Hoe bedenk je nieuwe, frisse ideeën wanneer je alleen werkt?

Leestijd: 3 minuten
Man bedenkt nieuwe ideeën aan de hand van een moodboard.

Een nieuw project opzetten, een interessant interview afnemen, een podcast beginnen, een contentplan samenstellen: Wat zijn jouw plannen voor dit jaar? In januari borrelt het bij ons van de nieuwe ideeën.

Brainstormen vanuit je home office is toch een stuk lastiger dan op kantoor, merkten we. Hoe kom je aan frisse ideeën wanneer je alleen jezelf hebt om mee te sparren? We hebben 7 tips!

1. Creëer een prikkelende ruimte

Werk je nagenoeg elke dag in dezelfde ruimte? Dan heeft dat impact op je creativiteit. Je brein krijgt namelijk minder prikkels en dat staat vernieuwend denken in de weg. Een oplossing kan zijn zelf nieuwe prikkels toe te voegen. Hang bijvoorbeeld afbeeldingen aan de muur (over een bepaald onderwerp) of prik ze op een bord ter inspiratie. Doe het raam open, zet de deur op een kier en laat alle buitengeluiden binnen. Kleed de ruimte aan met persoonlijk spullen met een bijzonder verhaal. Speel een willekeurige lijst af in Spotify.

Probeer het eens uit en kijk wat voor jou werkt.

2. Minipauzes

Doorwerken lijkt vaak een goed idee, maar wist je dat rust in je brein juist creativiteit stimuleert? Je hoofd heeft mijmertijd nodig voor ideeën en daarom is het goed (korte) pauzes in te bouwen. Met een verse kop koffie naar buiten staren is dus ook gewoon werkenTrainer en yogadocent Miriam Evers deelt in haar blogserie ontspanningstips die je makkelijk tussen alle werkzaamheden door kunt doen. 

3. Voed jezelf

Verzamel alles wat los en vast zit. Scroll door Instagram, pin afbeeldingen op Pinterest, luister muziek, struin door websites, verknip tijdschriften, lees kranten, bekijk filmpjes. Inspiratie zit vaak in een klein hoekje.

4. Maak een mindmap of woordvel

Borrelt er een idee naar bovenLaat deze dan niet ronddwalen in je hoofd en schrijf je gedachten meteen op. Zo ontstaat er automatisch meer ruimte voor nieuwe ideeën en kun je makkelijker voortborduren op de ideeën die je hebt opgeschreven.

5. Zet je kritische stem uit

Strepen, schrappen, gummen: niet doen! Heb je de neiging ideeën gelijk af te schieten tijdens het brainstormen, stel voor jezelf dan de volgende hoofdregel: Er gelden geen beperkingen, alles mag en alles kan. Hoe langer de lijst met ideeën, hoe groter de kans dat er een (potentieel) sterk idee tussen zit. Is het praktisch onhaalbaar wat je hebt bedacht? Schrijf het toch op. Wie weet kan je er later toch nog iets mee.

6.Train je brein

‘Een hardloper traint niet alleen zijn beenspieren. Een timmerman heeft meer nodig dan alleen spijkers en een hamer. Maak gebruik van alle mogelijkheden van de taal en verken die taal’, tipt creatief-schrijven-trainer Cathelijn Schilder. Loop je helemaal vast? Leg je werk even aan de kant en geef jezelf een maffe of moeilijke schrijfopdracht om jezelf te trainen. 

  1. Schrijf in een kwartier tijd alles op wat je te binnen schiet en blok daarna een kwartier om je tekst verder toe te spitsen. Stop na een half uur. 
  2. Bedenk 30 invalshoeken rondom een onderwerp, niet meer én niet minder. 
  3. Kies een object in de kamer en schrijf hier een kort verhaal over. De bank in de kamer was vroeger eigendom van de koninklijke familie. Je telefoon blijkt een spionagegadget te zijn. Denk out of the box! 
  4. Schrijf alle regels in rijm. 
  5. Kies twee producten of objecten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Neem bijvoorbeeld een ei en een zonnebloem. Probeer in 5 minuten zoveel mogelijk overeenkomsten te verzinnen. 

7. Deel ideeën op een elektronisch bord

Het werkt niet helemaal hetzelfde als samen sparren, toch zijn er online tools en platforms waar je ideeën met elkaar kunt delen. Denk aan IdeaboardzTrelloPinterest, Miro en Instagram. Miro is als het ware een groot whiteboard waar je samen met anderen allerlei kleine posters kunt opmaken. Bij Trello en Ideaboardz werk je in een ruimte vol met digitale post-its. Spui je ideeën en andere mensen uit de groep kunnen hier op reageren. Pinterest is interessant voor visueel brainstormen. Maak een groepsbord aan en nodig collega’s uit mee te denken, zoeken en pinnen.

 

Heb je zelf nog leuke, handige brainstormtips? Deel het met ons, we zijn benieuwd!

Meer lezen


Zelfs de beste redacteur of journalist kan het overkomen: een writersblock. Het lijkt of je alles al een keer hebt geschreven, en inspiratie voor een nieuw artikel of aansprekende content is ver te zoeken. Een duwtje in de goede richting…
 

Steengoede webteksten.  In deze verfrissende training leer je van Merel Roze en Cathelijn Schilder originele en overtuigende online teksten schrijven.  
×
  • De Redactie
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@deredactie.nl
  • 020-3086460
  • Btw: NL8017.10.960B.01
  • IBAN: NL64 RABO 0342 848 410
  • KVK: 36040811
×