In de rubriek Bemiddeld wordt een kandidaat van De Redactie geïnterviewd over zijn/haar bemiddeling bij een van onze opdrachtgevers. Dit kan gaan om (tijdelijke) versterking van een redactie of communicatieafdeling, een freelance klus, of om productie en coördinatie van content. Pieter Teekens werd bemiddeld als webredacteur bij het ministerie.
Wat is je achtergrond, wat voor opleidingsniveau en werkervaring heb je?
Net als heel veel andere academici die eind jaren 90 zijn afgestudeerd begon ik mijn carrière in de automatisering. Voor een neerlandicus ligt dat niet echt voor de hand, maar programmeren is uiteindelijk ook een taalkundige aangelegenheid. In de loop der jaren schoof mijn werk steeds meer op naar de functionele kant: ik schreef handleidingen en gaf trainingen voor software die ik zelf schreef, en was functioneel beheerder bij verschillende organisaties.
Toen ik merkte dat ik eigenlijk alleen nog maar bezig was met schrijven, redigeren of adviseren besloot ik om mezelf ‘om te labelen’. Ik identificeer me nu alweer zo’n 4 jaar als ‘tekstschrijver/redacteur’ en dat bevalt me prima. Mijn ict-verleden beschouw ik daarbij als een soort tweede taal, die me goed van pas komt.
Wat zijn voor jou de voordelen van zelfstandig ondernemer zijn?
Vrijheid is voor mij het grootste voordeel van het zelfstandig ondernemerschap. Dat is een open deur, maar niet voor niets. Ik stel er prijs op om zelf te kunnen kiezen voor of met wie ik werk. En waar en wanneer ik dat doe, dat bepaal ik ook graag zelf.
Wat zijn jouw kwaliteiten, voor welke klussen kun jij worden benaderd?
Ik schep er plezier in om complexe materie toegankelijk te maken door simpele en heldere teksten. Door mijn ict-verleden heb ik bovendien veel ervaring met de inrichting van verschillende cms’en. Je kunt me dus zeker ook benaderen voor klussen waarbij het belangrijk is dat iemand snel thuis is in nieuwe systemen.
Kun je iets vertellen over hoe deze bemiddeling tot stand kwam?
De bemiddeling voor de klus als webredacteur was vlot geregeld: na een telefoontje van Yvette heb ik een korte motivatie gestuurd en een paar dagen later zat ik al in Den Haag voor een intakegesprek.
Wat zijn je ervaringen in deze bemiddeling met de recruiters van De Redactie?
Yvette heeft De Redactie inmiddels verlaten, maar gelukkig heb ik daarna net zo’n prettige samenwerking met Alwin en Wendy ervaren. J
Bij wat voor bedrijf ben je momenteel/onlangs bemiddeld? Past(e) de bedrijfscultuur bij jou?
Onlangs ben ik bemiddeld voor een klus als webredacteur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De cultuur van de communicatie-afdeling van deze overheidsdienst is persoonlijk en informeel. Dat paste prima bij mij.
Wat houden/hielden je werkzaamheden in?
De ILT stond voor de taak om in korte tijd een omvangrijke website te migreren naar het Platform Rijksoverheid Online (PRO). Er moest een grote hoeveelheid content worden gemigreerd door een relatief klein team.
Wat zocht de opdrachtgever en waarom ben jij de juiste persoon voor deze klus?
De ILT zocht een webredacteur met veel ervaring met het nieuwe platform, dat op Hippo draait. Aangezien ik als teamleider beheer betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van dit systeem was ik de juiste man voor deze klus. Mijn voorliefde voor beeldredactie was een leuke bonus.
Wat zou je graag nog doen qua klus of bij wat voor opdrachtgever?
De klus bij de ILT is inmiddels afgerond: de nieuwe website is met succes live gegaan. Ik ben dus weer beschikbaar voor nieuwe klussen. Wat mij betreft kan dat bij de Rijksoverheid zijn, maar ook bij commerciële partijen. Als fervent Facebooker en Twitteraar zou ik het daarbij leuk vinden als social media ook een belangrijke rol speelt in een toekomstige klus.
En als geld geen rol speelde, wat zou je dan willen doen/ worden?
Geld of geen geld, ik ben graag bezig met taal. En als ik er écht de tijd en de ruimte voor zou hebben zou ik denk ik toch die roman willen schrijven die ik al sinds mijn studietijd aan loop te kondigen. 😉