Marlene Rooseman is eigenaar van BureauTekst. Voor Het Taalcongres, dat [De Redactie] op 8 november in Amsterdam organiseert, schrijft zij een aantal blogs over taal. Deze blog gaat over: de interpretatie van taal.
Van brandweerman naar badeend:
breng jouw boodschap over
Herinner jij je nog dat doorfluisterspelletje van vroeger? Waarbij je met zijn allen in een kringetje zat en boodschappen in het oor van je buurman of buurvrouw smiespelde? Zelfs met weinig deelnemers bleef aan het einde van zo’n rondje weinig van de originele boodschap gespaard. Stoere brandweermannen veranderden in badeendjes en het berijden van een paard werd zomaar het wokken van biefstuk. Het spelletje is een mooie metafoor voor de interpretatie van taal. Want tussen de manier waarop jij een boodschap overbrengt en hoe de ander hem ontvangt, zit soms een groot gapend gat.
To-taal-plaatje
Het woord taal associëren we vaak met mooi geschreven zinnen of een uitgesproken boodschap. Maar taal behelst meer dan dat. Het is het complete pakket van een boodschap die iemand wil overbrengen en de wijze waarop de ander die ontvangt. Taal is dus inderdaad spreken, luisteren, lezen en schrijven zoals je dit van jongs af aan leert. Maar ook gebaren, mimiek en lichaamshouding zijn taal. En laten we zeker de intonatie van de stem of het maken van een tekening niet vergeten. Een enerverende mededeling van iemand die al gapend en kauwgum kauwend in zijn stoel hangt, komt hoogstwaarschijnlijk niet over. Net als een serieuze of droevige boodschap die gepaard gaat met wilde, enthousiaste armgebaren.
Zenden en ontvangen
Helder communiceren met anderen is een waardevolle gave. Het zorgt er onder andere voor dat je eenvoudiger overbrengt wat voor jou belangrijk is. Mensen voelen zich sneller bij jou op hun gemak en je krijgt eerder iets gedaan. Maar bestaat er wel een manier om dit te verbeteren? Ieder mens communiceert immers anders en interpreteert woorden en boodschappen op zijn eigen manier. Gelukkig vallen hier wel patronen in te ontdekken en is het niet onmogelijk om je allround communicatie- en taalvaardigheid op dit gebied te vergroten.
De manier waarop je dingen zegt of schrijft
Toegegeven: een boodschap altijd geheel naar wens overbrengen, is waarschijnlijk een utopie. Maar door je bewust te zijn van de verschillende aspecten van taal en stil te staan bij de manier waarop je dingen zegt of schrijft, zijn er zeker mogelijkheden om hierop meer grip te krijgen. Handvatten die ervoor zorgen dat de ander jouw boodschap beter begrijpt. Dit is niet alleen ideaal voor mensen die in teamverband werken en elkaar willen aanvullen, maar bijvoorbeeld ook voor zzp’ers of freelancers die groot belang hebben bij heldere communicatie met klanten en opdrachtgevers.
De levende hersentest
Tijdens het Taalcongres op 8 november, wordt De levende hersentest georganiseerd. Tijdens deze workshop stelt een acteur vragen waarop deelnemers razendsnel reageren. Dit geeft inzicht in de dominante hersendelen en de manier waarop jij als mens reageert op een boodschap. Ben je iemand die wordt geïnspireerd door het verleden of de toekomst? Denk je in mogelijkheden of onmogelijkheden, processen of resultaat? De workshop laat zien welke verschillende manieren van denken er zijn, hoe je daarop inspeelt en wat jouw toegevoegde waarde is in de communicatie met anderen. Kennis die in de toekomst maar wát handig van pas komt in een presentatie, bijeenkomst of vergadering. Zo zorg je dat jouw brandweerman geen badeend wordt:
Lees meer over De levende hersentest.