Trainer Wim Honders maakte deze foto samen met cursisten tijdens een incompanytraining De kracht van het beeld. Als je goed kijkt, ontdek je in deze foto twee beeldtechnieken. Door de cursisten op een bepaalde plek neer te zetten, creëert Wim in de foto een gulden snede. Daarnaast fungeren de voeten als indexicale tekens. Ze verwijzen naar een bepaald object, de strepen op de vloer, die de looproute en gepaste afstand aangeven.
De gulden snede
De gulden snede is een wiskundige formule die door fotografen, schilders en architecten veel wordt toegepast. Een bekend voorbeeld is het schilderij Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Met een gulden snede gebruik je niet alleen lijnen en kruispunten voor een mooie compositie, maar ook een curve om de toeschouwer rond de foto te leiden naar één centraal punt.
Regel van derden
Een andere, veelgebruikte techniek is de regel van derden: je verdeelt een beeld in drie (of in 9 gelijke) vakken met horizontale en verticale lijnen. Een foto waarin het aandachtspunt in het midden wordt geplaatst, is meestal niet zo spannend. Wanneer je het aandachtspunt op of rond een kruispunt plaatst, dan wordt een beeld vaak sterker en dynamischer. Maak je een foto met je telefoon, dan kun je vaak een grid instellen als hulpmiddel.
Meer leren?
Wil je leren hoe je spannend en verrassend beeld kiest? Hoe je de juiste foto voor je doel en doelgroep selecteert? Dit en meer leer je tijdens de training De kracht van het beeld. Na de training kun je:
- Beeld kiezen dat niet alleen binnenkomt, maar ook beklijft.
- Ingewikkelde of abstracte begrippen visualiseren.
- Je keuze voor bepaald beeld beargumenteren.
- Beeld kiezen met de meeste impact.
- Een combinatie van tekst en beeld maken die je boodschap versterken.
Ontdek meer over deze training >