Hindernissen op de werkvloer? Vraag het aan de millennialcoach

Leestijd: 2 minuten

Meer dan 3 miljoen millennials verwerven inmiddels een duidelijke plek op de arbeidsmarkt. Opvallend is dat veel millennials op het werk gefrustreerd of zelfs burnout raken. ‘Ze kijken anders naar kennis, naar werk en naar samenwerken. Dat kan nogal botsen op de werkvloer met andere generaties’, vertelt Manny Moerman, zelfstandig millennialcoach.

Generatie Y

De groep Nederlanders tussen de 18 – 33 jaar vormen samen Generatie Y, ook wel millennials genoemd. Dit is de eerste generatie die is opgegroeid met allerlei technologieën en sociale media. Kenmerkend voor millennials is dat ze een positief zelfbeeld hebben, idealen belangrijker vinden dan geld en harde werkers zijn die graag willen leren. Vooroordelen zijn er ook: millennials zijn verwend, narcistisch of raken snel burnout.

Millennialcoach Manny Moerman

Waarom heeft deze groep coaching nodig en waar lopen ze tegenaan? ‘Deze jongeren willen graag direct bijdragen aan een organisatie, maar dat lukt niet altijd. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig als ze achteraf feedback krijgen, omdat ze het niet direct kunnen toepassen. Daarnaast willen millennials zich snel ontwikkelen, vaak sneller dan in een organisatie wordt toegestaan’, legt Moerman uit. ‘Ze missen ook aansluiting bij de oudere generatie die soms niet begripvol kan reageren.’

Behoefte aan mentorschap

Volgens Moerman hebben jongeren, voornamelijk als ze net van school afkomen, behoefte aan mentorschap. ‘Het komt vaak voor dat millennials een opdracht of klus accepteren waar vooraf nog veel onduidelijk is over het doel, het budget en de werkzaamheden. Ook draagvlak en bevoegdheden ontbreken geregeld. Ze missen hierin begeleiding.’

Uit Het Millennial Onderzoek 2018 dat eind vorig jaar verscheen, blijkt dat drie kwart van de jongeren veel energie verliest op zijn werk door bureaucratie, slecht leiderschap en het gevoel van onmacht dat dit met zich meebrengt. ‘Het mooiste is als deze twee generaties met elkaar gaan samenwerken, want dan ontstaat er een vliegwiel. Hiervoor moeten we wel oude oordelen en overtuigingen loslaten. Veel bedrijven werken nog hiërarchisch, de millennial wilt graag kennis delen, afspraken maken en samenwerken’, reageert Moerman.

Energiegevers

Waar krijgt Generatie Y wel energie van en waarvan juist niet? In Het Millennial Onderzoek 2018 worden 3 energiegevers en 3 energievreters genoemd.

1. Een goede werksfeer
Dit geeft millennials de meeste werkenergie. Een goede werksfeer wordt bepaald door samenwerken en de relatie met collega’s.

2. Zinvolle resultaten
Zingeving = verschil maken = resultaten die nut hebben. Volgens de onderzoekers betekent zingeving voor de meeste millennials doelstellingen realiseren die een positieve en gewaardeerde (maatschappelijke) impact hebben.

3. Persoonlijke ontwikkeling
Het merendeel van de deelnemers heeft aangegeven persoonlijke ontwikkeling belangrijker te vinden dan professionele ontwikkeling. Talenten ontwikkelen en onderzoeken wat je echt wilt.

Energievreters

1. Het Calimero-gevoel
Onmacht blijkt één van de grootste energievreters te zijn op de werkvloer. Bureaucratie, top-down besluitvorming en protocollen zorgen voor het Calimero-gevoel van zij zijn groot en ik ben klein. De betrokkenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel neemt dan bij millennials af.

2. Hoge verwachtingen
Veel millennials hebben hoge verwachtingen van zichzelf. Op de onderzoeksvraag welke verwachting millennials het moeilijkst vinden, antwoordt meer dan de helft van de deelnemers met de verwachtingen van zichzelf. Daarmee bedoelen ze dat ze alles perfect willen doen en succes moeten hebben. Die verwachtingen vinden ze moeilijker dan voldoen aan de verwachtingen van een manager of de organisatie.

3. Slecht leiderschap
Dit vinden de millennials echte energievreters: onnodig vergaderen, niet weten hoe je werkzaamheden bijdragen aan het groter geheel, leidinggevenden die de controle niet kunnen loslaten en top-down besluitvorming.

×
  • Babbage Company
  • Van Heenvlietlaan 200A
  • 1083 CM Amsterdam

  • info@babbage.nl
  • 020-4414707
  • Btw: NL8077.07.788.B01
  • IBAN: NL97RABO 0111 5338 56
  • KVK: 30154318
×