De 9 persoonlijkheidstypen

Ben jij iemand die het leuk vindt om echt iets te betekenen voor andere mensen? Of sta jij graag in het middelpunt en vind je het heerlijk om maximaal te presteren onder druk? Op deze pagina lees je meer over de 9 persoonlijkheidstypen en ontdek je welke type jij bent.

Vind jouw type(s) Doe de test

Perfectionist

De perfectionist streeft in zijn werk hoge normen na, ook al gaat dat soms gepaard met persoonlijke opofferingen. Hij is behoorlijk streng voor zichzelf. Hij wordt gezien als serieus, kritisch en soms star. Als iets echt goed gedaan moet worden doet hij dat het liefste zelf.

De perfectionist houdt niet van half werk. Zijn oog valt bijna als vanzelf op fouten of onvolkomenheden in artikelen van anderen. Hij is dus eigenlijk redacteur en eindredacteur in één.

In het schrijven van artikelen is de perfectionist punctueel, kritisch en soms ook wat koppig. Hij kan de neiging hebben om anderen te willen overtuigen op een wat onderwijzende manier. Hij wil graag een mooie tekst maken en bij voorkeur over een onderwerp dat er toe doet. Hij gaat zorgvuldig met tekst om.

De perfectionist kan goed omgaan met deadlines, al moet het niet ten koste gaan van de kwaliteit en integriteit van zijn werk. Van te veel stress kan hij star worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een eindredacteur te kritisch is op zijn artikel. Hij is op zichzelf al kritisch genoeg

Helper (Gever)

Wat de helper leuk vindt aan het werk als redacteur is dat hij de mogelijkheid heeft om echt iets te betekenen voor mensen. Hij kan veel van zichzelf kwijt in het werk. Hij wint snel het vertrouwen van anderen, waardoor informatie als vanzelf op de helper afkomt.

De helper is vaak attent en vrijgevig. Een goede luisteraar. Wel vindt hij het fijn om er waardering voor terug te krijgen. De helper kan zichzelf gemakkelijk wegcijferen in het werk en wordt niet gedreven door bekendheid of in de belangstelling staan. Hij fungeert vaak als vertrouwenspersoon op de redactie.

De helper schrijft graag over vrijwilligerswerk of voor een organisatie of blad dat het welzijn van mensen bovenaan heeft staan.

Het werken met deadlines vindt hij niet vervelend maar soms wel lastig. Soms vindt de helper het moeilijk om ‘nee’ te zeggen, waardoor hij eigenlijk te veel hooi op zijn vork neemt.

Winnaar (Presteerder)

De winnaar wil graag het maximale uit zichzelf halen en gaat daar ook voor, is het niet linksom dan rechtsom. Hij wil graag de beste zijn in wat hij doet. Een beetje competitie op de redactie vindt hij gezond, dat haalt bij iedereen het beste naar boven. En uiteindelijk gaat het om een succesvol blad of artikel.

De winnaar vindt het belangrijk dat mensen hun kwaliteiten inzetten en er voor gaan. Aan zo’n redactieteam levert hij graag een bijdrage. Valse bescheidenheid is voor niemand goed, daarmee maak je niet het verschil volgens de winnaar.

De winnaar kan met veel mensen goed overweg. Sommige collega’s vinden hem wel eens een tikje ijdel of arrogant. Voor hem is het logisch dat hij zichzelf van de beste kant laat zien.

De winnaar staat graag in het middelpunt, al hoeft dat niet altijd. Uiteindelijk gaat het erom wat hij ermee bereikt. En dat is: het realiseren van zijn doel. Omgaan met deadlines vindt de winnaar prettig. Hoe groter de druk, hoe actiever hij wordt. Voor hem bestaat er geen heerlijker gevoel dan maximaal te presteren onder een bepaalde druk.

