Sjoerd Litjens is schrijver bij MijnVerhaal.
Wat doet een schrijver/journalist bij MijnVerhaal eigenlijk?
MijnVerhaal maakt herinneringsdocumenten die een leven(sfase) vastleggen. Uitgangspunt is dat ieder leven een boek waard is, maar de praktijk leert dat een boek niet altijd het juiste medium is om een leven vast te leggen. Soms vertellen beelden of geluiden een persoonlijke geschiedenis beter dan woorden, of is het zonde om voorbij te gaan aan video’s, foto’s en andere documenten uit het eigen archief. En dus maakt MijnVerhaal ook een fotoboek, een tijdschrift en een video om een leven vast te leggen. Daarnaast heeft MijnVerhaal een digitaal concept ontwikkeld om de beelden en verhalen uit een leven met gegarandeerde privacy zo mooi mogelijk te vangen en kan wie zijn eigen levensboek wil maken bij MijnVerhaal terecht voor één op één begeleiding of een cursus in groepsverband.
Welk boek uit jouw boekenkast zou jij nooit inruilen tegen een e-book?
Als kind al was ik gefascineerd door kaarten, door topografie. Toen ik een jaar of twaalf was, kreeg ik van mijn overbuurman een atlas uit 1899. De kaarten in die atlas laten zien hoe anders de wereld ruim honderd jaar geleden was, ze maken duidelijk hoe grenzen zich vormen. Zoals de pagina’s van dat boek voelen, zoals het papier geurt en de inkt de kaarten kleurt, daar kan geen interactief multimediaal e-book met 3D-animaties tegenop.
Wat is jouw laatst aangeschafte app?
FIFA 2014. Geen spel brengt jongensdromen beter tot leven dan FIFA.
Wie was jouw leermeester?
Frans Oosterwijk. Bij hem liep ik vijftien jaar geleden mijn eerste serieuze stage en leerde ik wat journalistiek voor mij betekent: de mensen vertellen wat er met de mensen gebeurt. Ik leerde dat ik het mooiste vak van de wereld heb, mits ik me blijf verwonderen en de tijd neem voor de verhalen die ik maak en de mensen die ik portretteer. Alleen dan valt van ieder gesprek iets te leren.
Hoe beleeft de consument jouw merk over vijf jaar?
Over vijf jaar zal het duidelijker zijn dan nu dat ware nalatenschap niet gaat om het nalaten van materie, maar te maken heeft met het doorgeven van ideeën, verhalen en ervaringen. Het is dan vanzelfsprekender dat je je eigen geschiedenis vastlegt of laat vastleggen door een professional. MijnVerhaal zal niet anders, maar meer ‘beleefd’ worden.
Online zal printmedia in de toekomst overbodig maken. Eens of oneens?
Oneens. Print wordt een luxeproduct. Zolang er in onze maatschappij ruimte is voor luxe, zal print blijven.
Stel, je krijgt de mogelijkheid om een nieuw medium te creëren, wat zou dat zijn?
Een sociaal netwerk zoals facebook, maar dan voor een x-bedrag per maand gegarandeerd reclame-vrij en privacy-vriendelijk.
Welk crossmediaal concept vind jij goed geslaagd?
Er is geen Nederlands medium dat mij als consument zo serieus neemt als DeCorrespondent. Daarnaast toont DeCorrespondent verschillende mediavormen in prettige afwisseling en benut het de kwaliteiten van ieder medium afzonderlijk.
Stel, je stopt met twitteren. Hoe ziet jouw allerlaatste tweet ooit eruit?
?!
Aan wie geef jij het stokje voor dit interview door?
Michiel de Hoog, redacteur radio1 en freelance journalist.