u bent hier: Home > Nieuws > Tips en trucs > Lichaamstaal lezen tijdens een interview

Tips en trucs: Lichaamstaal lezen tijdens een interview

GEPLAATST OP: 7 mei 2019

Wanneer je iemand interviewt, kan timing en sfeer cruciaal zijn voor je gesprek. Hoe peuter je informatie los bij een persoon die nauwelijks open staat voor een gesprek? Weinig kans. En hoe kun je beoordelen of jouw interviewgast de waarheid spreekt? Lichaamstaal vormt een belangrijk aspect van communicatie. We hebben aantal tips verzamelt hoe je de lichaamstaal van je interviewgast kunt lezen.

Disclaimer: De tips zijn gebaseerd op verschillende onderzoeken maar neem elke tip met een korreltje zout ;). Je eigen inschatting is natuurlijk nog steeds de beste richtlijn.

1 Opgetrokken wenkbrauwen

Trekt jouw interviewgast zijn wenkbrauwen op? Dan betekent het waarschijnlijk dat diegene zich zorgen maakt, angstig voelt of verrast is.

2 Spiegelen

Je kruist je benen en je interviewgast doet het ook. Je maakt dezelfde handgebaren. Top! Wij mensen kopiëren elkaars lichaamstaal als het klikt.

3 In de ogen wrijven

Wrijft hij in zijn ogen of knijpt hij in de brug van zijn neus? Dan kan dit een aanwijzing zijn dat hij het niet met je eens is of niet blij is met wat je hebt gezegd.

4 Staren zonder knipperen

Aha, leugenaar gespot. In een poging om eerlijk over te komen, staren sommige mensen die liegen net iets te lang in je ogen. Of ze staan heel erg stil en knipperen niet.

5 Smile

Je kunt een oprechte lach herkennen als het zorgt voor rimpels rond de ogen.

6 Trillend been

Terwijl je verder gaat met je vragensalvo, begint zijn been te trillen. Volgens onderzoekers een teken van irritatie, nervositeit of beide.

7 Hand op de wang

Een van de meest voorkomende manieren waarop we (onbewust) laten zien dat we nerveus zijn, is dat we ons gezicht aanraken en over de huid wrijven. Beide zijn een vorm van troost brengen.

8 Wenkbrauwen naar binnen gericht

Als de hoeken van zijn wenkbrauwen niet naar boven maar naar binnen staan gericht, is je interviewgast niet zo verdrietig als hij zich voordoet.

9 De handpalmen

Staan zijn handpalmen naar boven gericht, dan probeert hij je duidelijk te maken dat hij de waarheid spreekt. In onze cultuur worden open handen geassocieerd met waarheid, eerlijkheid en trouw. Maar ook onderwerping. Mensen draaien de handpalmen naar buiten om te laten zien dat ze ongewapend zijn en geen bedreiging vormen.

Training Interviewen

Wil je meer weten over de zin en onzin van lichaamstaal tijdens het interviewen of over lichaamstaal lezen? Evert de Vos en Luuk Sengers, twee doorgewinterde journalisten, nemen het onderwerp onder de loep tijdens de training Interviewen. In de 2-daagse training Interviewen leer je alle aspecten van het journalistieke interview. Je leert net zoveel van je eigen interview als door te kijken en luisteren naar de andere cursisten.

Of join us tijdens de Summerschool in Monnickendam bij de training Interviewen en interviews uitwerken. Deze training stoomt je van A tot Z klaar voor grote en kleine interviews. Inclusief de uitwerking ervan.