Romanticus

De romanticus voelt zich vaak net even anders dan anderen. Dat is mooi, maar soms ook lastig voor hem. De romanticus leeft zijn leven diep en intens. De romanticus is een gevoelsmens en vindt het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn. Vervelende gebeurtenissen blijven soms lang bij hem hangen. Als de romanticus zich niet prettig voelt, wil hij dat ook graag doorleven, het begrijpen en er niet oppervlakkig mee omgaan.

In het redactionele werk probeert de romanticus altijd iets unieks van zichzelf te geven, iets wat echt is en authentiek. Collega’s vinden hem vaak creatief en rijk aan gedachten. Zijn artikelen gaan ergens over en belichten vaak iets diepers of kleurrijkers dan het gewone alledaagse. Routinewerk is niet zo aan de romanticus besteed, hij zoekt vaak naar dat bijzondere en soms nauwelijks bereikbare.

Een onderwerp waar hij diepe verwantschap mee kan voelen haalt het mooiste in de romanticus naar boven. Het grootste compliment dat je hem kunt geven is dat zijn artikel je geraakt heeft en iets heeft veranderd in je leven. Te grote druk kan hem uit zijn kracht halen en gaat soms ten koste van de artistieke kwaliteiten. Als zijn artikel wordt afgewezen of bekritiseerd ervaart hij dat soms als een afwijzing van wie hij is.

Waarnemer (Opmerker)

De waarnemer is niet zo’n groepsmens. Hij hecht veel waarde aan zijn privacy en vindt het prima om alleen te werken. Hij voelt zich niet altijd onderdeel van wat er gebeurt op de redactie en blijft graag wat op afstand. Hij leest liever een goed boek dan een dag met collega’s op pad te gaan. De waarnemer weet bij problemen vaak snel waar de schoen wringt en verbaast zich er soms over dat anderen dat niet gewoon zien.

Het interessante van redactioneel werk vindt hij dat je steeds meer kennis opdoet en informatie verzamelt over verschillende onderwerpen. De waarnemer wil graag vrij en onafhankelijk van geest blijven en zo veel mogelijk relevante en objectieve informatie verzamelen. Door wat op afstand te blijven en zaken van een afstand te bekijken ziet hij het grotere plaatje en kan hij het beste analyseren.

De waarnemer vindt het belangrijk dat de artikelen die hij schrijft kloppen en logisch opgebouwd zijn zodat iedereen het zou moeten kunnen begrijpen.
Werken met deadlines vindt hij prima, zolang hij maar tijd genoeg heeft om de feiten te verzamelen en de relevante informatie te vinden. Daar gaat vaak meer tijd in zitten dan het schrijven van het artikel zelf.

Loyalist (Betwijfelaar)

De loyalist is behoedzaam en risicomijdend. Hij is loyaal, betrouwbaar, punctueel en realistisch. Hij kijkt graag de kat uit de boom. De loyalist heeft snel door of iets of iemand te vertrouwen is of niet. In zijn hoofd kunnen allerlei scenario’s spelen waarin het mogelijk fout kan gaan. De loyalist weet graag waar hij aan toe is.

Hij werkt dan ook liever samen met een degelijke freelancer dan een virtuoze collega die altijd te laat komt. Hij vindt het belangrijk dat mensen zich aan hun afspraken en toezeggingen houden. Hij vindt het prima om alleen te werken, maar voelt zich in een team beter op zijn gemak.

De loyalist heeft een ambivalente houding tegenover gezag. Enerzijds kan hij zich er tegen af zetten, anderzijds heeft hij groot respect voor leidinggevenden. Hij is het niet altijd eens met de regels, maar wil wel graag weten hoe ze luiden.

Veranderingen in het werk en op het werk vindt hij soms lastig. Vaak is het niet goed doordacht en kijkt men veel te lichtzinnig naar de effecten. Hij is misschien niet de meest in het oog springende redacteur uit het team die voortdurend nieuwe initiatieven neemt en bekend staat om creatieve en luchtige artikelen, maar door hard werken en een groot plichtsbesef verzet hij veel werk. Het is jammer dat dat niet altijd gezien wordt.

