga dan het laatste woord papegaaien. Je zegt het laatste woord van je gesprekspartner na zodat hij of zij dit vanzelf verder toelicht. Wat je ook kunt doen, is tijdens het gesprek de antwoorden samenvatten en daarna een stilte laten vallen. Je gesprekspartner zal geneigd zijn om jouw samenvatting toe te lichten of te nuanceren.

 

7. Je aantekeningen zijn niet te ontcijferen

Hoe zien jouw aantekeningen eruit na een interview? Afkortingen, half afgemaakte woorden en onleesbare krabbels komen je misschien wel bekend voor. Het wordt vervelend als je je eigen aantekeningen niet meer kunt ontcijferen. In dat geval is het een fijne oplossing om je interview op te nemen met een recorder of telefoon. Zo maak je het jezelf niet alleen makkelijker, je kunt nu ook het interview accurater uitwerken.

 

De training Interviewen

Wil je meer leren over interview valkuilen en alle aspecten van het journalistieke interview? Meld je ook aan voor de 2-daagse training Interviewen. We zetten niet één maar twee doorgewinterde trainers in, waardoor het mogelijk wordt in realistische rollenspellen te oefenen. Je interviewt één van de trainers, terwijl de andere toekijkt en feedback geeft. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten.

Ook interessant

×
  • Babbage Company
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@babbage.nl
  • 020-4414707
  • Btw: NL8077.07.788.B01
  • IBAN: NL97RABO 0111 5338 56
  • KVK: 30154318
×