De afgelopen weken is er veel veranderd: we werken niet meer op kantoor, maar vanuit huis en we videobellen of mailen als we elkaar willen spreken. Pauze schiet er nog wel eens bij in, gefocust blijven is soms lastig. Hoe zorg je voor een gezonde werkhouding en hoe kun je tussendoor ontspannen?
We kloppen aan bij Miriam Evers van Slowww voor tips. Miriam geeft bij bedrijven (ook bij De Redactie) stoelmassages en trainingen, organiseert evenementen en geeft yogales. Een expert op het gebied van ontspannen dus!
In deze miniserie delen we elke week een tip hoe je beter kunt ontspannen en focussen. Deze week lees je hoe ademen kan helpen om van spanning naar ontspanning te schakelen.
Ademen, dat gaat toch helemaal vanzelf?
Klopt! En gelukkig maar, want je kan hier natuurlijk niet 24/7 mee bezig zijn. Juist daarom ben je er vaak niet van bewust dat je niet optimaal ademt, terwijl dit een groot effect heeft op je hoe je je voelt. Zowel fysiek als mentaal.
De manier waarop je ademt zegt veel over hoe je je voelt. Wanneer je pijn hebt zal je onbewust op een andere manier ademhalen, net als wanneer je je onrustig voelt of juist heel ontspannen. De kans is groot dat je in deze onrustige tijd ook onbewust wat onrustig ademt, waardoor je je nog onrustiger gaat voelen.
Ik ben zelf iedere keer weer verrast door het effect van bewust ademen. Het is misschien wel mijn grootste eye-opener in mijn zoektocht naar fijne en makkelijke manieren om te ontspannen. Met de nadruk op makkelijk!
Ademen is het enige proces in je lichaam dat aan de ene kant helemaal vanzelf gaat en die je tegelijkertijd ook bewust kan aansturen. Je kan bijvoorbeeld sneller gaan ademen, hoog in de borst of juist langzamer en dieper in je buik.
Je ademhaling kan je daardoor zien als een soort afstandsbediening. Eentje die je altijd bij je hebt! Er zitten grofweg twee knoppen op: een voor meer energie en een om te ontspannen. In dit blog ga ik wat dieper in op die tweede knop, want hoe lekker is het om met behulp van je ademhaling zelf te kunnen schakelen van een onrustig naar een ontspannen gevoel?
Hoe dit werkt
Om dit te begrijpen is goed om iets te weten over ons autonome zenuwstelsel; dat deel van je zenuwstelsel dat helemaal zelfstandig werkt, zonder onze ‘wil’. Je ademhaling wordt door dit deel van je zenuwstelsel gereguleerd, en daarom hoef je hier niet de hele dag bewust mee bezig te zijn.
Dit autonome deel van je zenuwstelsel bestaat uit twee delen:
-een deel dat zorgt voor actie: je hartslag en bloeddruk stijgen, je spieren spannen zich aan en de minder vitale processen in lichaam zoals je spijsvertering en immuunsyteem komen op een pager pitje
-een deel dat zorgt voor rust en herstel: je hartslag en bloeddruk dalen, spieren ontspannen, en vitale processen in lichaam zoals je spijsvertering en immuunsyteem krijgen alle ruimte.
En nu komt het: op het moment dat je bewust je ademhaling wat vertraagt, wat dieper gaat ademen (je voelt dan je buik bewegen i.p.v. je borstkas) en je uitademing wat langer maakt, activeer je dat deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor rust en herstel. Je schakelt hiermee dus van actie (onrust) naar rust.
Eerst voelen dan geloven
De beste manier om dit echt te begrijpen is om het zelf te ervaren. In de video hieronder deel ik een oefening waarbij je rustig en diep inademt door de neus, en daarna lang uitademt door de mond. Als je dit minimaal drie keer doet, voel je al een effect. Je kan deze oefening doen op het moment dat je wat onrustig voelt, of meer preventief meerdere keren op een dag, zodat je lichaam regelmatig even de switch maakt naar rust en herstel.
Veel succes met de oefening!
In mijn volgende blog vertel ik wat meer over een goede werkhouding.
Meer leren? Volg de online training ME-TIME
Miriam lanceerde onlangs een nieuwe online training. ‘Met mijn training ME TIME – Van gehaast naar slowww op vier makkelijke manieren – laat ik je ervaren dat vertragen, ontspannen en met je aandacht even uit je hoofd zakken, helemaal niet heel ingewikkeld is of lang hoeft te duren.’
6 modules + een bonus module
Naast achtergrond-informatie en een werkboekje, leer je in zes modules aan de hand van video’s en audio’s verschillende manieren om te ontspannen, zoals meerdere ontspannende ademhalings-technieken, kalmerende houdingen, ontspannings-sessies om naar te luisteren en een paar rustige (korte) yogalessen. Bij de training zit een bonusmodule waarin ook een aantal fijne houdingen en oefeningen uitgelegd worden die je vanuit je stoel kan doen tijdens je werk. ‘En dat is in deze tijd natuurlijk extra fijn,’ vult Miriam aan.
Deze training is een absolute aanrader voor iedereen die letterlijk en figuurlijk, juist in deze tijd, lekker(der) in zijn vel wilt zitten. ‘Je hebt geen controle over de situatie waarin we ons nu bevinden, maar wel op de manier waarop je er mee omgaat, door bijvoorbeeld af en toe een stapje terug te doen en zo je batterij weer op te laden. Met deze training leer je hoe je af en toe dat stapje terug kan zetten’, aldus Miriam.