In de rubriek Bemiddeld wordt een kandidaat van De Redactie geïnterviewd over zijn/haar bemiddeling bij een van onze opdrachtgevers. Sandra Genet werd bemiddeld als online tekstschrijver/webredacteur bij Amstelring.
Wie is Sandra Genet? Kun je jezelf in twee zinnen voorstellen?
Mijn horizon verleggen: in mijn werk en thuis met mijn gezin en vrienden. Maar ook over de horizon heen kijken: naar kunst die je aan het denken zet, naar tot de verbeelding sprekende baanbrekende uitvindingen. Daar gaat mijn bloed sneller van stromen.
Je werkt namens De Redactie als online tekstschrijver/webredacteur bij Amstelring, de organisatie voor zorg aan huis, verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam en de regio Amstelland. Wat houdt je werk daar in?
Iedere maandag doen we een scrum. Leuke ervaring. En het hele team doet hieraan mee, ik weet precies wat me te doen staat de rest van de week. Amstelring heeft veel verpleeghuizen en woonvormen. Met de teksten die ik schrijf, probeer ik het huis zo dicht mogelijk bij de potentiële bewoners of hun familie te brengen, zodat ze op afstand al iets te kiezen hebben. Met het korte conversiemoment probeert Amstelring deze mogelijke toekomstige bewoners te enthousiasmeren.
Wat zocht de opdrachtgever en waarom ben jij de juiste persoon voor deze ‘klus’?
Ik ken de doelgroepen van Amstelring goed. Daarnaast kan ik me op zijn tijd helemaal verliezen in monnikenwerk: het betere hak- en schaafwerk. Bij het maken van een nieuwe website, gaat het niet alleen om het schrijven van duidelijke teksten in de juiste tekstlengte. Meer nog is het vooral nodig om steeds de zoekstrategie van de doelgroepen voor ogen te houden. Welke informatie hebben ze nodig via de website, en waar gaan ze voor de rest van hun informatie heen? Om er zeker van te zijn dat we niets over het hoofd zagen, ging de tekst door de ‘wasstraat’: van informatie ophalen, redactie, teksteindredacteur, naar de laatste eindredacteur voor plaatsing samen met het beeld. Hij is net live gegaan: www.amstelring.nl.
Hoe heb je je voorbereid op deze bemiddeling? Wat waren je verwachtingen vooraf?
Ik ken de sector van andere zorgorganisaties, en dan vooral vanuit de andere kant, de zorg zelf. Daarnaast had ik geen specifieke verwachtingen hoe het zou zijn om in de staf van een zorgorganisatie te werken, maar kreeg ik dan weer wel de kans om een proeftekst te maken. Zo kon ik al zien in welke richting mijn collega’s zaten te denken.
Wat was voor jou de grootste uitdaging van deze opdracht?
Het project was in eerste instantie voor 5 weken, maar het heeft nog wel even geduurd voordat we helemaal de goede ‘tone of voice’ te pakken hadden. Het was eigenlijk ’tekstboetseren in klein comité’: met zijn allen proberen de juiste vorm te krijgen. Want iedereen had een rol om te komen tot de juiste schrijfstijl, passend bij de waarden waar Amstelring voor staat. Teksten die kort en bondig en toch een betrokken stijl hebben, en natuurlijk met een passende vormgeving. Dan zijn 5 weken snel voorbij. Mijn geduld bewaren voelde wel eens als een uitdaging.
Welke kennis of ervaring ben je nu rijker?
Ik heb nog niet eerder zo duidelijk ervaren hoe je de monitoring van je website effectief inzet bij je teksten. En andersom.
Kun je iets vertellen over hoe deze bemiddeling tot stand kwam?
Anke mailde me of deze vacature bij Amstelring iets voor me was. Dat was precies waar ik naar op zoek was. Hoewel Amstelring niet specifiek naar een redacteur uit de zorg op zoek was, zag zij direct mogelijkheden voor mij.
Wat zijn je ervaringen in deze bemiddeling met De Redactie?
Heel prettig en nabij. Ik heb eerder voor De Redactie gewerkt bij een woningcorporatie, en hoewel dat al even geleden was, hadden we direct weer een leuk contact. Het is prettig dat je gekend bent. Dat wekt vertrouwen. Ik zie wel eens bij mezelf, maar ook om me heen, dat het ook anders kan lopen. Bij De Redactie heb je regelmatig contact met de medewerkers, of het nou om een project gaat of om een cursus. Zoals laatst nog toen ik aan de cursus ‘Video op je smartphone’ heb meegedaan.
Je hebt zowel ervaring als communicatieadviseur als webredacteur. In welke functie kun jij het meest je talenten kwijt?
In beide type banen moet je erin slagen een structuur neer te zetten. Als interim web-redacteur kleur je wat meer binnen de lijntjes van die structuur. Vaak geef je advies of werk je aan een onderdeel van het proces. Heerlijk, om in een flow te werken aan goed passende teksten met mooi beeld erbij. En bijkomend voordeel, het resultaat is altijd zichtbaar. Maar ik wissel dat graag af met werk waar je buiten de lijntjes kleurt, waar het iets minder duidelijk is wat ik precies ga doen. Opdrachtgevers weten niet altijd te definiëren wat ze precies willen. Spannend om te zien hoeveel ruimte ik in deze rol weet te creëren, of de samenwerking met andere afdelingen of partijen goed op gang komt, en uiteindelijk een product op te leveren waar de opdrachtgever een goed gevoel bij krijgt. Ik heb wel eens aan reorganisatietrajecten gewerkt als adviseur, dan begin je veel meer in een intuïtieve vorm aan de samenwerking. Hier duurt het dan weer wat langer voordat je resultaat terugziet. Waar ik vooral enthousiast over ben is de combinatie, dat past bij me, daarbij voel ik me helemaal als een vis in het water.
Heb je een tip voor andere kandidaten die bij De Redactie ingeschreven staan?
Na jaren vooral op onderwerpen als economie en duurzaamheid te hebben gewerkt, had ik wel een heel groot stempel op mijn voorhoofd staan. Een zijstapje naar een andere sector was minder goed mogelijk, tenminste dat dacht ik. Bij mij kwam het balletje aan het rollen met de drie artikelen die ik voor Quest schreef over kunst en cultuur. Eigenlijk was ik een absolute nitwit op het gebied van kunst en filosofie. Wél was ik een tijdje vrijwilliger in het Aboriginal Art museum, én had ik geluk met mijn eerste interview dat me direct in de goede denkrichting over moderne kunst zette. Uiteindelijk kan het zo gemakkelijk gaan om je eerste stappen op een heel ander pad te zetten. Inmiddels werk ik alweer een tijdje in deze boeiende sector, maar zet ik ook weer andere zijstappen, zoals in de zorg. Pak je kans dus met je activiteiten in je vrije tijd, met een (gratis) artikel, of met een inhoudelijke discussie op sociale media. Zo verbreed je je grenzen, dat is leuk voor jezelf én voor je bemiddelbaarheid.
Ben jij ook op zoek naar een vaste baan of een tijdelijke opdracht in media of communicatie? Schrijf je dan in bij De Redactie of kijk bij onze actuele vacatures. Je kunt natuurlijk altijd voor meer informatie eerst met onze recruiters bellen op: 0299 – 65 38 53