Deadlines zijn prima, als hij ze maar van tevoren weet en ze niet plotseling uit de lucht komen vallen. Als de druk te groot wordt heeft hij vaak iemand nodig om er samen uit te komen.

Levensgenieter (Avonturier)

De levensgenieter vindt redactiewerk leuk en divers, hij maakt verschillende situaties mee en komt nog eens ergens. De levensgenieter bruist van de ideeën en plannen en heeft tijd tekort om het allemaal te kunnen uitvoeren. Afwisseling in het werk is voor hem heel belangrijk. Hij legt zich niet gemakkelijk vast.

Hij is op de redactie vaak de vrolijke noot, zit boordevol energie en maakt het graag gezellig. Hij wil graag overal aan mee doen en vooral niets missen van leuke, nieuwe, interessante ontwikkelingen. Geef hem maar een paar opdrachten voor verschillende artikelen tegelijk, dan is hij het meest productief.

Als er nieuws is staat hij uit nieuwsgierigheid vaak vooraan. Daardoor maakt de levensgenieter veel mee en weet ook van het meeste wel wat af. Er ontgaat hem niet veel en hij pakt ook snel nieuwe dingen op.

De levensgenieter heeft een groot netwerk en daardoor kan hij vrij snel zijn doelen bereiken. Kiezen wat hij wil en kan vindt de levensgenieter wel eens moeilijk. Te veel opties is niet altijd handig. De levensgenieter staat niet graag lang stil bij problemen.

Baas (Assertieveling)

De baas toont daadkracht als hij zich een doel voor ogen stelt. Tegenslag? Graag! Hij moet er niet aan denken om voor gemakkelijk bereikbare doelen te gaan, dat zou snel vervelen. De baas is vaak direct en wat dominant, maar wel eerlijk en open. Hij heeft een duidelijke mening, die hij soms wat impulsief verwoordt. De baas is graag in de ‘lead’.

Aan de baas zie je niet snel of hij iets moeilijk vindt of ergens mee zit. Dat zou hem te kwetsbaar maken.

De baas houdt van spanning en uitdaging in het werk en binnen het redactieteam. Hij gaat confrontaties niet uit de weg en neemt snel beslissingen. Met oeverloos afstemmen kan hij niet veel. Hij is daadkrachtig en staat voor wat hij vindt.

Zijn artikelen zijn helder en vaak wat provocerend. Hij stelt graag de heilige huisjes ter discussie. Soms kan hij iets te confronterend zijn en zaken te zwart-wit zien. Hij gaat voor het resultaat, is erg actiegericht en heeft veel energie. Hij schrijft niet om vrienden te maken.

Bemiddelaar (Vredestichter)

Sommige mensen vinden de bemiddelaar wat ongrijpbaar en vaag. Dat komt omdat hij het moeilijk vindt om stelling te nemen als er zo veel verschillende standpunten zijn. Voor alles is wel wat te zeggen, vindt de bemiddelaar.

Hij werkt vooral achter en tussen de redactieschermen. Op een indirecte wijze krijgt de bemiddelaar veel voor elkaar. Hij is de smeerolie van het team. Dat wordt niet altijd gezien. Met hem in de buurt gaat er weinig fout en conflicten binnen het redactieteam zijn al opgelost voor ze ontstaan zijn. Zijn collega’s op de redactie kunnen eigenlijk allemaal wel met hem overweg en ook de bemiddelaar heeft aan niemand echt een hekel.

De bemiddelaar kan zich eenvoudig aanpassen aan wat er nodig is. Hij haalt graag de scherpe kantjes van artikelen af, om conflicten te voorkomen. Hij houdt niet van harde confrontaties en ongenuanceerdheid.

Hij heeft wel wat druk nodig om tot iets te komen. Vaak betekent het dat hij tot twee voor twaalf wacht met handelen, maar dan ook zo veel energie kan ontwikkelen dat het om twaalf uur af is.

×
  • Babbage Company
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@babbage.nl
  • 020-4414707
  • Btw: NL8077.07.788.B01
  • IBAN: NL97RABO 0111 5338 56
  • KVK: 30154318
×