Blog | Voor De Redactie interviewden wij de afgelopen jaren diverse communicatieprofessionals en trainers zoals Madhu Mathoera over inclusieve communicatie en Freerk Teunissen over verleidend schrijven. Geen gesprek is hetzelfde. Hieronder delen wij onze mijn beste tips, doe er je voordeel mee!
– Luuk Sengers en Evert de Vos, twee doorgewinterde journalisten, leren je op 10 en 24 maart 2022 de kneepjes van het vak. Tijdens de training Interviewen maak je kennis met technieken en modellen die je inzet tijdens een interviewgesprek en bij het uitwerken ervan.
1. Beslagen ten ijs komen
Plan genoeg voorbereidingstijd in, zeker bij complexe onderwerpen. Het laatste wat je wilt is een flater slaan, omdat je research onvoldoende is, of dat je na het interview cruciale informatie mist. Maak van te voren een plan: Welke vraag of vragen ga je beantwoorden voor de lezer en welke antwoorden heb je nodig van je gesprekspartner? Vervolgens ga je je verdiepen in deze persoon. Vaak kun je via LinkedIn en Google al veel interessante informatie vergaren. Tot slot: Bedenk van te voren welke afspraken je maakt. Stuur je het interview ter inzage nog op of heb je redenen om dat niet te doen?
2. De interview-kit
Wat neem je mee? Ik gebruik voor veel interviews een old school voicerecorder maar je kunt natuurlijk ook opnames maken met je telefoon. Neem een notitieblok en pen mee. Zelfs wanneer je het gesprek opneemt, is het handig om aantekeningen te maken over een antwoord of uitspraak waar je later op door wilt vragen. Een lijstje met vragen, steekwoorden en achtergrondinfo is een fijn hulpmiddel tijdens het gesprek.
3. Small talk
Spreek je met iemand af op locatie, zorg dat het dan een prettige ruimte is waar je een kop koffie of thee kunt bestellen. Mensen praten makkelijker wanneer je hen op hun gemak stelt. Tijdens een telefonisch interview heb je deze setting niet, dus is het nog belangrijker om te beginnen met small talk. Vraag bijvoorbeeld iets over zijn werk of een prijs die deze persoon gewonnen heeft. Aan het begin van het interview vertel ik vaak iets over mezelf en het doel van het interview. Je gesprekspartner heeft zo de gelegenheid om ook iets aan jou te vragen.
4. Wijk van je plan af
Een interview verloopt nooit helemaal hoe je het van te voren hebt bedacht, maar dat is helemaal niet erg. Dat maakt een interview spannend en iedere keer weer verrassend. Het fijnste is als een echt gesprek ontstaat. Durf je voorbedachte script uit het raam te gooien en laat het gesprek de volgorde bepalen. Hoe meer interviews je doet, hoe makkelijker je dit afgaat.
5. Luister en vraag door
‘Hou vaak je mond’, tipt trainer Luuk Sengers. ‘De geïnterviewde moet de meeste tijd aan het woord zijn. Geef hem of haar de kans om te vertellen en laat af en toe een stilte vallen.’ En wees niet te snel tevreden met een antwoord. Vraag door, vraag naar meer details, want zo krijgt het gesprek veel meer diepte. Wees alert wanneer de persoon tegenover je iets interessants zegt en haak er meteen op in.
6. Jij bent de regisseur van het gesprek
Sommige interviewkandidaten willen graag volledige controle over het gesprek uit angst om slecht uit de hoek te komen. Onthoud: Jij bent de regisseur en bepaalt de lijn van het interview. Houd je doel voor ogen en de reden waarom je deze persoon interviewt.
7. Vraag naar voorbeelden
‘Het was een geweldige ervaring!’ Leuk, maar deze zin zegt niet zoveel. Vraag daarom naar voorbeelden. Waarom was het een geweldige ervaring? Wat was de sfeer? Met wie was je daar? Zo word een algemene zin, een veel kleurijker beeld.
8. Verpak het in een ander jasje
Krijg je geen bevredigend antwoord op je vraag, verpak het dan op een andere manier en stel de vraag opnieuw. Wie weet levert het de tweede (of derde) keer wel wat op. Als je iets niet begrijpt, is het helemaal niet erg om er nog een keer op terug te komen.
9. Stel open vragen
Het doel is om je gesprekspartner aan het praten te krijgen en dan heb je niks aan staccato ja-nee-antwoorden. Vermijd zoveel mogelijk gesloten vragen.
10. Benoem emoties
Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan zien dat het je nog steeds raakt…’ Emoties zijn het luikje naar wat de geïnterviewde echt vindt, leerde ik van trainers Evert en Luuk.
11. Let op lichaamstaal
Wanneer je iemand interviewt, kan timing en sfeer cruciaal zijn voor je gesprek. Hoe peuter je informatie los bij een persoon die nauwelijks open staat voor een gesprek? Weinig kans. En hoe kun je beoordelen of jouw interviewgast de waarheid spreekt? Lichaamstaal vormt een belangrijk aspect van communicatie. In dit artikel verzamelde ik 9 tips! >>
12. Zet je recorder niet te snel uit
Veel mensen vinden een interview best spannend. Wanneer je de recorder uitzet, je gesprekspartner meer ontspant, kan het nog wel eens tot een verrassende quote leiden. Vraag daarna wel toestemming of je de quote mag gebruiken. Geef de geïnterviewde aan het eind van het gesprek ruimte om nog iets toe te voegen en maak duidelijke afspraken over het artikel en publicatie.